Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Friday, July 25, 2008

Maklumbalas Tip cw daripada YD0MFW dan 9M2AGC

Berikut adalah beberapa tips yang diberikan maklumbalas daripada posting berkaitan cw yang lepas untuk mereka yang terlepas pandang,mungkin tak ramai yang perasan pada reply posting.

Tips@nasihat daripada YD0MFW
"morse bukan sekadar bunyi tetapi sebuah jiwa".... karenanya yang penting dalam belajar morse adalah kesiapan "hati" dan rasa "mencintai" termasuk disiplin dalam berlatih dan sering melafalkan bunyi. karena masing-masing karakter kode morse memiliki irama (ritme) sendiri-sendiri. selamat berlatih

Tips daripada 9M2AGC-
Assalamualaikum, saje nak share pengalaman saya ape yang pak man dan pak ashee dan sesiapa saja kata belajar cw jgn pegang key ini kerana bila dah tersalah dengar tone nak betulkan balik agak sukar.so dengar sampai boleh.saya bagi perumpamaan katakanlah kita mendengar lagu tanpa lirik pada hari pertama dan lagu tersebut amat kita sukai.hari pertama pastinya tak leh nyanyi, hari kedua dengar lagi lagu yang sama dan kita boleh nyanyi sikit dan seterusnya dan last sekali walaupun tak tgk lirik tapi dah boleh nyanyi.mcm tu la ngan cw pertama untuk belajar kena ade minat dan setiap hari kita dengar benda yang sama inshaALLAH akan boleh copy.START ngan 12 wpm.jgn hafal code kenal code melalui rythm atau lagu die.Saya ikut koch method melalui software g4fon dan saya boleh copy cw dalam masa sebulan.

Untuk sending pulak bila kita dah rase kita dah ok kita boleh sending tanpa menekan key haha pelik bunyinya bukan tapi ni teknik yang saya gunakan untuk hantar cw dengan rythm.Cw boleh jadi sedap didengar dalam area 12 ke 15wpm dengan rythm .Caranya mudah je bila baca surat kabar gunakan mulut dan buat bunyi seaakan akan menghantar cw baca paper atau ape saje artikel bertulis yang kita jumpa transfer ke cw gunakan mulut dan pastikan die ade ryhtm.Inshaalah jika diamalkan selalu pastinya tatkala menghantar nanti kita akan menghantar dengan rythm.Dan paling penting setakat mana kita boleh receive CW takat tu sajelah kita hantar.Jgn ghairah menghantar laju sekiranya ability menerima cw kita kurang laju.biar seimbang antara sending dengan receive 73

Kesan Zikir Terhadap Otak Manusia-Konsep yang sama boleh dipergunakan untuk memantapkan penguasaan cw anda


Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna. Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain. Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.

Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut. Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif. Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan. Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedang sebelum berzikir otak tidak begini. Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.

Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember 1993. satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar. Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan. Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.

Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain. Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama. Ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya.

Oleh itu,ketika saintis Barat baru menemui mukjizat ini, kita umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya. Malang bagi mereka yang masih memandang enteng kepentingan berzikir dan mengabaikannya.


"Tidak mustahil kan?" jadi, teruskan usaha anda mendengar dan mendengar untuk memantapkan penguasaan cw anda.