Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Tuesday, June 2, 2009

ETIKA-PERATURAN-DISPLIN DIRI

Suka saya umpamakannya satu frekuensi ( HF)untuk Dxing adalah sebagai sebuah padang permainan,pemainnya adalah anda dan juga beratus atau beribu ham yang lain,malangnya padang tersebut hanya boleh menempatkan seorang pemain sahaja pada sesuatu masa,ini adalah satu kenyataan yang harus diterima dan telah diakui oleh semua ham seluruh dunia,apa pun kita semua tahu bahawa semua pemain (ham) perlu bermain atau membuat latihan dengan menggunakan padang tesebut (Frekuensi).

Ayat-ayat di atas merujuk kepada satu frekuensi yang telah digunakan oleh anda akan tetapi frekuensi itu juga ada atau akan
digunakan oleh ham yang lain.Ini adalah masalah yang tidak dapat tidak terpaksa dihadapi oleh semua ham seluruh dunia termasuk anda,apakah harus anda lakukan bila frekuensi yang anda sudah gunakan agak lama juga, tiba-tiba kedengaran ada stesen lain juga turut mengguna pakai frekuensi tersebut(memanggil CQ) atau ada terdengar ada stesen sedang berQSO di frekuensi tersebut,walaupun 1/2jam berlalu dan ternyata sebelum ini ia kelihatan kosong tidak digunakan selain daripada anda.

Bagi mereka,mereka juga berpendapat anda juga telah mempergunakan frekuensi (menggangu) yang sedang mereka gunakan.
Apa pun sebagai sorang ham anda harus bijak dan berfikiran terbuka,di sini toleransi memainkan peranan "anda dan dia"
akan memutuskan bahawa perkara yang terjadi bukan salah sesiapa "Besar kemungkinan Propagasi atau band skip"telah pengaruhi,sebelum beliau atau anda maklumkan yang frekuensi tersebut telah anda pergunakan maka dengan semangat setia
kawan berundurlah salah seorang daripada anda.

Bagaimana hendak mengatasi masalah ini?

1.Iaitu dengan menerangkan dengan jelas kepada semua ham mengenai undang-undang dan peraturan sedia ada dan memotivasikan supaya dipergunakan maka dengan itu setiap ham diharapkan dapat menangani situasi berkenaan dengan cara yang betul lagi berhemah.
Kebanyakan masalah sering terjadi kerana kurang keperihatinan mengenai peraturan atau tatacara dan masalah ini ditangani dengan cara yang salah,sebagai ham yang bergiat bebas dijaluran antarabangsa Dxing,echo link dan lain-lain kita mewakili negara kita Malaysia,selaku sebagai duta kecil jangan malukan negara kita dengan tingkahlaku yang kurang sopan,masyarakat ham luar tidak akan melabel ham Malaysia sebagai ham yang kurang ajar.

Self Descipline/Displin Diri

Pusing pi pusing mai apa pun ia akan kembali kepada displin diri,jika anda bukan ham yang berdisplin maka sudah tentu
kemarahan anda tidak dapat dibendung,maki hamun mungkin terkeluar bila salah satu stesen tidak mahu beralah.

" ZERO BEAT" STESEN CW YANG SEDANG MEMBUAT PANGGILAN CQ

Untuk reply kepada panggilan stesen yang membuat panggilan cq anda cuba padankan pitch cw signal yang diterima agar match dengan pitch sidetone seperti cw sidetone radio anda,oleh itu lakukan beberapa langkah berikut:

1. Set radio anda pada mode CW.
2. Dapatkan signal CW daripada stesen cw yang sedang membuat panggilan CQ.
3. Putar tombol channel tuning knob(pengubah channel) sehingga signal cw yang datang atau terima pada tahap maksima bacaan pada S-meter(signal strength meter)radio anda.
4. Pastikan radio anda diset dalam keadaan tidak memancar iaitu anda tidak menekan keyer.
5. Lepaskan seketika key anda jika anda sedang memegangnya tumpuan diberikan pada pendengaran dan teruskan membuat putaran pada tuning knob untuk dapatkan pitch yang hampir sama.
6. Setkan radio anda pada mode transmit dan send callsign anda contoh 9M2JEN K untuk menjawab pangilan setesen tersebut,atau anda juga boleh menghantar 2x callsign saya contoh 9M2JEN 9M2JEN K.

Anda juga boleh cuba bermain dengan RIT knob kerana RIT klik berfungsi.