Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Friday, November 30, 2007

CARA MEMBUAT PEMBETULAN SEMASA SENDING/PENGHANTARAN

Pada penghantaran teks atau ayat-ayat anggaran jumlah perkataan ialah sebanyak 36 patah perkataan iaitu dengan kelajuan setiap ayat 12wpm masa yang diperuntukan ialah sebanyak 3 minit.

Di sini saya lampirkan contoh ayat pendek untuk pelajaran.

contoh ayat dalam klip video ini ialah VVV VVV Mcmc akan mengadakan ujian kod morse pada tahun hadapan.

***Perhatian VVV VVV tidak dikira sebagai ayat ia adalah tanda isyarat "standby for incoming mesej"

Saya letakkan 2 contoh kesalahan iaitu pada pada ayat AKAN dan TAHUN.

Pembetulan perlu dilakukan pada ayat AKAN,oleh itu mulai sending semula pada ayat AKAN dan diikuti dengan ayat yang seterusnya.

Pembetulan kedua juga perlu dilakukan pada ayat TAHUN,oleh itu mulai sending semula pada ayat TAHUN dan diikuti dengan ayat yang seterusnya.

*Jangan lupa untuk hantar error signal iaitu 8dit dihantar berterusan kemudian diikuti dengan ayat yang hendak dibuat pembetulan.
error signal ialah ........(8 dit dihantar berterusan)

Thursday, November 29, 2007

Kod Group Nombor

Sebelum mainkan mana-mana file video tolong offkan muzik dekat last fm dengan cara ini tidak akan menyukarkan kosentrasi pendengaran anda.

Tuesday, November 27, 2007

Monday, November 26, 2007

Majlis Eyeball Bersama Rakan Ham Wilayah Tengah

Saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada 9W2BKN dan 9W2JEK atas majlis eyeball yang diaturkan pada 22/23hb di Puncak Alam 11.00pm-4.00am dan pada 23/24 di Damansara Damai 11.00am-3.30am
Antara yang hadir pada sessi eyeball tersebut ialah: 9W2JEK,9W2BKN,9W2DIE,9W2GEN,9W2EHO,9W2YR,9W2BDZ,9W2GTI,9W2MOL,9W2DEL,
9W2GTR,9W2KAJ.swal Mizi dari Perlis dan juga swal Amirul dari Sik Kedah.

Sunday, November 18, 2007

Friday, November 16, 2007

SEDIKIT PANDUAN BELAJAR CW DARIPADA 9M2FK

2 hari yang lepas saya mengikuti qso antara 9M2AR dan 9M2FK di Marts National linking,antara yang menarik untuk dikongsi bersama ialah soalan cikgu kepada Pak Eshee bagaimana beliau belajar cw,antara butiran lengkap saya copy adalah seperti berikut:

Setiap pagi sessi latihan selama 15minit ( A-Z + nombor + punctuation mark *mendengar sahaja.

Tengahari juga 15minit sama seperti di atas *mendengar sahaja

Petang 15minit sama seperti di atas *mendengar sahaja.

*Tiada sessi penghantaran @ sending dalam tempoh ini dijalankan.

Sebaik penguasaan kod cw anda dengan sendirinya boleh membuat sending..cuma memerlukan sedikit masa untuk memantapkan lagi teknik penghantaran ini berdasarkan pengalaman saya.

Sambungnya lagi apabila telah kenal kesemuanya diikuti dengan code group pagi,tgh dan juga petang,berlangsung selama 3 bulan tiada elektronik key yang ada cuma straight key
dan selepas tamat tempoh tersebut,Pak Eshee boleh menerima 25wpm.
Jadual yang ketat dan displin diri adalah kunci bagi pembelajaran morse tersebut.
6 bulan sahaja sudah boleh kuasai cw.

Bagi anda yang baru mempelajari morse 1-2 bulan harap bersabar morse sesuatu yang senang cuma memerlukan komitmen dari anda.

Thursday, November 15, 2007

KECENDERUNGAN MENGGUNAKAN ISTILAH-ISTILAH YANG TIADA DALAM CATATAN TERDAHULU

Dewasa ini kita acap kali mendengar penggunaan istilah-istilah diadakan sendiri di simplex channel ataupun di repeater,apabilanya dirujuk kepada mereka yang terdahulu ternyata istilah-istilah tersebut tiada dalam catatan,ia dirasakan sebagai satu yang unik untuk perkayakan bahasa amatur yang sedia ada namun ianya sama sekali tidak termaktub dalam SOP "rujuk"MCMC.Amatur radio dalam kelasnya tersendiri meletakkan tatacara berkomunikasi dengan begitu jelas dan mudah difahami oleh semua ahli radio amatur yang saya rasakan ianya"standard"ia adalah satu bahasa penggunaan ahli radio amatur di seluruh dunia,namun sayangnya kini semuanya telah dicampur aduk dengan bahasa/ atau kata bahasa yang tiada rujukan.Semasa melayari web orari saya terjumpa satu file rujukan tatacara berkomunikasi yang khusus untuk ahli radio amatur Indonesia tertarik dengan kandungan jadi saya linkkan di sini untuk sama-sama kita menyelaminya"SOP Orari"

9M2AR dalam tulisannya juga telah menyentuh bab-bab penyalahgunaan istilah-istilah seperti QRX/QRT.Jika dirujuk dalam SOP Orari tidak digalakkan penggunaan istilah Q code jika iannya meyukarkan mana-mana ahli membuat tafsiran atau pemahamannya disalah ertikan.Antara lazim yang kita dengar "QRX saya nak isi minyak nanti saya masuk balik"QRX langsung QRT...mungkin nak maklumkan dia nak keluar dahulu tapi sebentar nanti akan masuk kembali....itu pemahamannya,apapun selagi amalan amalan sebegini terus dipraktikkan ianya akan turun termurun kepada generasi akan datang.
Sebaik-baiknya QRT dahulu kemudian akan masuk semula,tiada QRX berpanjangan 5-10minit,QRX bukan bererti saya berhenti membuat pancaran,ia bersifat sekejap "contoh QRX saya nak cari kertas nak tulis no 55 mungkin 10-20 saat tidak melebih seminit,Tiada maksud saya minta QRX dahulu nanti saya masuk balik.
Cara yang terbaik sebaik menyebut QRT tunggu seketika mungkin 10 saat untuk standby kalau-kalau ada rakan yang memanggil anda.Mungkin pemahaman QRX langsung QRT untuk menyatakan hal demikian,ternyata ianya salah dipraktikkan.QRT juga bukan bermaksud anda tutup station terus"anda cuma berhenti membuat pemancaran"Kecualilah anda menyatakan "QRT langsung "nak tutup set"

Tiada istilah Q code untuk menunjukkan lebat mana hujan seperti "Q1 untuk menyatakan kepada rakan hujan selebat mana.Tegur menegur adalah amalan mulia,namun bila ditegur di udara mungkin ada yang terasa,namun melalui penulisan saya ini adalah wajar bagi kita semua kembali ke pangkal jalan.Orari dalam SOP nya juga melarang ahli-ahlinya mempergunakan kata sendi/meringkaskan nama-nama tempat contoh Papa Papa-Pulau Pinang,Kilo Lima merujuk Kuala Lumpur dan sebagainya.Bila ber QSO ber QSOlah dengan beretika QSO anda didengari oleh rakan senusantara.Jika portable dalam rumah tak perlu nyatakan portable dalam base station,rujuk semula kepada"AA"mobile,portable,base station
sungguhpun anda portable dalam rumah/qth apabila dirujuk kepada "address"anda sebenarnya berada di alamat di mana anda membuat pemancaran,sudah cukup anda nyatakan base station"Bagaimana jika anda gunakan set portable gunakan antenna luar(Setup base station)?adakah anda juga nyatakan anda juga portable?Sebutkan callsign anda sewaktu breakin antara komunikasi yang sedang berlangsung,contohnya 9W2AAA,rakan yang sedang QSO luangkan 3saat untuk mengambil putaran berikutnya dengan amalan sedemikan mana-mana rakan mudah untuk memasuki dalam QSO anda.Jika anda dapat menerima dengan baik 59 uplink rakan anda segera ke simplex.Ketahui larangan sedia ada iaitu jangan beroperasi di dalam kawasan hospital,di dalam feri dan lintasan pejalan kaki.
Jangan benarkan mana-mana rakan menggunakan callsign anda tanpa anda ada disisi,jika ada anda perlu menyatakan rakan anda akan ber QSO anda mulakan pembukaan dan anda juga akan mengakhirinya.Tiada station operate tanpa didahului oleh tuan punya callsign.Mungkin ada yang tersinggung dengan penulisan kali ini,namun apa yang tertulis ini adalah kebaikan bersama.Sentiasa memeriksa dari masa ke semasa sistem antenna anda supaya ia tidak menyebabkan interference kepada audio visual jiran anda.
Astra terbaru mengambil langkah drastik untuk penambahbaikan para ahlinya mengikuti garis panduan yang termaktub,pemantauan perlu dilakukan oleh AMT-Ahli Majlis Tertinggi dan teguran dari masa ke semasa boleh merubah situasi sebegini,9w junior mengguna pakai apa yang dipraktik oleh segelintir ham senior yang mungkin bangga dengan kosa kata yang diturunkan kepada pelapis baru.

Wednesday, November 14, 2007

KEPUTUSAN RASMI UJIAN MORSE KEDUA 2007

Sila klik lihat keputusan ujian morse,kepada mereka yang berjaya saya ucapkan syabas dan tahniah dan yang gagal jangan putus asa saya yakin anda boleh.Terkini saya telah linkkan 3 file mp3 a-z dan rythm morse untuk anda dengar-dengarkan,difahamkan file ini agak memakan masa ketika anda download harap bersabar,terima kasih kepada jurukaka di atas bantuan teknikal.
"Jurukaka,saya sampai sekarang masih tak dapat kenal pasti mengapa link ke blog anda masih gagal berfungsi"walaupun dah beberapa kali saya lakukan.

Friday, November 9, 2007

HOMEBREW CARBON MIC/MEMBUAT MIKROFON KARBON










Dengan menggunakan bateri yang dah rosak,anda boleh membuat talian telefon persendirian dengan menggunakan rod karbon yang terdapat dalam bateri,projek yang aku buat ini mampu untuk digunakan untuk talian sepanjang 20meter,sesuai untuk projek pelajar-pelajar sekolah rendah dan anda sendiri pun boleh mencubanya.

kedua-dua karbon yang memegang rod karbon adalah berlubang "tapper" atau dengan bahasa lainnya berbentuk kon,karbon sebatang yang diletakkan di bahagian tengah ditajamkan dikedua-dua bahagian,ia dibuat sedemikian untuk dimuatkan kedalam dua karbon rod pemegang,diletakkan dengan keadaan yang berenggang adalah supaya mudah bergetar apabila kita bercakap menerusinya.Saiz yang pernah aku buat ialah boleh dimuatkan dalam casing jam tangan.Untuk projek yang aku buat ni elok gunakan bateri 9v,set penerima dan pemancar untuk dua hala adalah dalam satu kabel litar sahaja..ini adalah basic telefon yang dicipta oleh Alexander Graham Bell.

Tuesday, November 6, 2007

PENGHARGAAN/PENGIKTIRAFAN DARIPADA 9M2AR




Minggu yang lepas cikgu memaklumkan kepada aku yang t-shirt dan cap dah diposkan sebagai tanda penghargaan ke atas cw aku yang "bolehlahhh",2 hari yang lepas aku menerimanya.Bagaimanapun cikgu memaklumkan yang pihak vendor tidak mengikuti spefikasi yang cikgu arahkan,apa pun aku nak rakamkan jutaan terima kasih kepada cikgu atas pemberian ini,ianya menyemarakkan lagi untuk aku up speed cw aku"harap lepas ni target aku nak sepantas Azlan (9m2agc)"MASTER" level kata cikgu.Cw aku walhalnya tak sepantas mana "ala kadar saja"berkat cikgu yang kerap ajak aku bermain di cw band alhamdulliah rasanya elok sikit daripada dulu-dulu emmm...tapi malangnya masih tak berani nak pergi DX di Cw band.

Kalau berkesempatan rakan-rakan 9M yang baru jangan malu untuk ke cw band,walaupun perlahan tak mengapa kita masih ada cikgu,Pak Eshee,Pak Long Marzuki,Cikgu Mazwan dan lain-lain yang boleh memberikan tunjuk ajar.

PEMBELAJARAN MORSE BERIKUTNYA

Alahamdulillah saya terima respon yang positif di kalangan 9W yang saya rasakan mereka-mereka ini berpotensi bakal memperolehi 9M suatu hari nanti insyallah,semalam sewaktu saya mengemas ruangan bilik radio/stor saya terjumpa beberapa nota catatan sewaktu saya mengorak langkah mempelajari cw asas.

Jika anda teliti kod-kod cw A-Z kita boleh katakan ianya terbahagi kepada 4 bahagian maksudnya saya jelaskan mengikut group seperti berikut:

Group 1 =E T mengandungi 1 karektor "DIT ataupun DAH" "1 DIT ataupun 1 DAH"

Group 2 =A I M N mengandungi 2 karektor "DIT-DIT,DAH-DAH,DAH-DIT,ataupun DIT-DAH"

Group 3 =D G K O R S U W mengandungi 3 karektor "RUJUK CARTA CW".

Group 4=B C F H J L P Q V X Y Z mengandungi 4 karektor "RUJUK CARTA CW"

Anda boleh mempelajari cw melalui group-group ini juga,anda mula kuasai group 1 dahulu kemudian 2,3 dan keempat.

Jika anda mempunyai handphone nokia 3310-3315 terdapat 2 versi messej cw tone yang boleh anda dengari dan pelajari antara yang mudah ialah "SMS dan CONNECTING PEOPLE"
keseluruhannya terdapat 11 kod morse sedia ada dalam tone messej yang boleh anda pelajari/dengari ia hampir 40peratus cw daripada bahagian kod asas.Cw juga dapat anda pelajari dengar melalui repeater id "Tone id" walaupun pendek ia dapat membantu anda dalam sessi mengenal tone.

Antara gandingan kod group pendek lain yang boleh anda dengar ialah dengar seperti saya lampirkan di bawah:

A R
K C
K Y
G Q
R L
G Z
G Q
U F
N K
W P
D X

Sunday, November 4, 2007

PERSEDIAAN PEMBELAJARAN MORSE KOD



SAYA INGIN PELAJARI MORSE BAGAIMANAKAH CARANYA?
Anda mempunyai perlbagai pilihan untuk pelajari morse.
Apa sahaja software boleh digunakan,selagi ia memberikan keselesaan kepada anda tapi harus ingat pastikan ia sesuai dengan anda,berbagai software boleh anda dapatkan dari internet morsecat,korch method dan banyak lagi,lebih bagus jika anda mempuyai tutor yang berpengalaman.

PERSIAPAN YANG BAGAIMANA YANG SAYA PERLUKAN?
Pertama sekali anda perlu setkan minda anda "Belajar Morse Tak Susah"susah lagi RAE".
"Morse saya perlu mendengar sahaja,ya saya perlu mendengar dan terus mendengar".Anda perlu menjadi pendengar yang setia,setkan masa untuk anda mendengar sekurang-kurangnya 15-20minit setiap sessi (1X)pagi dan (1x)malam yang selebihnya sessi tak rasmi iaitu ketika anda ada lebih masa terluang,jika miss satu sessi pun tidak mengapa,yang penting anda harus mendengar,Kurangkan QSO ketika anda mobile tumpukan kepada morse sahaja."makan morse,minum morse,tidur morse bak kata apa sahaja morse.Ada ketikanya perilaku anda agak pelik di pandangan ahli keluarga ketika anda mempelajari morse,konsentrasi amat penting jika 15-20minit sessi anda mendengar minta sesiapa jangan ganggu anda.

CARA MENDENGAR
Sebaik-baiknya anda perlu berada disebuah bilik atau dipersekitaran yang tenang dan jangan lupa gunakan headphone atau earphone untuk mendengar,anda boleh pejamkan mata ketika anda mendengar,cara ini mungkin berkesan kerana perhatian anda tidak tertumpu kepada keadaan sekeliling.Apabila mendengar jangan fikir apa bunyi tersebut sebaiknya anda menghayati irama/tone morse tersebut dan tafsirkan apa abjad.Lupakan pasal nombor seketika tumpukan kepada abjad-abjad sahaja dan jangan sentuh key untuk SENDING.Elakkan mengingati bentuk karektor abjad sebagai titik dan sengkang sebaliknya ingati bunyi iaitu iramanya contoh bunyi A di-dah (Rythm).
Untuk peringkat pertama anda perlu melalui sessi pengenalan kod A-Z jika anda belajar melalui korch method ianya bermula dengan K dan N atau dengan kaedah lain grouping asas seperti:
E I S H
T M O
N D B
A W J
A U V
Sekiranya anda telah mahir dengan kod group di atas anda telah berjaya menguasai 57peratus kod morse bahagian abjad.Antara kod morse lain yang mudah untuk anda pelajari ialah C Q dan SMS.



CARA YANG BERKESAN ADALAH:
Dengar dan terus mendengar,penuh konsentrasi dalam pembelajaran,jangan tinggalkan sessi mendengar ikut jadual yang telah anda setkan,apabila copy/catatkan gunakan tulisan huruf kecil ianya lebih pantas namun pastikan anda boleh membaca kembali apa yang telah anda catitkan.Verbal/bunyikan irama abjad setiap kali anda memandu,membaca papan iklan,plat kenderaan yang melintasi anda,atau membaca tajuk-tajuk utama surat khabar.Apabila anda maju copy 70peratus naikkan kelajuan/speed atau tambahkan karektor/abjad yang baru.Untuk memudahkan anda ke mana sahaja dengan cw rekod dalam telefon anda dan pastikan ianya rekod-rekod yang sentiasa anda update bukannya anda mendengar kod-kod yang dimainkan mengikut susunan yang mana anda dapat mengenali apa bunyi tone tersebut.

APA TANDA-TANDA CW ANDA DAH MENINGKAT/PEMBELAJARAN ANDA BERHASIL
Apabila anda tidak mengambil masa yang agak lama untuk mengingati irama bunyi tersebut,otak anda akan reflex dengan cepat mulut anda akan menyebutkan abjad bunyi yang anda dengar tanpa teragak-agak.

Saturday, November 3, 2007

NORHTERN LIGHTS/AURORA BOREALIS



Northern Lights, or aurora borealis, dynamic displays of multicoloured luminosity appearing in the day or night sky in high latitudes in the Northern Hemisphere. At any instant of time, the auroras are arrayed along a band (the auroral oval) with the North MAGNETIC POLE near its centre. The band is normally about 500-1000 km wide, its average position in Canada being over Yellowknife, NWT, to the West, and Grande rivière de la Baleine,Qué, to the East. During intense activity the oval may expand as far south as Miami, Florida (August 1972), and beyond.
The luminosity can luctuate violently, particularly near local midnight when explosive bursts of activity called substorms are triggered. Auroras originate in the ionosphere, the upper atmosphere 100-300 km above the Earth's surface. They are caused primarily by energized electrons (1-20 kilo-electron volts) which are accelerated towards the ionosphere from a region 5000-20 000 km above the Earth's surface. These energetic electrons bombard the upper atmosphere and "excite" atmospheric constituent particles. When these particles return to less excited states, they give off light. Green or red light comes from excited atomic oxygen; purple light from excited molecular nitrogen.
Current theory states that the energy driving auroras is obtained from the solar wind, a gas composed primarily of protons and electrons, blowing away from the SUN at supersonic velocities of 300-1000 km/s. The solar magnetic field is embedded in the gas and is pulled by the wind deep into interplanetary space.The wind interacts with the Earth's magnetic field,distorting it to form the magnetosphere(ie,thecomet-shaped cavity, blunt end towards the sun,
carved in the interplanetary medium by the Earth's magnetic field).
The magnetosphere is broken near each pole by a cleft region. Some solar-wind plasma, slowed and heated by interaction with the magnetosphere, enters the cleft region and penetrates directly to the ionosphere, causing the dayside auroras. However, most of the particles leaking into the magnetosphere are trapped behind the Earth, and through processes analogous to convection end up flowing towards the Earth. Some of these particles are accelerated into the nightside ionosphere, causing brilliant auroras.

The amount of energy leaking into the magnetosphere is regulated predominantly by the strength of the interplanetary magnetic field and its direction in relation to the Earth's magnetic field lines at the outer boundary of the magnetosphere. Activity also varies with sunspot and solar-flare occurrence. Parallel phenomena in the Southern Hemisphere are known as the aurora australis.

Auroras are the visible portion of the dissipation of the energy which has entered the magnetosphere from the solar wind. This energy is also dissipated through ohmic heating (ie, heat generated by electric current flow through a resistor). This process involves giant currents, sometimes in excess of one million amperes, which flow through the resistive ionosphere in the region of luminous auroras. These currents create magnetic fields which can make compass needles show direction incorrectly and which can cause surges in power lines resulting in electric-power outages.

The northern lights have haunted the imaginations of spectators for centuries. To the Inuit, the arsaniit are the sky people enjoying a ball game. Some natives view the lights as ancestral spirits dancing before the Great Spirit. Recently, Canadian researchers placed an ultraviolet imager aboard the Swedish Viking satellite and succeeded in obtaining a global view of the auroras and in following their rapid time variations.

* The green or red light of the Aurora comes from excited atomic oxygen -purple light from excited molecular nitrogen.** Northern lights are caused by energized electrons which accelerate towards the ionosphere from 5000-10 000 km above the Earth'surface.

Friday, November 2, 2007

IONOSPHERE



Ionosphere yang meyelimuti bumi kita ini terdiri daripada beberapa lapisan,antara lain yang disebut lapisan D,E dan lapisan F.Lapisan D adalah lapisan yang paling rendah,sedangkan E adalah lapisan di atasnya dan disusuli dengan lapisan F yang teratas sekali.Tinggi lapisan F adalah sekitar 280km sedangkan lapisan E sekitar 100km di atas permukaan bumi.

Pada siang hari lapisan F terpecah kepada 2 iaitu F1 dan F2 masing-masing mempunyai ketinggian sekitar 225km dan 320km,sedangkan pada malam hari, kedua lapisan itu bergabung menjadi satu lapisan tunggal iaitu F.Lapisan F inilah yang mempunyai erti penting dalam pancaran gelombang radio teresterial,dimana komunikasi jarak jauh terlaksana dengan bantuan kondisi lapisan ini.

Kesempurnaan pemantulan yang dilakukan oleh lapisan ionosphere cenderung tergantung kepada kesempurnaan ionisasi dari lapisan tersebut.Lapisan ionosphere yang terion secara sempurna merupakan lapisan yang masif dan mempunyai daya pantul cukup baik pada gelombang radio.Kondisi propagasi pada malam hari dalam keadaan normal sehari-hari pada umumnya cenderung lebih baik daripada siang hari.Hal ini disebabkan kerana pada siang hari terjadi lapisan ionosphere tambahan (lapisan D) yang terionisasi kurang sempurna sehingga menghambat pantulan gelombang radio kembali ke bumi.

Kekuatan pemantulan oleh lapisan ionosphere cenderung tergantung kepada kesempurnaan ionisasi lapisan tersebut.Lapisan ionosphere yang ter-ion secara sempurna merupakan lapisan yang masif dan punyai daya pantul baik terhadap gelombang radio.kondisi propagasi pada malam hari cenderung lebih baik daripada siang hari.Hal ini disebabkan kerana pada siang hari terjadi lapisan D yang terionisasi kurang sempurna dan menyerap gelombang radio terutama pada band 160m dan 80m.

Fading yang kadang-kadang kita alamai disebabkan kerana keadaan ionisasi lapisan ionosphere yang tidak stabil.
Phenomena alam lainnya terjadi pada saat matahari terbit dan pada saat matahari terbenam di mana komunikasi jarak jauh pada low band menjadi sangat baik.

Para penggemar komunikasi jarak jauh (DXING)terutamanya pada low band sering menggunakan kesempatan ini untuk berhubung dengan rakan-rakan amatur radio di tempat yang jauh,phenomena alam ini dapat dijelaskan sebagi berikut:

Pada waktu matahari mulai terbit,mulailah terjadi lapisan ionosphere tambahan di bawah lapisan ionosphere utama dan hujung dari lapisan ionosphere tambahan,yang biasa disebut "GREY AREA" mempunyai sifat dapat membiaskan pancaran gelombang radio sedemikian rupa sehingga mencapai lapisan ionosphere utama dengan sudut kecil sehingga pantulannya ke bumi lebih jauh.Suatu jarak tertentu yang biasanya dicapai dengan multiple hop pada saat tersebut boleh dicapai dengan single hop.

Sifat lain dari ionosphere ialah bahawa ionisasi yang terjadi tidak selalu dapat merata pada seluruh bidang ionosphere,kondisi semacam ini sering kali dialami oleh para penggemar komunikasi jarak jauh,biasanya para penggemar komunikasi jarak jauh menggunakan antena pengarah (YAGI/QUAD) dan untuk berkomunikasi dengan rakan dari Jepun ia mengarahkan antenanya ke Utara(SHORT PATH)akan tetapi pada suatu saat tertentu antena harus diarahkan ke Selatan (Berbalik 180degree)untuk memperoleh signal yang lebih besar (LONG PATH).Hal ini disebabkan kerana kondisi ionosphere di sebelah bumi selatan lebih bagus daripada bumi sebelah utara.

Dipetik dari BEON.

MEMAHAMI PROPAGASI



Apabila kita bercakap mengenai propagasi kita menyentuh pengetahuan yang bersangkutan dengan pancaran gelombang radio.Kita sedia maklum bahawa apabila gelombang radio terpancar daripada radio/pesawat ia membawa bersama audio,sebaik diterima gelombang radio yang diolah kembali ke audio dan hasilnya suara anda terpancar di pesawat penerima.

Gelombang radio yang dipancarkan tadi adalah gelombang elektromagnetik yang bergerak melalui garisan lurus.Gelombang radio mempunyai sifat seperti cahaya,ianya dapat dipantulkan,dibiaskan,direfraksi dan dipolarisikan,300.000km/saat kelajuan yang menyamai kelajuan cahaya dapat kita bayangkan apabila gelombang radio ini berkemampuan mengelilingi dunia,maka dalam sesaat boleh mengelilingi dunia sebanyak 7 kali.

Kita ketahui dunia berbentuk sefera berbentuk agak bulat seperti bola,akan tetapi pancaran gelombang radio high frekuensi dari Malaysia boleh sampai di US yang terletak di balik bumi di sebelah sana,walhal ianya bergerak menuruti garis lurus.Phenomena alam seperti ini dihuraikan lebih jelas di bawah:

Di luar angkasa iaitu diluar lapisan atmosphere bumi terdapat lapisan yang dinamakan ionosphere,ionosphere adalah suatu lapisan gas yang terionisasi sehingga mempunyai muatan lestrik,lapisan ini berbentuk kulit bola raksasa menyelimuti bumi.Lapisan ini mempengaruhi kepada perjalanan gelombang radio.

Pengaruh-pengaruh penting dari ionosphere terhadap gelombang radio adalah bahawa lapisan ini mempunyai berkeupayaan untuk membias dan memantulkan gelombang radio
Apabila gelombang radio itu dipantulkan atau dibiaskan ianya bergantung kepada kepada frekuensinya dan arah sudut terpancarnya gelombang radio ke ionosphere.

Frekuensi radio yang mungkin dapat dipantulkan kembali adalah frekuensi yang berada pada range Medium Frequency(MF)dan High Frequency(HF).Adapungelombang radio pada range Very High Frequency (VHF) dan Ultra High Frequency (UHF)atau yang lebih tinggi,secara praktikalnya dapat dikatakan tidak dipantulkan oleh ionosphere akan tetapi hanya sedikit dibiaskan dan terus melepasi menghilang ke angkasa luar.Gelombang radio yang menghilang ke angkasa luar tadi dalam istilah "PROPAGASI" dan juga dikatakan "SKIP"

PEMBAHAGIAN BAND FREKUENSI RADIO

Very Low Frequency VHF 3-30KHZ
Low Frequency LF 30-300KHZ
Medium Frequency MF 300-3.000KHZ
High Frequency HF 3-30MHZ
Very High Frequency VHF 30-300MHZ
Ultra High Frequency UHF 300-3.000MHZ
Super High Frequency SHF 3.30GHZ
Extremely High Frequency EHF 30-300GHZ

Sumber dipetik dari BEON dan diolah kembali.