Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Saturday, December 19, 2009

KEDAULATAN MESTI DIJAGA ,KERIANGAN PASTI PELIHARA.

TORA TORA TORA sebutan yang gerun didengar,maksudnya serang..serang..serang itulah sebutan bahasa negara matahari terbit yang kalah di dalam perperangan dunia kedua namun pada hari ini negara ini jauh membangun dalam dunia yang serba canggih jika dilihat pencapaiannya ia boleh diangkat sebagai juara/menang dalam mereka bentuk pelbagai barangan keperluan pengguna seharian,nyatakan apa sahaja yang ada didalam rumah atau pun kenderaan,jika anda seorang ham radio rig adalah salah satu barangan yang boleh yang boleh dijadikan contoh mudah disekeliling anda.


 Pencapaian dalam pembangunan alatan elektrik,elektronik serta dalam pembuatan barang hobi kita seperti tranceiver tidak boleh dinafikan oleh negara saingannya seperti US,German dan seumpamanya .Boleh dikatakan kebanyakan transceiver ini diimport daripada negara matahari terbit,anda boleh mendapatkannya melalui selatan negara kita.Agak sukar untuk diperolehi di dalam negara ini, jika ada pun harganya boleh menjangkau empat atau lima kali ganda daripada harga asal walaupun tidak masuk akal harga nilainya.



Alatan ini cukup istimewa dan pengendalinya atau empunya alatan mesti mempunyai lesen yang khas khusus mereka (Amatur radio berlesen),barulah beliau boleh miliki dan mengendalikanya."Mengendali dan Memiliki"dua kata kerja yang sering disalah ertikan,ada yang berpendapatan memiliki tak salah cuma mengendalikan adalah salah...hehehehe..dua-dua perlu ada lesen...tak ada radio/rig ada lesen dah boleh operate eemmm... ini baru mengadali bukan boleh memiliki lagi.isshh....peninglah dok cerita itu boleh ini tak boleh senang cerita takda lesen apa pun tak boleh,untuk yang berlesen pula pihak berkuasa menwajibkan setiap alatan ini mesti melalui piawaian pihak SIRIM dan untuk menbawak masuk alatan ini pulak pemilik diwajibkan memohon kelulusan permit atau senang disebut AP.



Cerita pasal AP dan Sirim dua jabatan kerajaan ini, memang membuatkan hati saya tak tenteram,sambil dok fikir pasal diri sendiri tetiba dapat satu panggilan daripada rakan ham dekat utara sempadan,beliau tanya ada special casing ke untuk transfer IC-718 punya part masuk dalam kotak kayu ke apa ker hehehe.....sebab mungkin hombrew rig statusnya tak perlu kelulusan sirim.



Hari ini aktiviti banyak tertumpu pada carian porter google cari pasal cerita AP dan Sirim,Wow!!! tak disangka banyak link yang berkaitan dengannya,salah satu posting yang menarik hati saya ialah cerita pasal Pak Syed (9W2BCB),pengalaman beliau cara ia mohon AP dan Sirim,kalau saya berada ditempat beliau mungkin @@#^*&^%^&$%^ terjemahlah apa yang nak anda terjemahkan kod-kod tu.Memang dah jadi lagu bangau oh bangau.........sana suruh pergi sini pula kata pergi sana........Aiseyman..........apa ni adakah biokrasi atau pengawai tidak faham apa kerja yang sepatut dia buat yang diamanahkan,apa pun kita tinggal seketika blogs pak syed tu ,salah satu blogs yang saya terbaca satu posting daripada blog 9W2AFR iaitu bertarikh 26 April 2008 yang mana "Taklimat Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 berhubung Radio Amatur" telah jelas dinyatakan bahawa kepentingan AP dan logo kelulusan Sirim, pihak SKMM akan mula memperketatkan dan akan melaksanakan secepat mungkin akta yang sedia ada,malahan selain dari AA SKMM akan membuat memeriksa radas untuk memastikan radas radio amatur adalah radas yang diperakui oleh SIRIM. Ini adalah apa yang dinyatakan oleh orang kuat SKMM iaitu Encik Mazlan bin Othman selaku Pengarah Bahagian Penguatkuasaan di ibupejabat SKMM Cyberjaya.



Pada ketika itu,seperkara lagi ketika saya menaip posting ini baru saya tahu bahawa Sirim melalui Sirim QAS International Sdn Bhd mempunyai kepakaran untuk menguji hal yang berkaitan"jangan salahkan saya ..sebab dari mula saya dah cakap saya jahil dalam hal ini,tapi bila rajin mencari saya jumpa apa yang saya tak tahu.....,apa pun sila baca posting oleh Pak Syed yang sabar membendung kemarahan tahap Ultraman tinggal tak fire aja lagi....Saya juga tertarik dan terfikir seperti mana yang dinyatakan oleh Pak Syed :



Pertama:  Sirim nak test set transceiver,sebut test mesti melibatkan TX jadi ada ke sesiapa staff yang punyai lesen kelas A,saja taruh lesen A sebab paling tarak pun mau staff yang punyai lesen A,dihalalkan kah depa buat ujian dengan melanggari akta komunikasi ? Saya tak tahulah kot-kot ada staff engineer yang ada lesen free oleh SKMM.Bila test tentunya semua ujian mode dilakukan,jika tak bagaimana nak pastikan mode-mode RTTY,AM,FM,SSB,CW tak menyebabkan gangguan...eeeemmm......hehehehehe....TX high power set kaput siapa yang perlu bertanggungjawab? Apa kata kita pakat ramai-ramai turun Sirim(lawatan sambil belajar)tengok bagaimana ujian dilakukan.

Yang kedua:  Adakah depa punyai multiband antenna nak pi ujian TX semua frekuensi,mestilah  nak test        semua all band HF,VHF dan UHF baru boleh confirm set ni selamat tidak ada  menggangu.

Cakap pasal AP orang awam yang cetek pandangannya mula melihat kewujudan ham radio sebagai pencetus porak peranda memperguna pakai benda-benda yang haram,samalah pandangan sesetengah pihak bila kita pegang set handy nanti cakap kita ni tonto,atau "bang radio ni boleh dengar polis tak ??"
Lihat saja di mana berlakunya kemalangan budak-budak tow trak sibuk berhubung antara satu sama lain dengan set handy yang setengahnya saya syak ia adalah set yang sama dipergunakan oleh radio amatur,bagaimana dengan set milik guru-guru (KOKO)yang berkomunikasi diluar band frekuensi amatur yang diperuntukan pada kementerian pelajaran bahagian kokukrikulum tetapi memiliki set radio amatur,kelab-kelab yang dikata pra amatur tetapi memiliki set yang sama dipakai oleh rakan ham atau pun persatuan pemancar sedia ada yang sah berdaftar apakah termaktub dalam senarai yang dibolehkan sedangkan frekuensi yang dibenarkan hanya bersifat tunggal yaitu single channel sahaja,kemelut sebegini perlu ada penghujungnya,sekiranya benar SKMM melakukan pemeriksaan ke atas semua radas hak milik rakan amatur yang sah.Saya percaya jawapannya pasti mengecewakan,walaupun tindakan tegas SKMM dan SIRIM untuk memerangi perkara ini saya tetap menberikan pujian walau pujian ini berkemungkinan akan memakan diri saya sendiri dan juga peminat ham keseluruhan satu hari nanti, setidaknya apa yang dilakukan adalah langkah permulaan dan menyedarkan semua pihak namun sebagai insan biasa saya amat berharap ada pihak yang memperjuangkan untuk kepentingan bersama.



Saya akui semua ahli radio amatur yang sah tidak berani untuk menyeludup apatah lagi membuat jenayah yang lain kebanyakan semua patuh etika dan berhemah,sebagai manusia biasa tidak nafikan ada juga antara rakan yang melanggar peraturan tersebut sama ada sedar atau pun tidak.Ham radio dan pengedalian sebut saja di mana diperlukan bantuan,banjir,tsunami,operasi mencari dan menyelamat insyaallah atas dasar semangat dan kelebihan yang ada warga radio ini sedia berkhidmat tanpa memohon sebarang bayaran atau pun ingatan.sedangkan pendatang tanpa izin diberikan hak keistimewaan dan diiktiraf status kewarganegaraannya,maka saya berserta rakan lain juga mengharap pihak SKMM berlaku adil atas apa yang telah dimiliki selagi ianya adalah yang tersenarai dalam alatan yang disahkan diberikan status perlepasan bersyarat Syaratnya mestilah bersifat menang-menang.Janganlah satu hari nanti pihak SKMM membuat satu lagi kejutan lagi selepas semua SWL apabila selesai ujian RAE, SKMM dengan pihak SIRIM on the spot mengempur lokasi dan yang berlesen serta swl didakwa memiliki alatan yang tidak mempunyai piawaian.



Pada semua persatuan masa ini kita semua bersatu hati janganlah membawa idologi yang menghalang satu lagi tidakan tegas pihak berwajib bawalah berbincang semua tok-tok ketua persatuan bagi mewujudkan ikatan yang kuat untuk semua ahli dan satu rundingan dengan pihak berkuasa perlu diadakan carilah jalan untuk kebaikan semua pihak.


Untuk kepentingan bersama mohon bersepakat mansuhkan AP,permudahkan proses mendapatkan cop Sirim, mohon supaya diadakan lesen kelas C,memansuhkan yuran proses lesen jika perlu,menubuhkan koperasi khas gabungan semua ahli radio amatur tak kira apa pun persatuan,koperasi ini bertindak menjual alatan yang mempunyai piawaian. Bersepakat mengadakan aktiviti tahunan bersama seperti "Ham Festival dan seumpamanya"semua yang dilakukan untuk kemajuan dan kepentingan bersama. Kepada pihak berkuasa harap kemaskinikan senarai peralatan yang dibolehkan penggunaannya,jelaskan status nasib rig-rig terdahulu sebelum tersenarainya rig yang diperakui.nyatakan prosidur lengkap permohonan AP sehingga mendapatkan kelulusan Sirim,supaya tidak lagi terdengar keluhan rakan rakan sambil berjalan menyanyikan lagu bangau oh bangau...............




CATITAN :Apa yang dicatatkan di atas hanya luahan penulis,apa pun yang disuarakan hanya sekadar  buah pandangan tidak perlu diterima pakai,sekadar untuk renungan bersama.

Thursday, December 17, 2009

YANG MANA ..HOBBY ATAU AP ATAU SIRIM





Terus terang saya katakan saya ni jahil bab-bab AP dan perkara sewaktu dengannya,mula bertapak sebagai ham yang sah saya membeli rig yang sahlah kot sebab ianya didapati tersenarai dalam perakuan rig oleh pihak MCMC, dan saya dapati rig itu pun dah obsulate oleh pengeluarnya,namun saya bangga kerana ianya masih tersenarai dalam pujaan 10 Nescafe.....eeehhh...sorry silaplah carta lulus pihak berwajib.


Berita kurang senang semalam, saya dimaklumkan ada kes MCMC rampas rig yang dikenal pasti tiada AP dan cop Sirim Dan rata-rata rakan ham sibuk memperkatakan pasal cop Sirim dan AP yooo..ayooo...nasib-nasib,Ok... saya main teka-teka aja ni kurang-kurangnya boleh dianggarkan 99% atau mungkin tak sampai banyak tu pun ham kat Malaysia ni yang gunakan rig yang ada cop sirim.  
     
                                                                                                                                                             Saya tak beberapa faham hal berkenaan AP ni,Ooo...rupa-rupanya senarai yang mcmc lampirkan hanyalah sebagai panduan sahaja,ada antaranya dah obsulate dah....tak dikeluarkan lagi....tapi senarai tersebut masih tak up to date....apa berlaku kepada set-set homebrew dah tentu benda-benda ni tak AP dan cop sirim dan lagi satu set-set antik terdahulunya tu nak declare macam mana pula? Ishhh......pening kepala dok p pikiaq pasai ni....,kalau betullah kena tahan oleh kastam dan soal pasal AP macam mana nak jawab ni??? Saya dah cakap saya jahil bab-bab proses AP dan itu ini yang berkaitan dengannya. Sebagai seorang ham.kita amat sensitf dengan benda-benda sebegini,apa taknya apabila berlaku sesuatu yang boleh menyekat penyebarakan hobi ini sudah tentu ianya sedikit sebanyak membantutkan perjalanan hobi ini dikalangan pengermarnya. Cuba kita lihat berapa banyak barangan elektrikal dan elektronik yang membanjiri negara kita,apakah ini semua masuk dalam keadaan terkawal melalui pemantuan pihak berkuasa ? VCD,DVD,TV dan telefon bimbit dan beribu barangan lain lihat sahaja benda-benda ini yang boleh ditemui di kaki-kaki lima sehingga di pasaraya setempat.



Seorang penggemar radio amatur yang sah kita telah diasuh dan mempunyai kesedaran yang penuh akan berlakunya pelanggaran etika komunikasi samada dari segi perbuatan atau daripada masalah teknikal,oleh itu kita juga seringkali diingatkan bahawa tindakan tatatertib boleh dikenakan ke atas kita berhubung dengan salah laku menganggu gugat frekuensi radio,oleh yang demikian setiap amatur radio dikehendaki mengawal selia dari segi teknikal dan sebagainya untuk menggelakan berlakunya kepincangan pada alatan komunikasi milik mereka dari masa ke semasa.Apakah perlu pihak berkuasa mewujudkan semula lesen radio yang merangkumi semua peralatan radio diwajibkan punyai lesen,supaya memberikan kesedaran penuh kepada semua rakyat dalam negara ini apa-apa alatan radio perlu ada lesen,issssh!!!! pendeknya akal...marahkan nyamuk kelambu dibakar....



Banyak jenama tranciever yang muncul dipasaran,95% dikuasai oleh cap ayam namun jangan pandang rendah akan alatan sebegini ada antaranya punyai standard ISO dan CE (certificate of europe) ni setanding dengan cop Sirim kat negara kita namun dalam pada itu ada juga terdapat item yang diklon bulat-bulat sebagai ham kita perlu bijak dalam meneliti sebelum membeli.Opppss....silap lagi,sekarang cerita pasal membeli rig kena close story sensetif ,nak homebrew radio pun kena fikir 2 kali macam kata 9M2RZL dalam blognya "apa status radio rakitan atau buatan perlu kena ada cop sirim? kalau pihak berkuasa mengatakan tak perlu,saat ini saya dan anda perlu bertindak segera gunakan bahan kitar semula tin biskut sebagai casing rig sedia ada,londeh buang semua masukkan dalam tin biskut atau kotak kayu wiring bagi serabut sikit,tambah 1-2 led,modify suis on of dan sebagainya,buat seolah-olah radio tu homebrew....hehehehe...



Dalam memperkatakan soal cop Sirim dan AP ramai diantara kita jauh kebelakang melihatnya sebagai satu kepentingan sehingga Syarif Labu masuk kampung dan tunjuk lencana ...masa kecik lepas berak mak tolong cucikan,masa dewasa sendiri berak sendiri cucikan,itu lumrah kehidupan setiap kita bagi yang masih tak berupaya(maksudnya cacat atau lumpuh kemalangan ) bukan dipinta masih memerlukan bantuan sedemikian,apa mesej berkaitan dengan cerita tadi saya tak nak cakap anda cuba fikirkan apa yang saya cuba lontarkan ,macam itulah halnya pembelian dan pemilikan alatan berkenaan kepada setiap penggemar radio amatur yang sah,masa masih budak-budak bila mak bapa bagi duit suruh pergi kedai pastikan beli barangan yang perlu sahaja jangan beli itu dan ini akan tetapi si anak tetap beli baginya bukan satu kesalahan untuk dibeli gula-gula atau biskut,mak bapa tak cakap betul-betul beli yang ada tanda hala,l tanda halal "ha lam aliff lam"bukan boleh dianggap sebagai halal...kena masuk bawa pergi JAKIM dan selepas sah baru boleh "tempek"(tampal)sticker halal,Ooo.... begitu rupanya,eeemmm.....siapa antara kita yang rignya ada cop sirim angkat tangan? siapa antara kita yang banyak kumpul rig angkat tangan?siapa antara kita yang masih simpan rig sezaman perang dunia ke2,selepas atau dengan nama lainnya masa belum wujudnya sirim?kalau pihak berkuasa bagi arahan semua tu kena masuk "PUSPASIRIM" ala-ala Puspakom kena dapatkan surat isssh.....sirim ada pakar kah untuk buat testing benda-benda ni...saya bukan menidakkan keupayaan pihak terbabit



Saya dah kata yang saya ni jahil bab AP dan cop Sirim,set tentera,polis,milik-milik badan kerajaan,swasta itu ada cop sirim tak? tolong beritahu saya yang jahil hal berkaitan,teringin sangat nak tengok dengan detail...saya agak terkejut apabila saya diberitahu bahawa set TNB,Pak Polisi dan sewaktu dengannya mencecah ribuan ringgit...kalaulah set amatur radio melalui secara sebegini hanya yang kaya sahaja layak memiliki hobi inilah jawabnya. Semua rakan ham sedia maklum kelompok ham bukanlah satu organisasi yang mengaut sebarang keuntungan dalam mengoperasi ham radio,selain dibolehkan atau dihalalkan untuk tujuan ekperimental bantuan kecemasan sentiasa dihulurkan oleh golongan ini.



Saya percaya SKMM punyai langkah yang wajar bagi menangani masalah sebegini, kita harus sabar menanti mereka berbuat sesuatu untuk "win-win situation"dalam masa yang sama juga saya terfikir berapa peka pihak ini menangani isu berkaitan set-set yang diperguna pakai oleh ngo-ngo yang mewujudkan satu kelompok rakan "Pra Radio Amatur"saya juga percaya golongan ini juga duduk tak senang dengan apa yang telah berlaku,bukan setakat tu sahaja berapa set repeater yang disahkan statusnya AP dan sirim,apa mala petaka bagi yang memiliki set seumpama set radio amatur yang gagal menggemukan tututan syarat sah...termasuk juga amatur radio yang sah.? Saya percaya rakan-rakan yang menjual secara online juga duduk tak senang dengan hal ini juga. Atas dasar memperjuangkan nasib setiap ham radio negara ini,saya menggesa agar semua persatuan radio amatur yang sah duduk memperbincangkan masalah AP dan Sirim,walaupun pada ketika ini telah wujudnya Koperasi Radio Amatur saya tak pasti apakah dibolehkan sinambungikan untuk keperluan bersama,semua urusan AP dan hal berkaitan dengannya diuruskan oleh badan berkenaan,semua ahli yang yang sah boleh dapatkan rig daripada badan ini,maka tidak timbul lagi masalah yang membelenggu ham untuk memiki rig yang sah.


Saya dah terang dari awal lagi dalam tulisan saya,yang saya ini kurang arif dalam hal AP dan Sirim saya rayu agar rakan ham seperti saya diberikan tujuk ajar. Segala catatan di atas adalah bersifat peribadi bagi saya yang masih belajar,sekiranya ada kesalahan dalam tulisan ia adalah pandangan seorang yang masih baru dalam dunia penulisan.....ada lagikah kejutan peminat  ham radio ini dimasa hadapan?

73.

CATITAN: gambar diatas ada dua rig yang berbeza satu HF yang kecil untuk VHF/ UHF dan
                    juga boleh digunakan mode APRS yang mana satu dikenakan AP atau kedua dua 
                    sekali AP dan kelulusan SIRIM...tepuk dada tanya selera...

Wednesday, December 16, 2009

KELAS KETIGA

Saya masih ingat lagi temuramah tv3 dengan 9M2AU abang Aziz dalam rencana Majalah 3 suatu ketika dahulu slot yang menceritakan perkara berkaitan dengan hobi radio amatur di Malaysia,saya tertarik dengan cadangan beliau untuk memohon pihak berkaitan untuk mengadakan lesen khas iaitu novice lesen atau lesen kelas C,namun sehingga kini cadangan yang telah dikemukakan kepada pihak berkuasa berkaitan tidak diambil sebarang tindakan susulan,rasionalnya ada baik jika kelas seperti itu diadakan,masalah ini dapat memendong seperti pemilik radas yang tidak sah boleh dikurangkan atau mungkin takkan wujud lagi. 
 

Dalam pelan pembangunan merealisaikan impian semua pencinta hobi ini untuk menggunakan secara halal,ada dicadangkan supaya mereka yang ingin mendapatkan lesen kelas C perlu melalui satu krusus khas modul krusus berkisar mengenai tatacara,band plan,radiation dan interference juga dimuatkan penyelenggaran stesen yang betul. Untuk mereka yang diberikan lesen kelas C frekuensi yang dipergunakan hanya pada simplek frekuensi sahaja dan pengoperasi hanya sah dalam negeri,maksudnya tidak boleh berhubung dengan ham dari negara luar dan tidak layak untuk beroperasi pada penggunaan repeater,untuk beroperasi di repeater mereka perlu menduduki ujian RAE.Walaupun masih mengekalkan jurang perbezaan antara lesen kelas B setidak-tidaknya pihak berkaitan dapat mengurangi kes salahguna alat komunikasi atau memiliki alat komunikasi tanpa lesen yang sah.

                                                                                      
Dari segi pendapatan pihak berkenaan sedikit sebanyak turut menerima keuntungan dengan adanya kelas lesen ini.Yuran kelas ini biar berpatutan dan diwajipkan tempoh pemegang lesen ini selama empat tahun sahaja,Dalam tempoh lepas atau sebelum tarikh luput empat tahun diberi, pemengang lesen diwajipkan mengambil ujian RAE. Jika pemengang tidak mengambil ujian RAE bemakna dia sudah tidak berminat lagi dan selama atau beri tempoh dua tahu lagi baru beliau boleh ambil ujian RAE.Semua ini untuk memantapkan hobi ini.                                                                                                                                               


 Saya agak terkejut apabila mendapati rakan ham seberang peringkat siaga YD,YG dan yang setaraf dengannya telah mendapat kebenaran untuk beroperasi di voice/phone di 40 meter band,ini bermaksud satu keistimewaan kepada mereka yang tertunggu untuk beroperasi di phone mode selain daripada 80meter sebelum ini.Tidak hairanlah jika mereka diberikan keistimewaan untuk berada pada mode ini,sebelum ini mereka hanya dibenarkan beroperasi dalam mode cw sahaja,keupayaan mereka ternyata bukan untuk disanggah,ada di antara mereka benar-benar mempunyai kemahiran yang tinggi dalam cw.  

                                                                                                                                                                     Agak mendukacitakan bagi rakan ham kelas B kebenaran untuk beroperasi pada 6m dan 10m adalah memerlukan kesabaran yang tinggi apa tidaknya kondisi band ini naik dan turun dan ada kalanya terus mati ,namun bagi mereka yang aktif dalam tahun yang dijangka solar cycle nya berulang (setiap sebelas tahun )agak beruntung jika dibandingkan dengan saya empat tahun yang sudah.Salah seorang yang patut diberikan pujian adalah 9W2RZL,beliau telah membukti keterbatasan lesennya masih membolehkan beliau "Enjoy" membuat Dxing.Mungkin sehingga saat ini beliau masih berusaha untuk menaikan taraf lesennya untuk mengejar ( Dx Hunting Award) bagi band yang berikutnya.

                                                                                                                                                      Persoalannya disini apakah kesudahan nasib bagi 9W yang tegar untuk menaik taraf dalam ujian cw tetapi ingin Dxing berbaloikah dengan jalur band 6m dan 10m yang sedia ada,adakah memadai untuk mereka? tak ramai 9w yang mampu memiliki sebuah all band transceiver,tak ramai 9w yang giarah Dxing,ada yang beranggapan bahawa cw sudah tidak relevan untuk tujuan naik taraf,jika bukan cw apakah yang setaraf dengannya,mungkin pihak berkuasa berkenaan boleh diadakan 2 pilihan yang mana inginkan cw boleh menduduki ujian tersebut ataupun turunkan kelajuan ujian ke 8wpm atau 5wpm, yang tidak mahu cw perlu menduduki ujian teori dan praktikal ini adalah yang terbaik,sudah sampai masanya kita dan pihak berwajip melangkah kehadapan untuk pembaharuan seiringi dengan peredaran zaman.

Friday, December 11, 2009

HANYA SATU CATATAN

Haji Rashid 9M2RS,Eshee 9M2FK,Pak Kamal 9M2FX,Cikgu Rahman 9M2AR,Pak Baha 9M2SB,9M2RB dan beberapa orang yang tak saya catatkan disini adalah merupakan satu nama besar dalam dunia amatur radio tanahair ,lamanya lesen mereka lebih lama daripada kehidupan saya yang masih mentah dan banyak kurangnya,kenapa mereka masih mampu berada dalam kelompok jenerasi seusia anda dan saya? kenapa…mereka masih bertahan,dalam meniti usia sebegini ,banyak perkara yang terpaksa ditinggalkan apakah yang boleh anda belajar daripada kehidupan mereka,9M2GL,9M2DS antara rakan seperjuangan mereka yang sempat saya kenali yang terlebih dahulu pergi mengadap illahi,banyak juga ilmu yang terkubur bersama jasad yang abadi,persoalan di sini berapa ramai antara kita yang sempat mendampingi mereka dan mempelajari sesuatu yang berharga yang tidak terdapat di mana-mana?


Kata orang pengalaman merupakan sesuatu perkara yang tak dapat dibeli,dan mereka ini telah melaluinya,terus terang saya katakan mereka punyai banyak ilmu yang patut dikongsi,namun prinsip orang lama seperti mana yang kita sedia maklum tidak akan memberi jika tiada yang meminta.

Pepatah dahulu mengatakan orang dahulu lebih lama makan garam namun ada yang berseloroh secara sinis mengatakan orang dahulu makan garam kasar tetapi jenerasi hari ini makan garam halus,hehehehe.Suka saya mengingatkan saya dan rakan-rakan supaya sentiasalah bersikap baru,maksudnya apabila sesuatu diperolehi kita sebenarnya baru bermula dan bukannya sudah lama dan sama.Kejayaan yang dicipta semalam sebenarnya cuma 1/3 daripada apa yang terus kita buru,masih banyak cabaran yang perlu kita tempohi,jenerasi muda dewasa ini sememangnya punyai jiwa besar,taraf professional bukanlah untuk meletakan jurang antara semua begitu juga dengan mereka yang lama,jenerasi baru dan lama perlu segandingan ibarat “tali dan gasing,gasing tak kan berpusing tanpa tanpa tali”.

saya tak fikir ramai yang melihat peluang yang ada semasa hayat mereka sehingga mereka telah tiada.Saban tahun populasi ham kelas A dan B kian bertambah,sebaik mendapat AA repeater tak senyap dibuatnya,namun panas tu cuma seketika,tak lama hanya beberapa kerat aja yang kekal? ke mana menghilangnya mereka ,apakah sudah sampai takat beku hobi ini,pesan saya tolong jangan ceburi hobi jika hanya sekadar pak turut kelak rugi diri sendiri,tengok ham lain qso anda pun teringin qso,dunia serba canggih internet YM,Skype sudah memadai bagi mereka yang inginkan keselesaan,persoalannya di radio apakah cukup dengan berminat untuk qso sahaja memberikan kepuasan kepada anda dan terus bertahan dalam menceburi hobi ini untuk satu tempoh yang lama…fikirkan!!! entah berapa ramai mereka yang lesennya dah dibiarkan lupus tanpa diperbaharui,sayang seribu kali sayang namanya dulu kerap dipengulang sekarang kini dibiar AAnya dicampak ke longkang.Ini akibatnya jika hanya sekadar menurut dan pak turut,banyak perkara yang dapat dilakukan selain daripada qso sahaja,jika anda berkemahiran dalam elektronik inilah peluang yang ada .Jalur frekuensi radio amatur luas berbagai eksperimen yang boleh dilakukan sebagai contoh pembuatan antenna,gadget,transmitter dan receiver,ARDF dan banyak lagi,kalau suatu masa dahulu maklumat untuk “homebrew”agak sukar diperolehi tapi sekarang semuanya menanti ,hanya dengan sentuhan di jari.(internet).

Apakah perkara seumpama ini diberikan perhatian oleh pihak yang bertanggungjawab dalam sesebuah persatuan?sejauh mana MARTS,PARTS,MARES,ASTRA,JASRA,PRAMAH dan beberapa persatuan radio amatur yang lain memainkan peranan mereka,adakah cukup dengan ber megah dengan pertambahan pengulang dan ahlinya sahaja fikirkan?usah berikan tanggapan yang negatif kepada saya kerana membangkitkan isu sebegini tapi sebagai pelapis generasi ham selepas merdeka kita semua sebenarnya memikul amanat yang besar untuk menaikan nama Malaysia di dunia.

Tak kala rakan radio amatur Orari acap kali mengadakan dan terus mengadakan “Ham Festival”kita sehingga kini masih belum berjaya mengadakan perkara seumpamanya,sehinggalah ARRD 2008 (Amatuer Radio Reunion Day) dilihatkan satu usaha kearah itu,namun sambutan yang diterima masih belum merangsangkan.Apakah perbezaan persatuan,perbezaan pendapat menjadi jurang utama untuk kita segandingan?Lupakan semua perkara itu,satu hobi dan satu usaha murni perlu kita perbaiki untuk kemajuan bersama.Demi masa depan radio amatur di Malaysia.Agak mengecewakan bila mana Marts,Astra,Mares mengadakan sesuatu event sambutan yang dihadiri oleh bukan ahlinya boleh ditunding jari sahaja ,ini sepatutnya tak berlaku.Saya pernah diberitahu oleh seorang rakan dari Perak bahawa beliau telah diberikan tugas kan menyediakan kertas kerja untuk dadakan satu event radio amatur namun sehingga kini senyap sunyi,adakalnya factor kewangan yang terbatas membenamkan hasrat yang dicita.

Saya masih ingat lagi dengan satu posting 9M2RZL terdahulunya,ke mana hala tuju selepas bergelar 9W? Apakah sudah sampai klimaks episod pengabadian dalam hobi ini?atau ianya satu detik permulaan buat seseorang,tak harianlah jika sehingga kini ada antara ham yang tak tahu cara untuk mengira panjang sesebuah antenna jika diberikan frekuensi yang berkaitan.Berapa ramai ham yang ambil kisah sudut pemancaran sesebuah antenna dalam penggunaannya seharian.Lulus RAE atau lulus cw bukanlah satu titik noktah dalam hal pembelajaran,masih banyak yang perlu kita pelajari dan dengan cara ini akan membuatkan kita lebih memahami,berapa ramai antara kita yang sentiasa merujuk kepada garis panduan yang sedia ada?jika anda ingin mengangkatkan martabat hobi ini tolong nasihatkan rakan-rakan yang lain supaya pegang kepada etika dan bukannya bertindak suka-suka,sesetengah tempat dapat kita pantau band seakan akan menjadi frekuensi band tarik kereta.Hakikatnya inilah sebenar

Kemudahan yang mudah diperolehi pada zaman sains dan teknologi yang semakin mudah harga sebuah telefon bimbit jauh lebih mahal jika dibandingkan dengan sebuah handy,bagi yang faham walaupun dah ada radio sabar menanti masa untuk beroperasi,biar lama tak apa asal ”pecah dara malam pertama”Jika ditegur kita dilabel sebagai ketinggalan,frekuensi bukan milik sesiapa,yang meletakan halal dan haram adalah kita,apa pun tepuk dada tanya selera…jika benar ada di antara kita suatu ketika dahulu bapa dan anak lanun dan kini telah mencapai status yang diingini jangan salahkan jika perkara ini terus terjadi.Ada yang berpendapat amatur radio terlalu mengongkong,setiap pelakuan perlu hati-hati ini ( rujuklah tatacara ) adakalanya membuatkan ahlinya lebih suka bebas dengan cara tersendiri tidak terikat kepada sebarang prosidur dan etika pegoperasian.Apakah mungkin kerana disebabkan ini apabila ham baru salih berganti ham terdahulu senyap sunyi?

Jangan berikan persepsi yang negatif kepada masyarakat yang mana beranggapan hobi radio amatur hanyalah sekadar tak lebih hanya bercakap.sehingga ke hari ini pendedahan hobi ini kepada masyarakat setempat masih jauh kebelakang,adalah wajar bagi kita semua mengambil inisiatif untuk memperbaiki dan meningkatkan diri seiring dengan peredaran zaman.Bagi sesetengah ham generasi terdahulu mungkin agak ketinggalan dengan kemajuan hari ini namun janganlah kita beranggapan mereka ini sudah tidak diperlukan lagi ”bagi generasi baru mungkin boleh berbangga dengan “kami generasi yang banyak minum milo”pada saya kita masih memerlukan mereka ini dalam memberikan tunjuk ajar dalam hal-hal tertentu,ada diantaranya sudah tak berupaya untuk menaikan antenna,mengharapkan generasi muda untuk membantu, namun sehingga kini mereka ini tak ramai di antara mereka yang kita kenali.

Friday, November 27, 2009

Sin-Cos-Tangent (Trigonometry)


Keluasan yang diperlukan untuk menempatkan atau membentangkan sebuah antenna dipole untuk
40m band adalah sekitar 66kaki,namun tak semua antara kita yang mampu memiliki kawasan seluas itu
pilihan lain adalah dengan menggunakan linear loaded antenna ataupun trap coil antenna namun seperti mana
yang kita sedia maklum antenna yang saya sebutkan tadi performancenya agak sedikit kebelakang jika dibandingkan
dengan antenna 1/2wave seumpamanya.
Tindakan lain yang wajar adalah membangunkan antenna yang sama tetapi diletakan dalam kedudukan agak sedikit
menegak biasanya pada keadaan ini antenna ini digelarkan sebagai inverted Vee atau lazy dipole dan sebagainya.

Daripada segi teori inverted Vee secara praktiknya punyai bukaan sudut sekitar 90 degree sehingga 120 degree
logiknya apabila antenna diletakan dalam dalam bukaan sudut semakin kecil >120 degree sehingga 90 degree
dan ketinggian tiang dinaikkan kita telah melakukan penjimatan kawasan,ingat semakin rendah bukaan sudut antenna
dan semakin tinggi tiang bukaan akan mempengaruhi bentangan kawasan antenna.

Bagi menyokong kerja-kerja ini anda boleh mengguna pakai formula "Trigonometry"
katakan bentangan antenna digambarkan seperti berikut:ketinggian tiang adalah=30kaki

inverted Vee luas bukaan sudut 120 degree
Sin 30 degree=Opposite/( bahagi) Hypotenuse=X/33 ft
X/33ft=Sin 30/1(gunakan kaedah cross multiplication)
1x=Sin 30 x 33ft
=0.5 x 33ft
jadi X bersamaan=16.5ft
Secara teori 30kaki-16.5ft
Ketinggian tiap radiating element ialah=13.5ft

Cos 30 degree=Adjacent/(bahagi)Hypotenuse=Y/33ft
Y/33=Cos 30/1
Y=30 x 33ft
=0.866 x 33ft
=28.578ft
Secara teori 2 bentangan antenna ialah 28.578ft x 2=57.156ft
pada keadaan asal untuk bentangan kawasan ialah 66ft
jadi dengan ketinggian 30ft kita telah jimatkan sehingga 9ft.


Penggunaan pengiraan "Trigonometry"juga dapat membantu anda untuk memaksimakan penggunaan
kawasan yang anda termampu,ia juga boleh menggelakkan daripada anda memasuki kawasan jiran tetangga anda.

Tolong semakan kiraan saya,maklumlah dah lama tak praktikan formula ni.


Wednesday, November 25, 2009

LAGI KOD GROUP UNTUK LATIHAN PENGHANTARAN

Kod group saya lampiran kali ini anda juga boleh mainkan di cw player dan bezakan rythmnya,kod group ini sesuai juga bagi mereka yang memasuki fasa ke 3 pembelajaran cw.

AERKEC-MEGKTY-TUYMAQ
IAUTUX-WEPMAQ-MIZANP
TENAER-SAVIAU-UEFAIL
MAQTUX-ERFNAX-EISNNC
KECANP-NAXGTQ-AILETA
DTXTUX-SIHDEB-NNCMIZ
MTOMEG-ANPAER-MIZANP
ERFAER-KTYDTX-EISWEP
AETPAN-PWEUIA-RAEKEC
ZMIHSI-BDEPAN-QMAXTU
LAIQTG-SEIFUE-AETCNN
XDTYKT-VSAUIA-GMECKE

Monday, November 23, 2009

JALAN-JALAN DI UTARA




Dah lama tak berkesempatan bawa anak pergi jalan-jalan,asyik kerja-kerja kerja,em…Ahad dan Isnin lepas saya ke Alor Setar itu pun sebab bawa emak mertua menjenguk abang ipar yang dah lama tak balik,sejak bertugas di Universiti Insaniah memang jarang benar dapat bertemu dengan beliau,sambil menyelam minum air kata orang tua-tua,hari pertama sampai memang dah agak cuaca hujan,tahun sudah ada sekali pergi itu pun dipandu arah oleh adik ipar yang tahu jalan ke rumah abang
Kali ini cuma kami 4 beranak ditemani oleh mak mertua,saya kalau tanya pasal jalan sekitar Alor Setar memang hampeh,kalau setakat nak pergi town tu tak ada hal tapi kalau daripada town nak pergi ke mana-mana memang pening,saya dimaklumkan oleh abang ipar kalau nak mudah keluar ke susur keluar tol selatan,bertolak selepas zohor sampai di Alor Setar dah jam 3.00 petang lebih memang agak lewat sampai,saya tak suka rushing sebab kata rakan ham seberang “utamakan keselamatan daripada kecepatan”sampai tol selatan biras cakap ikut jalan kangar,so jalan ajalah….3-4 kali juga kena phone beliau,dalam hati terfikir betapa mudahnya jika mereka suami isteri tu adalah ham,kan mudah guide dengan radio sahaja,kedatangan saya ke sini pun saya tak ada plan,mula memang bercadang nak ke selatan tanahair untuk ke rumah adik,memandangkan beliau akan pulang kesini, hasrat ke sana terpaksa dibatalkan,tiket dah ambil terpaksa jual balik,nasib baik tiket terjual klau tak memang langsailah.




Jalan agak sibuk juga oleh kerana tak berapa confident dengan laluan terpaksalah bawa perlahan,selepas membelok 4-5 simpang dah rasa lega sebab dah sampai tempat yang dituju,selepas  melepas penat dan mengisi perut yang berkeroncong selepas maghrib berlalu Tesco adalah destinasi ke2 yang dituju,hujan masih belum reda,parking kawasan bawah dah penuh jadi terpaksa parking diluar aja,ntah macam mana boleh terlupa nak ke tingkat atas,saya tertarik dengan tanda harga barangan di Tesco di bahagian roti contohnya harga label Rm1.59,Rm1.69 ceh! Buang karan apa motif pihak pengurusan meletakkan tanda harga sedemikian bukankah kerajaan telah membuat pengenapan mana-mana harga yang hampir atau kurang lebih dikira dengan harga hampir eh!...macam mana nak cakap ni….mungkin anda faham kot.Bulan sebelumnya saya berkunjung ke Tesco Taiping daripada pengamatan memang harga di mana-mana pun sama harganya,sebagai pengguna kita wajar berfikir perlu atau tidak untuk membeli,langkah terbaik beli aja mana yang perlu….betul tak?

Hari ke2 memang dah bercadang nak ke pusat Bandar(Alor Setar)sekitar hampir jam 8.00pagi rutin harian ialah qso dengan rakan-rakan di repeater Bukit Bendera,sambil mencari juadah sarapan dan roti canai saya sempat berhubung dengan rakan pagi 9W2DHL,9W2AWD,9W2JID mungkin agak jauh dengan capaian transmisi kurang memuaskan saya terpaksa meninggalkan group pagi.Jam 9.30pagi bertolak ke Alor Setar plan nak pergi Pekan Rabu memang dah plan nak beli kuih kea pa ke…nak call rakan takut nanti diperlawa datang ke rumah pula,main belasah jalan sajalah,tengok sign board Alor Setar,jalan,jalan,jalan….sampai dah terlepas parking pula turn balik masuk parking pun susah…issshh macam nk kata tobat tak datang lagi tapi…..walaupun tak seperti dahulu Pekan Rabu ni macam ada sesuatu yang menarik tarikan saya.Kuih sana,kuih sini juling mata seketika,perang tarik pelanggan di mana-mana sahaja,”bang,kak mai pilih,mai tengok”….saya agak terkejut apabila ada adik manis bersuara”tengok apa tu?”isshhh…pelik benar ayat tu keluar daripada mulut dia,hehehehe….saya cakap dekat  xyl berkenaan hal tadi dan xyl saya cakap saya ni tegok dia kot lebih..lebih…issshhh….kesitu pula perginya….turun daripada jejatas menarik perhatian saya ialah jeruk asam jawa,ni tak pernah saya jumpa mungkin orang boleh kata saya jakun…memang pun….tengok ajalah sempat sanp gambar blurrr sikit,saya tak beli bukan tak nak tapi memandangkan yang sikecil tu nanti meminta alamat teruklah,kata orang banyak makan asam otak lembab…..errrr betul ke?



Semasa mobile pusing-pusing town ternampak Star Prade,singgah kejap dan terus balik,candang nak pergi ngintai qth rakan sekejap sepertimana tahun lepas beliau datang senyap-senyap ke qth saya tanpa
Bagi tahu,tapi dek kesuntukan masa terpaksa lupakan hasrat tu.40km tak jauh mana dengan Kangar qth abang ipar saya tu,candang-cadang timbang-timbang teringin nak ke Kangar nak pergi tengok tower GET OUT,boleh cakap sajalah nak pergi…cuti apply sehari sahaja…hehehehe..lain kali ajalah kot.
Hp saya lupa nak aktifkan selepas masuk GPRS konon nak tengok jalan ke Alor Setar,masa on the way balik baru perasan ada 4 miss call daripada rakan selatan,saya call dia cakap OUT tinggal pesan dekat shoutbox katanya ajak saya ke 40m main cw,wah! Hebat sungguh si dia ni sehati sejiwa secouple semesra mereka berdua,saya tak berani nak janji kalau senang saya akan naikkan antenna dalam masa terdekat ni…saya dah plan nak naikkan NVIS antenna dan mungkin Windom Carolina,kalau segan habis pakai dulu dipole yang lama tu….congak pi congak mai memang nak kena sambung aluminium paip dua batang untuk jimatkan ruang.Apa pun bergantung kepada……urat baloq kalau besaq nala dok timbul maka apa kheja pun tak jadi hehehehehe….

Dah lama tak dengar cw 20wpm still ok,kalau ada orang cakap 20wpm tak boleh nak tulis saya tak pasti bagi saya 20wpm agak selesa untuk tulis 20wpm ke atas memang hancusss!! Hehehe….memori mungkin agak load untuk 25wpm dah setahun lebih saya masih belum capai impian,30wpm 0.75s tak ada masalah,mungkin kena lupakan dahulu,inventory item hampir 6000 lebih item terpahat dalam kepala ,untuk eksess ram kecik hehehehe…..cikgu letakkan 5 tahun untuk  saya berada pada rangking beliau masih ada 3 tahun untuk ke arah itu,9M2RIE,9M2PRO?,9M2GET,9M2OUT ,9M2MZR,9M2JEN mungkin ketika ni tekun untuk ke arah 30wpm,apa pun syabas jika anda ber nasib baik anda boleh berjumpa high speed station 9M2TO dan YB6LD,9M2FK dan jangan lupa 9M2AGC dan 9M2AR dengan straight key mereka.

Saturday, November 21, 2009

KOD GROUP BAGI LATIHAN PENGHANTARAN

Untuk belajar membuat penghantaran sila buat latihan dengan berpandukan group-group kod dalam susunan di bawah,sambil menghantar amati rythmnya lakukan penghantaran 12wpm dan ke atas.

ETA  AET  GME  MEG    CKE    KEC   ETA   AET

MEG  GME   CKE  KEC    INF    FIN   RAE   AER

KNT  NTK   REL  LRE    EDL    LED   AIL   LAI 

FUE  UEF  OTM   MTO   TMO    QMA   MAQ   QGT

GTQ  MAQ  GTQ   TSB   EOJ    TAK   ANP   PAN

KTA  ITU  UIT   TEN   NTE    WAT   SIE   HSE

BDE  DTI  HSE


Sending ANTENNA-KECIL-BERSIH-KOMONDO-SELISIH-TOMOTO-SISIH-FISH-VHF-SEIH


WEPWATAERGMEUITYNMKNTVSTLAIBDEXDT

RAESEIHSECKEKECJATZGENTERETEOTTT



ETERWETTVXOYQKECITUNTENKNT

TENGTTETTTTTEEEEENNNNNIIII

VVVVITVITVITVITTTTTVVVVIII

YYYNMNMYNMYNMYYYNMNMYYYTEMTEMTEMYYYY

GGGMEMEMEMEMGGGMEGGMEGGGMEMEMEGMEMEG

RAERRRRAEAEAEAEAERRRRAERRRAERRAERRAE

Sunday, November 15, 2009

MASIH JAUH PERJALANAN KITA

Takala uban mula kian menambah di kepala,dan hampir berakhir 2009 maka kian berginjak usia kita semua,Adakalanya seperti terasa baru semalam saja meninggalkan bangku persekolahan,life begin 40 itu kata mat salleh,apa pun sebagai insan ciptaannya kita perlu melihat sejauh mana amalan yang terlaksana sudah, apakah tuntutan duniawi melebihi daripada yang diperintahkan,tentu sahaja anda dan saya mampu menjawabnya.suka saya mengingatkan anda dan saya bahawa apabila meninggal anak adam itu hanya 3 perkara yang akan terus berkekalan,pertama sedekah jariah,keduanya ilmu yang menafaat untuk dunia dan akhirat dan terakhir sekali anak yang soleh yang sentiasa mendoakannya.
Berdasarkan 3 perkara di atas adakah kita semua mempunyai kesemuanya atau masih ada yang kurang?apakah saham akhirat kita sudah memenuhi syarat,bagi saya ada baiknya kita lebihkan pada zakat kurangkan pada (CT)apakah kita bersedia untuk menemuinya sedangkan masih banyak yang belum kita penuhi,Inilah antara soalan yang kekadang kita sedar atau tidak sedar seolah lari daripada untuk tidak memikirkan jawapannya,inilah juga soalan yang bakal kita berhadapan,kemana masa hidup kita peruntukan?ingatlah 5 perkara ,sihat sebelum sakit,senang sebelum susah,kaya sebelum miskin,lapang sebelum sempit dan hidup sebelum mati.

Kita tinggalkan seketika semua itu,saya tak pasti berapa ramai antara kita yang pernah menempuh kepayahan hidup,bagi mereka yang lahir sezaman saya ketika celik mata air telaga dan lampu minyak tanah sahaja yang ada,pasti masih segar dalam ingatan,itulah hakikatnya yang tidak dirasai lagi anak-anak zaman sekarang,pelita minyak tanah hanya mewarnai kehidupan apabila syawal bertandang dan selepas itu diketepikan itulah realiti kehidupan zaman ini,perlahan-perlahan ditelan zaman peredaraan lampu berkelip mula mengambil tempatnya..tak kala anak-anak kecil sebaya anak saya membaca al-quran saya agak malu kerana baru masih belum tamatkan Qiraati jilid ke 3,saya akur akan kejahilan lepas tak pernah kembali akibatnya seperti Ramlee baca tak bunyi apa...daaa....saya bersyukur kepadanya kerana menyedarkan saya bahawa tiada panduan yang berguna bagi memimpin saya ke alam sana.Telah menjadi pengajaran kepada saya sesuatu ilmu jika tidak diamalkan ianya pasti hilang dalam kealpaan kita,bagaimana dengan anda??


Ketika zaman 5 sen mempunyai nilainya,Rm1 seumpama Rm10 terlalu besar ertinya dalam sebuah kehidupan,masih terasa sengal bahu ini mengalas bebanan sejauh hampir 3 km saban hari untuk mencari secangkir ilmu,oh! betapa saat itu amat dirindukan,A,B,C 1,2,3 mengajar kita betapa perit dan derita untuk mengajar kejayaan,basikal tua pelantar besar punyai sejarahnya dalam mendewasakan saya,apakah sejarah anda pernah tercatat akan kehadirannya?mungkin bagi mereka yang celiknya berkereta kehadirannya tiada makna.Itulah nostalgia yang tak dapat dibeli oleh sesiapa yang tidak melaluinya,seperti yang saya katakan “seperti baru semalam semua itu berlalu”Siapa peduli semua yang saya nyatakan di atas siapakah mahu mengingati kisah sukar yang pedih untuk dikongsi bersama?berkawan biar ramai bercinta biar satu,teman ketawa ramai teman menangis cuma satu?peredaran zaman banyak berubah manusia dan tingkah laku,ada yang rasa hebat bila dah maju,lupa akan susahnya dulu,hakikatnya belut takkan tinggalkan lumpur tapi insan yang bergelar manusia terus alpa bila diuji dengan pangkat dan harta,Rm50 rasa kecil bila beberlanja di market tapi rasa besar bila dibawa ke masjid.Ramdhan dah lama berlalu kini Zulhijah bertandang, masa untuk melakukan korban tak semestinya harta atau ternakan,yang paling penting perubahan ke atas diri anda dan saya sendiri moga apa sahaja yang kita lakukan akan membawa kerahmatan.








Friday, November 13, 2009

TAHUKAH ANDA

Buat julung kalinya ujian cw telah diadakan pada tahun 2005, ia telah dikendalikan oleh pihak SKMM dengan kerjasama ATM setelah episod pengambilalihan daripada Jabatan Telekom hampir 7 tahun lamanya.Buat pertama kali itu juga calon-calon telah membuat sungutan/bantahan dan pertikaikan beberapa perkara yang dirasakan sedikit sebanyak dan ini dilihat telah memberikan keselesaan kepada calon-calon cw musim selepas daripada itu, antaranya ialah:



1.Memohon agar tidak mecampuradukan ayat dan nombor,ini berlaku setelah teks atau ayat yang yang dihantar berbunyi seperti berikut: SKMM DENGAN BANTUAN ATM AKAN MENGADAKAN UJIAN KOD MORSE DI CYBER JAYA PADA 30 MAC 2005...............dan seterusnya #$#$%$%$#^^&&.Ini telah dibangkitkan oleh 9M2CIA dan mendapat sokongan daripada semua calon,teks ujian tersebut dibatalkan dan digantikan dengan yang baru.*Jika tiadanya bantahan besar kemungkinan ayat dan nombor akan dimasukkan dalam teks ujian sehingga ke hari ini.


Apa pun sehinggalah ke hari ini punctuation mark seperti garis mereng / dan tanda soal ? masih belum digunakan dalam ujian,untuk tanda coma acap kali dimasukkan pada ujian sebelum ini namun tidak pada sessi ujian baru baru ini.


2.Tone yang tajam dan terdapat echo dibelakangya juga telah mengganggu konsentrasi penerimaan oleh semua calon,semua calon bersetuju supaya tone standard 600hz digunakan.

3.Semasa sessi ujian dijalankan semua calon telah meminta agar aircond dimatikan atau perlahankan kelajuan(motor blower) bunyi dengungan aircond yang kuat turut menggangu konsentrasi pendengaran.



**Semua calon diminta matikan telefon namun apa yang berlaku ialah pihak yang mengawal selia lupa pula nak offkannya.hehehehe.....masuk aja hal ni dah 2 kali sessi penerimaan mengalami gangguan....saya tak pasti sama ada teks tersebut juga dibatalkan atau tidak.


Agak mendukacitakan kerana terdapat calon yang lulus ujian penerimaan gagal di peringkat penghantaran pada sessi kali ini ,maka tercatat dalam sejarah pertama kalinya berlaku.Kepada SKMM dan pegawai ATM ujian ini untuk menaik taraf lesen radio amatur jika lulus dalam penerima ianya tidaklah memberikan pulangan dari segi pangkat,atau kewangan dan sebagainya,adili lah calon ini sebagai pengemar radio amatur bukannya seperti anggota berunifom kelas dua mahupun satu. mungkin perasaan darah gemuruh menyebabkan calon menjadi kekok untuk membuat penghantaran tambahan lagi bila sessi ujian penghantaran ini dibuat dihadapan pegawai tinggi tentera yang berpangkat kapten,mejar dan setarafnya.


Adalah diharapkan pihak SKMM bersifat bertolak ansur untuk memberikan kelonggaran kepada mana-mana calon yang gagal sessi penghantaran untuk melakukan semula ujian pada sessi tersebut (sending)sama seperti mana pihak JPJ mengendalikan sessi ujian

Thursday, November 12, 2009

Cabaran dalam komunikasi sebenar cw





Adakah anda pernah mendengar setesen ham berkomunikasi di udara,maksud saya “The real cw communication”penghantaran sebenar iaitu yang menggunakan mode cw “continuous wave”Penghantaran daripada rig atau radio biasa yang dipancarkan audio signal cw terus ke ptt bukanlah dikira sebagai pemancaran signal cw,itu adalah pemancaran tone cw ke mode FM atau dengan nama lainnya Frequency modulation,standard tone yang digunakan dalam peerperiksaan adalah 600hz pendek kata secara ringkasnya adalah mudah bagi kita untuk berlatih dengan membiasakan diri dengan tone berkenaan,soalannya adakah anda benar-benar berupaya untuk menerima signal morse yang dihantar pada tone yang berlainan contohnya 650-1000hz?Melalui pengalaman saya ianya agak kurang menyelesakan,pada peringkat awal, saya masih rasa selesa dengan dengan standard tone semasa berlatih dan seterusnya menghadapi peperiksaan.Oleh yang demikian sentiasalah mendengar pada tone yang tak terikat maksud saya pelbagaikan mendengar signal morse pada tone 600 ke 1000hz.Apabila telah lulus ujian atau peperiksaan bukanlah bermaksud anda telah berjaya dalam menguasai ilmu cw banyak perkara yang anda perlu tingkatkan salah satunya proses kesinambungan pada pembelajaran yang pertama iaitu membiasakan diri dengan tone yang saya nyatakan seperti di atas.Mantapkan latihan kerana dengan itu sahaja anda tidak akan merasa kekok apabila berada di udara . Apabila bunyi tone tidak memenuhi citarasa, anda akan hilang punca dan konsentrasi dan sukar mengikuti sesuatu qso ini ,dan pada ketika itu juga semahu-mahunya anda ingin memaklumkan kepada rakan yang membuat pemancaran supaya pancar dalam standard tone 600hz atau tone yang anda selesa,harus ingat…konsentrasi semasa dalam ujian agak berlainan semasa anda menerima signal yang dipancarkan(real),oleh itu pada peringkat permulaan anda menginginkan sangat suatu signal yang kuat,cantik 599 supaya anda dapat menerima dengan selesa,pada situasi sebegini anda perlu banyak belajar mendengar pemancaran-pemancaran cw yang sebenarnya,jangan harapkan untuk menerima signal yang kuat kerana inilah hakikatnya cw yang sebenarnya.


Pada peringkat asas atau awal untuk menjadi seorang operator cw yang baik tidak semestinya seseorang itu mempunyai kemahiran menerima tinggi 25-30wpm tapi cukuplah sekadar mampu menerima signal yang berskala kecil maksudnya signal yang halus-halus atau signal tenggelam timbul,QSB dan sebagainya,terdapat beberapa program tersedia untuk anda memahirkan diri dengan keadaan ini,ingat!!!tiada jalan pintas….jika anda boleh copy semasa 100% semasa sessi ujian,itu belum bererti yang anda boleh copy 100% signal “cw yang real”lenggok atau lingo sesuatu penghantaran seseorang juga akan mempengaruhi keupayaan anda untuk copy.Seperti kata seorang rakan apa yang anda alami atau tempohi digelanggang ujian hanya sekadar 10% sahaja,baki selebihnya ada diluar sana.
Perbetulkan arah tuju..ingat!!!! bukan peningkatan kelajuan yang penting tapi keupayaan untuk menerima pada situasi yang sebenarnya lebih diutamakan,paling penting “jangan harapkan signal sebersih dan sesunyi ujian di Cyberjaya”berdasarkan pengalaman saya keupayaan menerima laju dapat ditingkatkan dalam qso harian kerana dalam sessi qso tanpa anda sedar dari masa ke semasa anda sebenarnya copy speed yang tak sekata.


Wednesday, November 11, 2009

Antara Gembira dan Sedih

Dua hari yang berlalu  genaplah sudah usia anak ketiga saya dikasihi Nursyamimi Syazana menyambut ulangtahun  kelahirannya yang ke tiga (10-11-2009) untuk itu
 ianya disambut dengan sederhana,dalam kegembiraan terselit  rasa kerinduan buat cahayamata  yang sulung saya, 11 tahun kepermergiannya(Mohd Daniel Ashraf)
masih terus segar dalam ingatan (11/11/98-19/11/98 ) bagi memperingati saya menutup seketika blog saya dan dalam pada itu juga saya berikan kesempatan kepada rakan yang tidak menyukai dengan penulisan saya untuk mengeluarkan link ke blog saya.Apa gunanya jika blog saya dilinkkan jika ianya hanya mencetuskan ketidaksukaan atau membangkitkan kemarahan kepada mereka yang hanya melihat daripada sudut yang negatif sahaja.walaupun kehilangan rakan sudah pasti tetapi dari sudut kebenaran
pasti saya utamakan
 
Ya....betul dan setuju dengan kata rakan saya kepada saya "Man,baik tutup sat blog ni ,bagi depa masa ,kalau depa masih suka depa akan linkkan jika tak, depa boleh keluarkan link hang" bak kata perpatah dayung ditangan  perahu di tambatan sekiranya mereka masih ingin mengekalkannya pun tiada ada masalah bagi saya,tapi harus dingatkan  hanya mereka yang ingin melihatkan kebenaran sahaja dan mempunyai pandangan yang jauh serta tahan emosinya  sesuai membaca tulisan-tulisan saya.
 
Pendirian saya mungkin takkan sama dengan pendirian anda semua,jika pedas masuk aja telinga kanan dan keluarkannya melalui telinga kiri.Saya tidak mengikut lunas-lunas  atau etika kewartawaan sebagai blogger saya punyai pendirian yang tersendiri, terpulanglah kepada mereka di sana untuk membuat penilaian,sekiranya sesuatu yang saya perkatakan itu ada kebenarannya maka seharuslah kita memandangnya dengan serius.Tak perlulah anda terus melompat, melenting sekiranya  yang salah adalah orang lain,bukan niat untuk membuka pekung yang tersembunyi tetapi hakikatnya jika ianya terus ditutup perkara seumpamanya akan terus berlaku dan berlaku bagai tidak ada bermaruah lagi.

Maaf saya tidak akan berkompromi semua gejala ni mahu pun rakan yang saya kenali.
Adakah anda mahu satu hari nanti callsign yang anda perolehi itu yang akan menjadi duta dikata diperolehi melalui cara yang kurang enak didengar,adakah anda sanggup menghadapi kenyataan sebegini..? tentu tidak..kan?
 
Persoalannya apakah proses itu masih releven dan boleh diterima oleh kita semua?
sebelum ianya menjadi lebih parah ada baiknya kita mencari jawapan untuk elakan
 daripada ianya berlaku dan dengan cara sebegini sahaja tiada proses mendapatkan sesuatu dengan mudah seperti "Rubber Stamping" Adakalanya apabila terlalu menginginkan kejayaan tidak dinafikan kita semua akan terfikir  untuk mengambil jalan yang mudah,walaupun pada mulanya anda sedar ianya adalah satu kerja yang salah,saya juga  terfikir kucing mana yang tak makan ikan jika diletakan di depan"apa mungkin bila jawapan diberikan anda ingin menolaknya tambahan pula saat itu anda bagaikan hilang punca ingatan,sekiranya anda telah sedar akan kesilapan yang telah
berlaku kembalikan keyakinan dengan membuktikan kepada semua anda sebenarnya mampu untuk mencapai status itu dengan berusaha dan memberikan kejutan bahawa suatu masa nanti kita bisa jumpa di udara.
 
Sungguhnya tidak ada jalan yang mudah untuk dicapai ,berusaha itulah jalannya.....73

Monday, November 9, 2009

Apa Dah Jadi!!!! ??????

Keputusan ujian cw telah keluar,kejutan yang amat besar telah berlaku buat julung kalinya dalam sejarah ujian cw, pihak kawal selia telah mengesahkan bahawa calon yang lulus dalam sessi penerimaan telah gagal dalam sessi penghantaran.Ternyata harapan yang menggunung luluh berkecai hampa tak berlagu,saat rakan terus meneka dalam kesamaran kini tentu sekali telah meletak nama beliau antara “yang dimaksudkan”oleh Haji dan Haris,saat ini juga tentu sekali ramai yang menunding jari dan berkompromi dengan menyatakan tak syak lagi memang si anulah yang pekungnya telah terbuka.


Bagi rakan tersebut usahlah anda gusar bukan anda yang dimaksudkan,hanya dia yang maha mengetahui siapa yang benar,saat kambing hitam dilepaskan sipolan berkenaan menarik nafas lega dan beranggapan telah berakhir sudah teka dan cerita,tapi sebenarnya beliau ter lupa cerita beliau baru sahaja bermula.


Sipnosis ceritanya berbunyi sebegini telah beradu dua orang sahabat akan kecekapan dan ketangkasan iaitu“mengira dan memanah”seorangnya semasa mengira tepat tetapi semasa memanah tak dapat dan seorang lagi semasa mengira 3 dikata 4 khadamnya tolong nasibnya terselamat panahan pula mengena tepat.



Agak mendukacitakan juga kenapa pihak kawal selia tidak menimbang sebaik mungkin keputusan yang dibuat,walhalnya kecekapan menerimalah yang amat dititik beratkan,selagi ianya untuk hobi harap cukuplah diadili bukan seperti tentera punya tradisi jika berjaya naik gaji,ini hanya sekadar hobi yang jika lulus calon perlu bayar fee / yuran lesen tertinggi.


Sekiranya semasa sessi penerimaan pihak kawal selia telah memberikan kelonggaran,sewajarnya pada sessi penghantaran biarlah sama,kesalahan dalam membuat penghantaran adalah perkara biasa yang penting semua text tersebut telah dihantar mengikut prosidur yang betul.



Sebagai pemerhati sukalah kiranya pihak yang bertanggungjawab melakukan post mortem supaya kes lulus tiru disifarkan melalui beberapa langkah beriku :


1. Jika jelas terbukti terdapat calon yang meniru dan calon yang menberi jawapan wajib kedua duanya sekali dibatalkan ujiannya segera.

2. Bahagikan 2 text penghantaran A dan B”XYXYXY “X dan Y mewakili susun atur kedudukan calon sessi penerimaan akan dilakukan sebanyak 2 kali calon X perlu menjawab text A dan calon Y perlu menjawab teks B atau jika perlu lakukan 2 sessi yang berlainan (Group nombor dan teks)

3.Apabila arahan letakan pen pihak kawal selia perlu bersikap tegas untuk menghalang mana-mana calon terus menulis,dengan ini tiada berlaku salin atau tiru kawan

4.Semua calon diminta tidak bergerak dari tempat duduk masing masing apabila semua jawapan dikutip oleh pihak kawal selia.

5.Jarak semua calon kedudukannya janganlah terlalu rapat antara satu sama lain.

6.Setiap ujian hantaran biar lah dua calon memasuki bilik ujian,seorang akan hantaran ujian.seorang lagi menunggu,Yang menunggu ini juga akan memantau cara rakan hantaran dan biar soalan hantaran yang tidak sama.

7.Tempatkan tiga atau empat orang kawal selia dibarisan belakang calon yang mengambil bahagia dalam ujian penerima untuk menpermudahkan memantau pergerakan calon.
  

Kesimpulan yang dapat saya nyatakan disini ialah,kecekapan sessi penghantaran amatlah perlu jangan abaikan masa hanya menumpukan kepada sessi pendengaran,jangan gopoh-gapah semasa membuat penghantaran bukan kepantasan yang perlu anda tunjukan tetapi penghantaran yang kurang dibuat pembetulan,ingatlah pemeriksa tidak sekali melihat jam untuk memastikan anda membuat penghantaran dalam kelajuan 12wpm seperti yang termaktub dalam syarat wajib lulus,telah saya sarankan berkali-kali pada posting saya yang lepas,bersikap rendah diri dan hormat kepada pemeriksa Anda,nyatakan anda tak beberapa cekap untuk membuat penghantaran dan minta kebenaran beliau untuk anda menghantar pada kelajuan yang anda mampu sahaja. Pada calon yang berjaya melepaskan kambing hitam di Perlis ketahuilah ramai ternanti untuk menguji anda sekali lagi.


Pada yang lulus ujian pada peringkat penerimaan tak semestinya anda boleh menarik nafas lega kerana ujian penghantaran bakal menghantui anda jika anda tidak menunjukan kesungguhan.Saya juga turut cuba merungkai teka-teki yang siapa yang melepas kambing hitam tersebut,ditanya Haji beliau lebih suka berdiam diri katanya yang busuk masih bersembunyi apa pun sepastinya akan kita temui,gambaran haris yang diberi ternyata si polan berkenaan "sebagai ketua”namanya tidak diberitahu kedudukan didalam sebuah negeri itulah yang saya dapat jawapannya tetapi sayangnya tak punyai harga diri dengan apa yang dikecapi sehinggalah saat ini.

.
Saat dan tikanya semua berteka-teki

Maka tiba-tiba terjadinya peristiwa ini

Yang salah bakal kami nanti

Yang dipersalahi jangan kita hukumi

Teruskan perjuangan anda!!!!

73.

Sunday, November 8, 2009

LENGGOK TARI IRAMA CW


Id atau pengenalan diri seperti callsign diberikan sebagai pengenalan diri,irama cw yang pancarkan melalui seseorang tidaklah sama,ketukan mereka yang mempergunakan straight key tentu sekali berbeza dengan mereka yang mempergunakan key elektronik,bagi saya yang kurang aktif muncul di hf sejak kebelakangan ini masih dapat membezakan ketukan
cw daripada cikgu Rahman,9M2ZN dan 9M2YP,saya masih belum berkesempatan untuk berQSO bersama Hairi tentu sekali ketukan cwnya dalam lenggokannya tersendiri.


Uniknya straight key apabila digunakan anda boleh mempelbagaikan kepantasan penghantaran 5wpm---12wpm ke 15wpm,20wpm ke 25wpm dan serendah/perlahan speed yang anda mahukan,suatu ketika saya berkesempatan mendengar sessi QSO
9M2AGC dan cikgu Rahman di 40m ,saya tak pasti apakah pada ketika itu cikgu sedang menguji kecekapan Azlan ternyata Cikgu dan Azlan sama hebat,apabila cikgu pantas menghantar,Azlan akan menjawabnya dengan kepantasan
yang sama,tiba-tiba dalam kelajuan penghantaran tersebut mereka pergi ke speed yang paling perlahan,saya tak pasti
mungkin sekitar 5wpm sama-sama hebat,mungkin sebab itu sehingga kini Azlan tak dihadiahkan baju hehehehe..
Bagi saya sessi tersebut bukan ingin menunjukkan siapa hebat tetapi bagaimana kesungguhan mengatasi kemahuan diri.

Sememangnya straight key telah ketingglan,apa pun ianya amat unik,dalam posting saya yang lepas saya ada kisahkan dengan menggunakan teknik rendaman key cukup menyukarkan sesiapa untuk copynya,eeehhh eeehhh...tak pernah dengar teknik ini,insyaallah jika berkesempatan berjumpa saya akan tujukkan caranya,kebisaannya teknik ini digunakan oleh mereka yang  QSO pada high speed ,bagi  penghantaran 20wpm
kita masih selesa dengan kaedah menjemput dan bagi penghantaran 20wpm ke atas lebih selesa dengan kaedah menepuk atau memukul straight key jika anda perhatiankan key milik tentera ada antaranya straight key diikat dipeha,sambil bergerak sambil membuat penghantaran.

Lenggokan tari boleh dipraktikan dengan terus berlatih menghantar ayat berikut BEST-VEST apa kata anda cuba sending PARIS berterusan.
Uniknya penghantaran seseoarang amatlah berbeza,walaupun daa dan dit adalah 3 nisbah 1 namun pemancaran seseorang boleh berubah-ubah sama ada sengaja diubah atau sebaliknya,bagi yang suka duga menduga adakalanya acapkali cuba bermain dengan gap atau spacing,contohnya "N atau November" dihantar sebagai Daaaaa lebih daripada nisbah asalnya 3 dan Diit dihantar lebih daripada nisbah 1.

Haris pernah menceritakan kepada saya yang arwah Haji Idris meminta beliau untuk belajar menari ronggeng kerana gara-gara beliau tak reti nak menghantar dengan menggunakan straight key,walaupun kini beliau cekap menggunakan squeeze key tapi ianya unik kerana Daa dihantar dengan menggunakan jari ibu dan Ditt dihantar dengan jari telunjuk...jika beliau ingin menggunakan squeeze rakan maka beliau perlu mengalihkan kedua wire key tersebut.

Rythm penghantaran seseorang adalah tak sama itulah hakikatnya,bagi saya yang kidal penghantaran dengan tangan kiri berbaloi kerana saya masih boleh menulis tanpa melepaskan key atau kekunci cw,Pemilihan tone yang sesuai juga mempengaruhi keasyikan sama ada ketika anda menghantar ataupun menerima cuba belajar bagaimana untuk RIT sesuatu signal yang diterima.

*Penerimaan daripada elektronik pula sebaliknya, speed yang sekata sukar untuk kita bermain dengan lenggang dan lenggoknya.Sepertimana kita sedia maklum jawab dan hantarlah pada speed yang kita inginkan,jika masih ada stesen yang panggil anda dalam kelajuan rendah 12wpm ke bawah seumpamanya straight key adalah jawapannya tanpa mengubah setting pada radio anda masih mampu untuk meneruskan QSO tanpa kehilangan stesen tersebut dek gara-gara mengubah setting dan melakukan proses RIT.


Saturday, November 7, 2009

HAKIKAT SEBENARNYA

Apabila saya membaca dua komen daripada Haji Rashid dan Haris,saya agak terkejut kerana perkara seumpama Ini masih berulang,sememangnya ia bukan satu topic yang bagus untuk diperkatakan namun sebenarnya ikhtibar atau pengajaran perlu diambil daripada kisah ini,seperti mana yang saudara Haji katakan saya amat bersetuju bahawa apabila mereka ini sudah melepasi satu halangan dengan mudah tanpa usaha.


Tanpa sedar atau tidak mereka sebenarnya telah mencipta satu halangan cukup besar buat diri mereka sendiri,ya..takut akan bayang-bayang sendiri,apa gunanya sejarah megar dilakar dengan palitan hitam yang bakal menyelubungi hati untuk sepanjang hayat?



Jika ditanya kepada Haris,Rizal,Azlan masih segar dilipatan ingatan kami akan nama-nama yang telah menyarung jersi 9M dengan cara sebegini dan seadanya,persoalannya sehingga kini callsign Yang melalui peroses sebegini tidak mampu untuk berada sebarisan kami di udara bukan kerana tidak mampu untuk memiliki radio tapi “malu atau takut akan diuji sekali lagi”.



Masih segar diingatan saya betapa marahnya Rauf (9W2ANA) tak kala sipolan berkenaan telah lulus melalui jalan yang tak diredhai ,apa taknya baru 2 jam sebelum ujian bermula sipolan bertanyakan A-Z dengan wajah yang “memang Piang tak tahu apa-apa” lulus dengan jaya, maaf kerana saya menggunakan perkataan yang tiada dalam kamus bahasa.


Terima kasih ALL,GET,OUT,PRO,RIE,MZR,GTR,IBR,JEN dan beberapa rakan yang mencetus serta menghangatkan lagi posting sebelum ini,apabila saya katakan Mcmc luluskan saya dan beberapa rakan dengan dasar kesian atau nama lainnya perihatin sebab sudi ulangkan buat kali ke 2 erti lulus kesian itu telah disalah ertikan oleh rakan yang baru lulus ujian cw baru-baru ini,ada yang beranggapan bahawa mereka lulus dengan cara yang sama….TIDAKKKK !!!!Pada saya mereka telah melalui ujian tetapi dalam keadaan yang berbeza ….ternyata OUT telah melihatnya daripada perspektif positif ,saya ulaskan apakah sebenarnya yang berlaku saya ringkaskan untuk tatapan pembaca:



Selepas pengambilalihan Mcmc daripada Telekom Malaysia sejak daripada 1998 sehingga 2005         ujian cw masih belum diadakan sehinggalah tiba 2006,untuk pertama kalinya ujian diperkenalkan Mcmc masih menetapkan bahawa syarat wajib lulus adalah perlu lulus ujian penerimaan dan penghantaran morse dengan kelajuan 12wpm(Real speed),saya Rizal,Haris,Rauf(9W2ANA)9M2CIA,9M2ABC,               Fadhil(9W2FZ),Tarmizi(9W2FA)Pak Yusop(9W2TMT)dan beberapa rakan lain yang saya tak nyatakan    di sini adalah yang terawal meduduki ujian berkenaan,namun malangnya saya,ALL,RZL gagal untuk   melakar kejayaan dalam sejarah ujian cw yang julung kalinya dianjurkan oleh Mcmc ..apa pun,sessi ke 2 masih sama sehinggalah sessi ke 3 di mana salah seorang pegawai tinggi Mcmc telah bersuara”Nak tak kalau mainkan kali ke2 untuk semakan”?”jika ada permintaan kita akan adakan untuk sessi semakan”,seperti orang mengantuk disurungkan bantal maka semua calon dengan sebulat suara ”setuju”tolong semak dengan  batch ke 3 calon yang lulus jika saya sengaja mengadakan  cerita ini                                                                                                                                                                        


Apa pun saya kagum dengan Azlan dan beberapa rakan lain kerana yang lulus tanpa memerlukan sessi pengulangan dilakukan,penghormatan daripada saya mengatakan beliau kini mampu berada pada taraf master of cw (35wpm),agak unik bagi saya kerana dalam kepantasan beliau, straight key masih lagi jadi pilihan,apabila ditanya beliau mengatakan bahawa “on the spot or at the same time kita boleh mengelirukan atau memerangkap orang dengan slow speed dan high speed,tenyata ada kebenarannya dengan apa yang beliau perkatakan,tak ramai ham yang boleh menerima slow speed apabila mereka telah berada pada high speed,ini juga adalah satu cabaran buat para penggemar cw sebenarnya.Kegiarahan mengejar kelajuan menyebabkan anda akan kehilangan keupayaan menerima pada low speed tak percaya cubalah.



Kekerapan saya menggunakan pakai istilah-istilah kiasan,bidalan,elimen seperti metafora,aliterasi,asonansi dan seumpamanya untuk megolah menyedapkan dan mengidupkan jalan cerita,apakah istilah ini mudah difahami atau disalah erti? .Dalam tulisan saya yang lepas saya ada menyatakan bahawa Mcmc perihatin serta memberikan laluan yang mudah selepas batch ke3 di mana Mcmc masih mengekalkan sessi semakan dan mengadakan gap dalam sessi penerimaan sehinggalah ke hari ini…..tiada istilah “KESIAN”saya lontarkan untuk jenerasi selepas saya....dalam tulisan saya yang lepas saya sering mengingatkan kepada semua calon jika ada peluang pohonlah untuk sessi semakan,ini adalah bagi memenuhi kawasan yang berlopong,apakah hina untuk mereka melalui cara sebegini jika dibandingkan dengan yang meniru atau diberikan jawapan untuk disalin sebulat-bulatnya?Apakah berbaloi bagi mereka yang hadir tanpa sebarang usaha untuk menduga nasib dalam ujian ini? dan pastinya juga tiadalah makna buat mereka jika Mcmc mengulangi semula untuk kali 3,4 ataupun ke5.


Jika sungguhpun mereka berjaya setelah diulang kali ke3,4,5 itu adalah lebih mulia daripada
yang lulus daripada pintu belakang.Saya tidak mengharapkan sebarang pujian atas apa yang saya mulakan,kritikan membina mendewasakan saya dan anda untuk terus melihat lebih jauh perjalanan hobi ini,ada yang menerima dengan positif atau negatif terpulang kepada diri masing-masing untuk membuat penilaian,selagi ia dianggap sebagai hobi anda juga berhak meletakkannya ketepi kerana kepentingan peribadi dan keluarga adalah lebih diutamakan,sekiranya anda serius perbaikilah apa sahaja kelemahan diri melalui penambahbaikan diri dan berterusan”Have a heart learn and serve”



Dewasa ini kita patut bersyukur kerana akan lahir insan-insan hebat dalam dunia cw yang saya dan rakan-rakan perjuangkan,pikullah tanggungjawab buktikan perjuangan anda tidak berakhir di persimpangan dilema yang tak berkesudahan,Apa yang saudara Zek nyatakan ada kebenaran,yang lama dan baru perlu terus segandingan bukan terus mewujudkan jurang perbandingan,Qado dan Qadar telah tertulis dalam pengetahuan dia tiap yang berlaku ada hikmahnya, ada baiknya sama-sama memikirkan untuk kebaikan bersama menentu hala tujunya kemana selepas ini.Ibarat sebatang lidi mudah dipatahkan namun tidak jika ianya secekak,ketukan kekunci keyboard saya tidak akan terberhenti di sini,seperti kata Hairi saya,cikgu Rahman dan lain-lain rakan sentiasa menanti kedatangan anda di 7.015Mhz biar kita merangkak,bertaktih dan berlari bersama demi memantapkan dalam cw mode yang belum diletakan tanda noktah dalam dunianya.saya kan berada di wilayah tengah pada 21hb ini sehingga 25hb jika anda berkelapangan bolehlah kita adakan majlis eyeball atau sebagainya.


Kepada rakan baru di luar sana,di mana sahaja ilmu yang boleh diperolehi,kehebatan bukan terletak kepada gurunya akan tetapi terletak kepada kesanggupan anda untuk terus mencari kedahagaan ilmu,jika cuma terdapat setitis sahaja hargailah kerana kekontangan minda membuat kita terus meneka dan terus meneka dalam kesamaran selamanya.



Kepada rakan yang mendapat cara tanpa usaha jangan lah takut pada bayangan hanya anda, 9m2rs dan 9m2all yang tahu siapa anda sebenar.......73

Tuesday, November 3, 2009

KRONOLOGI CW

31/2 tahun lalu cw test pihak MCMC tidak memberikan kelonggaran pada sessi ujian
ujian cw kekal dalam kelajuan 12wpm,arwah GL dalam setiap sessi latihan sering menghantar pada
kelajuan diantara 13-15wpm standard laju dan juga mengadakan gap pada penghantaran kedua bertujuan
untuk membuat penyemakan.

Kami adalah antara yang melalui jalan sukar pada ketika itu Haris dan Rizal selepas berhempas pulas kali
ke3 dan saya kali ke2 baru berjaya dalam ujian tersebut itu pun setelah mcmc telah "memperkenalkan sistem kesian"
saya sengaja meyatakan keadaan di atas kerana telah berlaku proses rayuan beramai-ramai untuk meminta supaya
diadakan proses penghantaran untuk kali kedua,dengan ini segala kebolosan dapatlah ditutup.
Tapi harus ingat pada ketika itu pun speed ujian masih dikekalkan.Kini ujian cw kian mudah speed penghantaran dikurangkan
dengan adanya gap maka saya harapkan akan menarik minat mereka untuk mengambil kesempatan ketika MCMC
bersikap terbuka.


Tidak sama seperti saya, bangga dalam perit kerana sessi ujian text saya hanya mampu skor dalam 95% jika tidak kelonggaran tersebut
saya mungkin juga kandas,namun keazaman saya tidak berkubur setakat itu sahaja,saya terus berusaha sehingga
menguasai cw dengan selesa seperti menghantar cw tanpa melihat teks mengurangkan masa untuk reply kepada sesuatu qso
memahami dan menggunakan punctuation mark seperti,/=?yang tiada dalam sessi ujian cw dan praktikan dalam cw qso saya pernah diminta oleh seorang rakan untuk mengajar cw namun dengan berat hati saya terpaksa ketepikan beliau, bukan kerana tak sudi tapi ilmu saya belum mencukupi,saya sedar kerana kelonggaran MCMC saya boleh lulus dengan agak selesa tapi itu membuatkan saya dihantui kerimasan yang mendalam,walaupun berguru
dengan 9M2GL saya tak lupakan juga jasa 9M2AR,9M2NM,9M2AU,9M2DY,9M2RR tempat saya merujuk perkara berkiatan antenna
dan sebagainya.Saya sedar title 9M yang saya perolehi bukan untuk menjadi hidung tinggi pun begitu masih belum meletakan saya sebarisan dengan mereka ini yang punyai kelebihan pada pengalaman.

Bukan nait saya untuk bongkak dengan mengatakan pada saat ini saya mampu untuk qso 20wpm dan mampu untuk menerima
pada kelajuan 30wpm pada keselesaan 90%,dengan gap 1second saya akui cikgu Rahman banyak mendorong ke arah ini,sikap cikgu yang sentiasa
menghantar laju daripada keupayaan saya membuatkan saya bertekad untuk pertingkatkan keupayaan diri....dan hasilnya amat
menggalakan,9m2get Hairi antara pengemar cw terkini...keupayaan beliau untuk qso 18wpm membuktikan cw beliau sangat bagus, beliau
mengatasi saya dalam tempoh yang singkat namun apalah sangat nak ditujukan keupayaan kepada rakan yang tidak pernah mendengar
sessi cw qso saya.nekad saya dan Haris untuk membolosi keupayaan cikgu,bukan bermaksud untuk membuktikan kami lebih hebat tapi
sebagai inspirasi kami kalau cikgu boleh kenapa kami tak,apabila berada pada tahap itu...saya tetap memegang prinsip"kalau pandang bulan dilangit rumput dibumi jangan dilupakan"


Saya mengambil masa setahun mengkaji dan meneliti untuk memantapkan teknik pembelajaran cw,alhamdulillah 2007 saya lahirkan
blog ini untuk memberikan panduan kepada mereka yang ingin mempelajari cw,saya juga tidak meletakan diri saya sebagai seorang guru
kerana saya tahu saya belum mampu,cukuplah sekadar pengongsian ilmu yang saya miliki,kepada mereka yang baru mungkin mereka mempunyai kelebihan daripada saya,apa pun syabas kerana anda akan melahirkan lebih ramai 9M berbanding dengan saya yang sentiasa ketinggalan...tulisan saya sebelum ini mungkin pulang paku buah keras ke atas apa yan tercatat namun jauh disudut hati tidak memperkecilkan niat dan kesungguhan mereka ini.
Sebaik saya lulus dengan keupayaan tak seberapa saya berusaha untuk menjadi yang terbaik dan terus terbaik.

Siapa pun boleh jadi guru tapi apakah ianya mampu?pada saya guru bukan sekadar menghantar cw dan meminta rakan-rakan mentafsirkan kod tersebut
kenal teknik mudah cw,adalah mudah untuk mengajar dit da itu (A) B,C,D,E,F,G dan seterusnya,teknik bertanyakan jawapan,teknik menjaga hati pelajar
bagaimana nak berikan keyakinan kepada pelajar sekiranya selalu jawab salah,memberikan pujian tidak berpihak kepada seseorang individu,banyak
teknik yang saya sendiri belum mahir,pernah gamatkan negara suatu ketika dahulu seorang pengamal seni bela diri meletakan namanya sebagai maha guru,mahaguru bermaksud guru yang paling besar namun tewas pada seorang pak cik tua yang mengundangnya untuk makan tengahari di rumahnya
kecundang bukan kerana perlawanan,tapi gagal untuk membuka pingan nasi yang ditelangkup.



"Berusahalah untuk menjadi terbaik""Hina besi kerana karat hina manusia hidup melarat""Kaya ayam makan padi kaya manusia kerana budi"












Monday, November 2, 2009

SEDANGKAN LIDAH LAGI TERGIGIT

Alhamdulillah syukur kepada kehadrat Allah swt atas limpah kurnianya
masih membolehkan saya menaip untuk posting seterusnya walaupun sejak kebelakangan ini saya
mensibukan diri dengan sessi kelas orang-orang tua.
Kini saya tak pasti berapa lama masa yang perlu saya ambil bagi menamatkannya,apa yang pasti tututan dunia
yang dikejar oleh saya kini telah berapa pada klimaksnya "pssst Rizal maaf saya pinjam ayat anda ni",saya mungkin tersilap selama ini kerana meletakkan kepentingan duniawi pada puncak kehidupan peribadi,Sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula kita sebagai hambanya yang sentiasa
laqhor"lupa ataupun taksub yang bila menulis,kerakusan saya mencipta satu benteng negatif pada rakan-rakan walaupun ada juga yang
menerima dan yang menempelak dibelakang.Saya tidak dapat lari daripada apa yang telah diperkatakan.


Sebagai pengemar radio amatur yang masih mentah dalam dunia seantero ini,melalui komen-komen membina
saya akui mungkin ada yang tersentuh dengan posting saya pada kali ini berhubung dengan "PRA SYARAT UNTUK MENJADI GURU MORSE"
Saya berterima kasih kepada Zek,Arifshah,Haris,IBR dan beberapa lagi mereka yang menghantar maklumbalas,saat ini
mungkin sedang hangat diperkatakan,kata pepatah pena itu lebih tajam daripada mata pedang,dah terhantuk baru tengadah.....
Saya akui saya salah dalam memperkatakan hal berkenaan oleh itu "MAAFKAN SAYA"


Apa pun tanggapan rakan seperjuangan itu adalah hak milik mereka,bagi diri ini siapalah saya jika tanpa anda yang
menemani perjalanan kehidupan ini,saya akui tidak semua YANG BENAR itu BETUL dan tidak semua yang SALAH itu SALAH.

Saturday, October 31, 2009

PRA SYARAT NAK JADI GURU MORSE????

Untuk jadi seorang guru bagi mengajar kelas morse adalah lebih afdal jika seseorang itu mempunyai kelayakan seperti dibawah:

1.Dapat mengajar dengan teknik beliau tersendiri,beliau perlu memahami mana abjad atau huruf yang pelru didahulukan supaya pelajar-pelajarnya tidak rasa susah,tertekan dan giveup.

2.Mempunyai kemahiran menggunakan straight key,electronic paddle dan tidak hanya bergantung kepada komputer semata-mata.Keadaan ini membuatkan beliau sebagai tenaga pengajar yang tidak hanya bergantung kepada  komputer sahaja.

3.Pengalaman sebagai pelajar tidaklah mencukupi, mempunyai skill menerima dan menghantar 18wpm ke 20wpm adalah satu kelebihan kerana akan ada seseorang yang akan menguji anda apabila anda memperakui bahawa diri anda seorang guru morse,keadaan ini biasalah dalam cerita kung fu mana-mana tok guru yang buka pusat kung fu mesti ada orang nak test,tak pun anak murid itu sendiri akan menguji gurunya...eeemmm....pernah berlaku anak murid hantar laju tapi guru yang mengajar tak dapat copy.

4.Mengajar dan menunjukkan teknik belajar adalah satu yang berlaianan,namun jika anda berkeupayaan melakukan kedua-duanya sekali ternyata anda sememangnya berkelayakan.


5.Sifat berkongsi ilmu merupakan satu yang amat dituntut,maka sekiranya anda diperlukan ajarkan apa yang anda tahu sahaja,selebihnya minta mereka berguru langkah atau step yang lebih advance daripada rakan yang senior.

6.Sebaik menerima tali pinggang hitam bukan bererti anda layak untuk menjadi guru dan membuka gelanggang sendiri perkara yang sebaiknya terus berusaha untuk terus memajukan kemahiran diri.

Monday, October 26, 2009

SEBAK HATI SAYA APABILA MENGENANGKAN.....


NAZIRAH ALIA BINTI NOOR ISMAIL
Beliau dilahirkan pada 18 Jun 2008, dilahirkan dengan berat badan 2.8kg dan

ketika berusia 4 bulan dengan keadaan badan menjadi kering, lendir pada
kerongkong yang pekat sehingga tidak boleh menelan susu, serta mengalami
cirit birit sepanjang masa. Pada Oktober 2008 Alia disahkan menghidap
penyakit CYCTHIC FIBROSIS. CYCTHIC FIBROSIS adalah penyakit ganetik dan
jarang ditemui di benua asia. Penyakit ini tidak dapat disembuhkan kerana
penghidapnya kekurangan satu enzim di dalam badan yang menjejaskan proses
respirasi peparu, percernaan usus dan hati. Ini kerana Alia memiliki hati
yang saiz lebih besar dan usus yang lebih tebal dari manusia normal, Alia
juga perlu disedut kahak dan makan pelbagai jenis ubat setiap hari. Alia
juga lemah kepada persekitaran dan mudah dijangkiti penyakit serta kerap
masuk wad di PPUM dan perlu dimasukkan anti-biotik khas setiap 6 bulan
untuk menyahkan kuman dalam badan. Alia  memerlukan pembelanjaan perubatan
melebihi RM12,000.00 setiap tahun termasuk ubat khas seumur hidup, rawatan
wajib setiap 6 bulan sekali, susu khas dan pelbagai pembelajaan lagi.
Diharap jika ada rakyat Malaysia mahupun negara lain yang prihatin dan
simpati pada Alia bolehlah menyumbangkan bantuan kewangan pada bapa NAZIRAH

ALIA BINTI NOOR ISMAIL (maklumat lanjut sila runjuk dibawah)  bagi
membiayai keperluan dan meneruskan kehidupan seperti manusia biasa. Alia
yang merupakan penghidap penyakit yang jarang-jarang dijumpai.

Sumbangan ikhlas anda amat di hargai:

Noor Ismail Bin Mohd Ali  (bapa Alia) 6012-671 9840
F-03-04 Mentari Court,
Jalan PJS 8/9, Taman Seri Mentari,
46150 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan.

RHB Bank A/C No : 112-24-6000-4059-2


Bantuan untuk NAZIRAH ALIA BINTI NOOR ISMAIL  and sekiranya ada tidak mampu

memberI sumbangan,diharapkan anda menyambungkan posting ini atau emailkan kepada rakan-rakan anda. Bantuan anda amat sangat dihargai. Semoga tuhan dapat membalasnya.

Saturday, October 24, 2009

PROGRAM MINDA

Untuk menjadi jutawan anda perlu berfikir secara jutawan,mereka ini hanya berfikir bagaimana untuk menjadi kaya dan lebih kaya,mereka melihat berbagai peluang sebagai "money generator"mesin penjana wang"sebab itu kita lihat jutawan semakin kaya dan terus kaya,inilah yang dapat saya petik daripada sebuah buku yang sempat saya baca sebulan yang lepas bezanya mereka tak bekerja untuk dapatkan wang tapi sebaliknya "wang mereka bekerja untuk mereka...apa pun saya setuju dengan kata pengarang buku tersebut,ya betul,untuk berjaya anda perlu bergaul/berkawan dengan orang-orang yang berjaya.Sama juga dengan cw anda perlu mendekati mereka-mereka ini bertanyakan sebarang masalah yang anda hadapi dan tips-tips pembelajaran.
Saya pernah meletakan nama saya sebaris pengamal "Reiki"ditahap master,semata-mata untuk memahirkan diri dengan ilmu kuasa minda yang teramat hebat,sebagai manusia  saya tak lari dari melakukan kesalahan,alhamdulillah saya kini kembali kepangkal jalan,ilmu dari al quran lebih hebat.
Saya tak nak ulas panjang lebar dengan perkara yang telah lama saya tinggalkan,namun cukuplah saya katakan sebagai manusia Allah S.W.T telah menganugerahkan kuasa minda yang sedia ada pada diri setiap manusia walaupun tanpa ilmu "Aura"Reiki"atau apa sahaja ilmu yang jadi bualan saat ini.

Kita cukup taksub dengan keupayaan sebuah komputer kerana mampu untuk menyimpan pelbagai data dan melakukan pelbagai aturcara,namun kita acap kali terlupa manusialah yang menciptanya dengan anugerah illahi yang teramat hebat.
Bagi berusaha ke arah kejayaan anda seharusnya sentiasa meletakkan diri anda di landasan yang betul,target anda untuk lulus cw maka,oleh yang demikian berusahalah ke arah itu,susah ke nak jaringkan bola ke gol,bola kejayaan diletakan hadapan gol kemenangan...sepak ajalah...sepaklah dengan sekuat usaha anda.

Lupakan 2meter seketika,bukan tinggalkan terus...saya sering ingatkan mereka yang mempunyai cita-cita ke arah  9m persediaan awal ialah Lupakan 2m seketika"jadikan satu kebiasaan kalau masuk dalam mobile sebolehnya tutup rig atau biasakan dengan teruskan onkan cw mp3.

Tanyakanlah pada mereka yang telah berjaya,displin mereka amat hebat,mereka sentiasa patuhi prinsip-prinsip asas.
Tentu sekali mereka punyai idola mereka sendiri idola saya ialah 9M2GL,9M2AR,9M2PZ,9M2RS dan YB6LD suatu ketika dahulu saya bercita-cita ingin meletakan nama saya sebaris dengan nama mereka...cikgu Rahman dalam pandangannya peribadinya memberikan saya 5 tahun untuk saya "Pukul@Atasi"beliau,saya teruja dengan kemampuan beliau ketika sessi qso cw dengan Don YB6LD.Saya sedang berusaha ke arah itu insyaallah Haris dan saya mempunyai impian yang sama.

Mereka yang telah berjaya setiap masa yang berlalu dipenuhi dengan sessi mendengar,dalam posting saya yang lepas-lepas saya telah nyatakan kemana sahaja saya pergi pastikan cw bersama saya sehinggkan ke kamar kecil...heheheh..

PROGRAMKAN MINDA ANDA
Suatu perkara yang berulang dilakukan insyaallah akan membawa kejayaan,sabar,usaha dan yakinlah ianya tidak akan sia-sia.Bagi yang tegar nak belajar cubalah "tuliskan afirmasi seperti berikut pada sehelai kertas jangan panjang sangat cukup sekadar contohnya"Pelajari morse adalah mudah saya akan berjaya "tulis pada sehelai kertas bersaiz kad nama cukup sekadar hanya untuk anda baca sahaja,letakan dalam beg duit pada bahagian tempat letak IC,bila buka aja beg duit anda akan terpandang afirmasi ini,lekatkan pada depan pc anda masa buat kerja anda akan terbaca afirmasi ini..insyaallah tanpa anda sedar anda sedang memprogramkan minda bawah sedar anda,langkah seterusnya susun jadual belajar.

Saturday, October 10, 2009

SEJARAH PERNAH TERCATAT

Ini maklumat yang baru saya terima daripada Haji Rashid(9m2RS)


Izinkan saya memberi maklumat mengenai keluarga yang paling ramai mempunyai callsign pernah terdapat di Malaysia.Keluarga ini berasal dari Melaka. Mungkin boleh dimasukkan dalam Guiness Book of Records.

1.Ketua Keluarga 9M2FS Mendiang Soon-masih tercatat di log IK6BAK cw QSO 1988.
2.Anak Lelaki 9M2GW George Wee
3.Isteri George... Valerie 9M2VT
4.Anak Perempuam ..Irene Wee 9M2WE
5.Suami Irene ...Alex 9M2BD
6.Anak Perempuan.. Nellie Wee 9M2NW
7.Suami Nellie... Chong 9M2TM
8.Anak ....Jerry Wee 9M2WB
9.Anak ....Jannie Wee 9M2JW
10.Suami Jannie.... Sunny 9M2SL




Keluarga ini boleh buka Kelab sendiri.AJK terdiri dari ahli keluarga...hehehe,Tetapi sekitar tahun 2000, ada sedikit salah faham telah berlaku di antara 9M2GW ( ketika itu beliau menjadi Bendahari MARTS dan saya President MARTS ) dengan AJK MARTS.

George telah mengundur diri dan satu persatu ahli keluarganya mengikut langkah beliau. Pada masa ini semua callsign yang tersebut diatas telah terbatal.Group photograph keluarga ini ada terdapat dalam Souvenir Programme SEANET Convention 1994.
Itu lah Alkisahnya...de9M2RS

**Klik sini untuk lihat QSL kad mereka dan beberapa ham dahulu.



Terima kasih haji di atas info ini.


The B E R A Familys masih/akan mencatatkan rekod di antara ham Melayu teramai...hehehehe