Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Wednesday, April 30, 2008

Bagaimanakah pencapaian cw anda sehingga kini?

Bertemu kembali dalam posting saya kali ini,dah lama juga tidak menyentuh perkara berkaitan cw apa pun posting kali ini ingin mengajak anda bertanya kepada diri anda sendiri sejauh mana tahap pencapaian anda dalam mempelajari cw,apakah masih terlalu jauh atau sudah mencapai tahap kepuasan yang anda idamkan.

September 2008 cw test yang akan datang iaitu 4 bulan dari sekarang adalah satu tempoh yang boleh dikatakan agak selesa untuk memperkasakan tahap pencapaian cw seseorang,bagi saya sendiri usaha untuk ke arah 30wpm masih lagi dalam pemburuan,sessi mendengar masih lagi diteruskan walaupun lesen kelas A yang saya idamkan telah saya perolehi,untuk permulaan saya target untuk lulus ujian,namun sebagai manusia biasa kita sering teransang dengan keinginan untuk melakukan sesuatu yang orang lain bisa mampu mengapa kita tidak? ada sesetengah pihak berfikir ke arah itu tapi sayang tiada didokong dengan perlaksanaan yang jitu.

Rata-rata faslitator yang mengendalikan kem motivasi yang telah saya hadiri banyak memperkisahkan sesuatu permulaan dengan tajuk "Bermula dengan saya"agak kasar jika diibaratkan nasi sudah disuapkan dimulut tapi jika empunya diri tak nak juga makan tiada maknanya.Catatan blog saya diharapkan boleh memberikan sedikit galakan kepada rakan-rakan yang ingin mempelajari cw atau yang sudah bermula di setengah jalan.
Oh ya!sesuatu yang positif untuk apa-apa keinginan sentiasa "bermula dengan saya" tanya diri anda "Adakah saya boleh" jawapannya tentu "saya boleh,saya akan bermula dengan perlahan-lahan""Jika mereka boleh mengapa saya tidak?""Jika saya gagal dan orang yang dah gagal banyak kali pun boleh berjaya mengapa saya tidak? jangan ada sikap negatif seperti "saya tak boleh,saya tak ada masa saya selalu dengar tapi kenapa tak boleh-boleh lagi!?" jangan dahulukan dengan suatu pemikiran yang negatif"negatif mind set" motivasi diri adalah penting dalam menaikkan rasa bersemangat untuk mencapai impian anda."ingatlah allah tidak akan mengubah nasib seseorang itu sehingga mereka mengubah nasib dirinya".

Apa perlu anda lakukan sepanjang 4 bulan masa baki yang tinggal?

1.Saya sarankan sentiasa mempergunakan masa yang terluang untuk mempermantapkan kemahiran cw anda dan semak kembali apa-apa kod yang anda masih teragak-agak untuk menjawab,groupkan dan mainkan sepanjang sessi mendengar,contoh jika anda bermasalah dengan C,Y,Q buatkan satu kod group bagi kod tersebut dan mainkan,kebanyakkan handphone punyai function merakam,gunakan kemudahan ini dan mainkan di mana sahaja anda berada.

2.Ketika saya diperingkat awal nombor yang saya anggap susah ialah 3 dan 7 bagaimana dengan anda? lakukan perkara yang sama seperti diatas.

3.Jangan beritahu saya anda tak punya masa yang cukup untuk sessi mendengar,jika anda pergi kerja dengan kereta perjalanan memakan masa selama 30minit gunakan masa tersebut,tak perlu 30minit jika anda rasa cepat boring 10-15minit dah cukup,jangan on rig luangkan masa terhad yang anda ada untuk sessi mendengar.

4.Adakah anda mampu untuk mencatat setiap kod yang anda dengar?
jika ya syabas jika lopong-lopong pastikan anda tandakan dash @ sengkang pada kod yang anda tercicir,teruskan mendengar dan mendengar untuk memantapkan kemahiran cw anda.Pernahkah anda pergi ke kedai runcit atau membeli ikan di pasar,tentu anda pernah lihat taukeh/pekerja yang lama membuat timbangan,cuba lihat skill beliau sekilogram yang anda minta dicedoknya/diambilnya tidak tersasar jauh lebih kepada tepat sekilo kalau lebih pun sedikit sahaja,kalau mekanik pula pegang aja kepala bolt dah tahu spanner saiz apa,moral kisah tersebut walaupun ianya tak ada kaitan dengan cw sesuatu yang dilakukan selalu/berulang-ulangan,skill bila dirujuk kepada proses pembelajaran cw melalui pendengaran yang berterusan anda akan dapati "refleks" akan muncul dalam diri anda dengan sendirinya.

"study hard is better than (no heart) hi hi hi

Sunday, April 27, 2008

Hamradio from the 'Big Gun' station.

SWL DAHULU DAN KINI

Shortwave listening atau lebih dikenali sebagai SWLing ialah perlakuan seseorang yang mempelosori frekuensi radio bergelombang pendek tertumpu kepada aktiviti mendengar, mereka ini diberikan jolokan dengan swl,adalah dikenalpasti bahawa asas seseorang untuk mendalami radio amatur ialah melalui SWLing, pada peringkat ini swl bereksperimen antenna khususnya long wire yang ringkas untuk cuba mendapatkan kualiti penerimaan yang terbaik ,dengan ketiadaan lesen itulah sedikit sebanyak yang dilakukan oleh swl,swl tidak memancar pada mana-mana frekuensi yang diperkhususkan oleh badan bertanggungjawab contohnya seperti MCMC untuk negara kita FCC untuk negara seperti Amerika dan lain-lain.

Pemantauan swl tertumpu kepada frekuesi rendah Am band sekitar 1700khz sehingga 30mhz,pemantauan pada asalnya banyak tertumpu kepada station penyiaran ,"hunting" DXers swl sedaya upaya cuba untuk untuk menerima sebanyak boleh siaran radio di serata dunia,antara siaran stesen yang sering saya ikuti ketika SWL dahulu ialah daripada Radio Singapore,BBC,Voice of America,Voice of Africa,trade mark yang saya masih ingat ialah pada BBC "satu slot"yang kendengaran bunyi macam loceng gereja.

SWL kini kurang berminat untuk ambil tahu perkara berkaitan propagasi.Celik-celik mata bukit Kayu Hitam dan Johor mampu digapai oleh 2m band keistimewaan HF kian dipinggirkan.Istimewanya shortwave hanya "pure" swl saja yang tahu,jika anda sering mengikuti BBC,Voice of America atau lain-lain anda akan dapati bahawa penyampaian sesuatu berita dipersepsi yang berlainan,besar kemungkinan berita yang anda ikuti itu paling terkini,saya terjumpa satu artikel dari negara jiran yang mengatakan bahawa ketika berlakunya perang teluk penjualan "radio shortwave"amat menggalakan ini adalah kerana ia merupakan sumber informasi paling mudah untuk memperolehi berita yang terkini dan lebih pantas dari media yang lain.

Melalui pematauan daripada oragnisasi/pertubuhan/persatuan sepatutnya diperjelaskan dengan terang apa maksud atau pengertian swl apa yang dibolehkan dan apa yang tidak apakah langkah-langkah yang perlu untuk seseorang swl lakukan untuk menaik taraf kepada individu berlesen serta menjadi amatur yang disegani,jika anda mempunyai perintis swl penduakan mereka untuk menjadi seperti anda,apa gunanya pekembangan amatur radio punyai ahli yang ramai tanpa kualiti yang dibanggakan.
Swl yang bernaung di bawah sesuatu organisasi tidak bererti punyai kebebasan untuk untuk perlakukan sesuatu seperti memancar dan mempergunakan callsign rakan yang lain untuk dirinya mengenepikan soal perundangan.Inilah yang akan/bakal terjadi sekiranya sesuatu pihak cuba membolehkan apa yang tidak menutup mata tanpa memperbetulkan apa yang salah apa pun jangan sampai "dah terhantuk baru terngadah"

ALKISAH HANYA JAUHARI YANG KENAL MANIKAM

Cario!,Chow!bukanlah bahasa khusus yang dipergunakan oleh ham namun itulah antara yang sering kali kita dengar melalui corong rig kita dewasa ini.
Segelintir ham yang pernah berhubung dengan saya ketika di HF(Dx-ing)juga dilihat mempergunakannya dan pengamatan saya senario cario dan chow telah mendapat tempat di HF tika dan saat ini bagaimana pula dengan "jalur panjang,jalur lebar,tango-tango"ini adalah kalimat-kalimat yang sering diucapkan oleh segelintir rakan kita bila mengekpresikan hal berkaitan jaringan pengulang dan eyeball sambil pekena teh tarik.

Ada unsur uniknya dalam mempergunakan satu kosa kata yang baru namun tanpa kita sedar penggunaannya bak tayar kereta yang dah lari alignmentnya.Bahasa slanga seeloknya tidak dipraktikan dalam perhubungan radio amatur namun jika kerap dipergunakan ianya akan dianggap sebagai bahasa radio amatur bagi mereka yang baru berkecimpung dalam hobi ini begitu juga dengan penggunaan "stationery mobile"rujuk kepada AA cuma dicatatkan mobile,pengertian mobile di sini jelas bermaksud stesen yang beroperasi dalam keadaan bergerak."Stationery mobile" acap kali dirujuk kepada kenderaan yang tidak bergerak.

Saya ingin mengajak rakan-rakan melihat sejauh manakah international phonetic untuk ham radio berkesan dalam sesuatu perhubungan radio amatur amnya di Malaysia,mengapa callsign kita sebut 9W2XXX kenapa tidak disebutkan "NOVENINE WHISKEY BISSOTWO X-RAY X-RAY X-RAY"emm...soalan cepu emas nih! err..!! dalam negara kita ni ada ke ham yang tak faham bahasa inggeris? atau bahasa Melayu/Malaysia.
Dirujuk guideline mcmc ms 35 dan 36 "When it is necessary to spell out callsign,service abbreviations and words the following pronunciations shall be use(BILA MANA DIPERLUKAN UNTUK MENYATAKAN ISYARAT PANGGILAN KEPENDEKKAN UNTUK PERKATAAN SEBUTAN DAN PENGUCAPAN (PHONETIC) HENDAKLAH DIGUNAKAN.Berbalik kenapa tidak dipraktikan dengan "NOVENINE WHISKEY BISSOTWO X-RAY X-RAY X-RAY" ialah ham negara ini sedia maklum dengan penggunaan "original number 0-9" tak perlu diucapkan dengan phonetic kecuali jika anda bekerja dengan suatu stesen Dx,walaupun international phonetic dipraktik namun ada masa-masanya kita terpaksa menggunakan alternatif lain sebabnya "slang" atau pronunciation bagi sesetengah ham dari negara tidak dapat membezakan pengucapan contoh seperti "ALFA""VICTOR"saya bercakap atas pengalaman saya pileup stesen Dx dari Rusia,Japan,India,Italy,modulasi signal FM adalah jelas tidak seperti di HF yang kondisi band yang berubah,fading QSB,QRN,QRM satu cara mudah ialah dengan mempergunakan alternatif yang saya katakan tadi,secara logik akal sebagai ham siapa tak kenal "APPLE,AMERIKA" pernah saya dengar satu stesen memanggil 'hello cikiew hello cikiew cikiew Dx...jika CQ dipronoun sebagai Cikiew agaknyalah apa yang akan stesen Dx ini memaklumkan callsignnya LA5ZVB mungkinkah LIMA ALFAR FIGH ZURHU VICTROR BVARBO
nah!! sudah jelaskan!? mengapa perlu ada kepelbagaian apabila berada pada situasi ini,saya tidak mempertikaikan penggunaan international phonetic namun ada masa-masa tertentu dalam keadaan yang sukar/terdesak pengolahan kepada yang termudah itu adalah dirujuk kepada kebijaksaan perlaksanaan anda,jika tidak anda mungkin akan kehilangan /terputus hubungan dengan "RARE STATION" kerana berpandukan 100% kepada phonetic sedia ada.
Jika kita bercakap berdasarkan kepada apa yang telah kita tempuhi itu adalah pengalaman,jika kita bercakap berdasarkan apa yang kita dengar itu belum tentu menjamin apa yang kita perkatakan itu adalah benar,sesungguhnya "HANYA JAUHARI YANG KENAL MANIKAM"

*Jika phonetic untuk "nombor" dipergunakan dengan meluas oleh mana-mana organisasi/jabatan dalam kerajaan seperti JPA/911,bomba,polis,tentera besar kemungkinan ia akan dipergunakan oleh amatur di Malaysia*.

Tuesday, April 22, 2008

Amateur Radio HF

Q Code information

The "official" codes were assigned meanings by the International Telecommunications Union in 1959. The abridged definitions of the "official" codes are derived from a very detailed list compiled by using information extracted from Allied Communications Publication 131(B), Amendment 1.

Also included, are the "unofficial" meanings assigned by the American Radio Relay League (ARRL) to QST and to codes in the QNA to QNZ series, which are defined in the ARRL Handbook for Radio Amateurs and should only be used in amateur CW nets. These net codes should not be used in casual amateur CW conversations or in phone nets. When used by the Amateur Service, meanings assigned to codes in the QNA to QNZ series by other Services do not apply. Most, but not all, of the codes can be used either as a statement or a question, depending on the context of their use.

These Q-Codes were intended for CW use, where the question form would be denoted by following the code with a question mark (..--..). When using the ARRL definitions of codes in the QNA to QNZ series, no question mark is necessary, even though the meaning may be interrogatory. Radio amateurs, and some professional operators, also use these codes on telephony, where the context is more obvious. Also, in amateur radio use, Q-Codes are often used as an abbreviation for a longer phrase. For example, QTH is used to indicate the location of the station as in "My QTH is Storrington", whereas QTH actually means "What is your position in latitude and longitude (or according to some other recognised location system)" or "My position is .......".

info selanjutnya sila dapat dilihat VE3LXV Q code information page

Monday, April 21, 2008

Kenapa dan mengapa masih belarutan?

Acap kali kita mendengar penggunaan Q code yang salah di repeater ataupun di simplex frekuensi,pandangan saya kalau menegur di repeater mungkin agak kurang manis dan boleh menjatuhkan air muka seseorang walaupun ianya bersifat untuk membetulkan keadaan.Perkara yang terbaik yang boleh dilakukan ialah jika seseorang ham itu bernaung di bawah sesuatu persatuan hal-hal sebegini sepatutnya diperbetulkan melalui pemantauan oleh biro yang bertanggungjawab atau anda sebagai ham yang lebih memahami perjelaskan kepada mereka mengenai hal demikian.

Sekiranya seseorang ham itu kurang mahir dengan penggunaan Q code elakkan daripada menggunakannya.Ayat yang sering saya dengar ialah "saya nak signout dulu QRX 73" "Saya nak minta QRT dulu 73""nak minta 73 dulu" "QRX langsung QRT"
*QRX dan QRT dan ucapan 73 tak perlu anda minta itu hak anda.

73- 73 ni semacam greeting/ucapan perpisahan contoh macam'selamat malam,sayonara,bye-bye,selamat jalan.Eh betulkah! penggunaan ayat saya minta 73 dulu ?emmm.....cuba kita fahami ayat tu "saya minta selamat jalan"
ahaa....nampak tak apa yang silapnya dengan penggunaannya itu?

QRX dan QRT perlu fahami sedalam-dalam maksudnya jangan disalah guna pakainya,
QRX seperti macam kita minta time off ertinya anda mungkin nak excuse nak pergi isi minyak kereta,nak pergi bilik air,nak cari pen,nak jawab 55 emm.. lebih afdal sebutkan berapa lama 2minit,5 minit kalau lama sangat eloklah signout dulu,lepas settle semua masuk balik tak ada masalah dan tak memeningkan kepala rakan-rakan untuk pass mic kepada putaran berikutnya.

QRT maksudnya berhenti memancar dalam istilah mudah tak nak QSO dah! nak tutup stesen,closing down the station,kata oghang putih "pulling the big switch"errr atau "see you further down the log".
sebaik perkara yang perlu dipraktiskan ialah luangkan masa 10-20saat untuk standby jangan terus ditutup radio anda,mungkin ada terdapat rakan yang memerlukan anda di saat-saat akhir bicara.


Jika anda punyai hf receiver cuba monitor di cw portion cuba dengar qso qso yang sedang berlangsung ada ke tidak disebutkan QRX dan QRT di akhir qso?

The King & The Queen Of The Rig," May My Friend Dream Come True"


Sunday, April 20, 2008

7 Element Qubical Quad From Sabah


Artikel saya mengenai Qubical Quad telah menarik perhatian 9m6wst/James Wong untuk berkongsi pengalaman beliau homebrew antenna quad emm..lagi grand projek beliau kalau saya cuma sekadar 4 element beliau telah sukses dengan quad 7 element.
Kepada Wong ribuan terima kasih diucapkan atas pengkongsian pengalaman/idea/photo qubical quad untuk dikongsi bersama,kepada rakan-rakan yang mempunyai idea atau apa-apa homebrew berkaitan dengan ham silalah email kepada saya untuk saya paparkan di blog ini untuk dikongsi bersama.

Saya paste dan copy catatan beliau di bawah semoga ianya dapat membantu mereka yang selama ini tercari-cari idea untuk homebrew antenna quad lebih daripada 4 element.


Butiran Quad Antenna saya:

7 Element
ABS Double Layer BOOM 20mm tebal(tahan kepada segala cuaca)
Speader terdiri dari kaki bendera kereta(sebab tahan segala cuaca).
Element menggunakan 14 AWG wayar berenamel.
Resonant pada 147.150MHZ input kepada repeater 9M6RBK di gunung kinabalu 350KM Pandangan Garis Lulus dari Stesyen saya di Lahad Datu.
Gain dalam 13.5dbi
Impedance matching dengan quarter wave 75ohm(RG11) series matching.
SWR 1.1

Sudah berada di atas bumbung dekat dua tahun masih beraksi dengan baik trigger repeater.



TU 73 de 9M6WST.

Friday, April 18, 2008

ALAHAI NASIB!





Kata orang kalau main radio ni tinggal di kampung lebih selesa,nak operate 40m dan 80 ataupun 160m band tak ada masalah,kalau di bandar perlu ada tower,di kampung pokok durian,mempelam,kelapa atau apa sahaja boleh dijadikan tower alternatif namun sedikit lecehnya bila guide rope diattach pada pokok kelapa ditimpa daun kelapa kering maka tentu sekali guide rope itu tak mampu menahan bebanan daun kepala,itulah yang sering terjadi pada antenna saya ni.....aisey!!!!!
KAJI SELIDIK KENAPA 9W KURANG BERMINAT UPGRADE KE 9M DI POSTING BAWAH THE BEST LOG ON 20 UNDIAN AKAN DIBUKA SEHINGGA 15 MAY 2008

PROJEK DISMANTEL ROTARY DIPOLE







Projek yang masih terbengkalai sekarang ini ialah projek rotary dipole,saya sekarang ni masih mencari/mencuba-cuba trap coil yang sesuai,emm..kalau susah-susah sangat hi hi hi antenna 10m lah jadinya nanti.
Panjang asal fishing rode ialah 12ft,selepas dipotong bahagian hujungnya panjang yang tinggal 11ft,untuk rotary dipole 20m panjang yang diperlukan cuma 8ft/side.

Bagi yang ingin homebrew rotary dipole 10m bolehlah gunakan idea saya ini,bahan-bahan yang diperlukan ialah 2 batang fishing rod kos sekitar rm10/pc,pvc tee saiz 1",pvc reducer 1" x 3/4",pvc paip 1" bersaiz 21/2" dan pvp paip 1/2 electrical paip rujuk gelang putih ia bertujuan untuk sleeve perketatkan fishing rod,pvc paip 3/4" photo 3 dan 4 memperlihatkan bagaimana susun atur bahan-bahan disatukan untuk penyambungan kedua fishing rod tersebut.Antenna element boleh dipasangkan melalui dalam rod atau pun di atas fishing rod tersebut.2pc flat bolt nut 3/16 x 2" diperlukan untuk menguatkan penyambungan kedua-dua rod

Thursday, April 17, 2008

2 OF 4 ELEMENT QUAD ANTENNA PROJECT





Semalam selepas mengeledah stor/bilik radio saya terjumpa 2 element quad antenna yang masih berkeadaan baik walaupun dah berserawang.Di posting yang sebelum ini saya tiada pamerkan gambar antenna tersebut namun alhamdulliah dengan adanya photo antenna tersebut mungkin sedikit sebanyak dapat membantu rakan-rakan yang ingin mencuba untuk homebrew antenna quad,antenna ini agak ringan jika dibandingkan dengan yang mempergunakan aluminium tubing ataupun copper tubing sebagai elementnya.
Perhatikan bagaimana 30amp electrical connector memainkan peranan untuk menyambung element antenna quad tersebutt,bahagian yang terbuka ialah feed point antenna tersebut(untuk vertical polarise)

MORSE TONE CIRCUIT



Wednesday, April 16, 2008

PROJEK ANTENNA QUAD 4 ELEMENT


Saya dah pernah buat antenna quad ni 2 tahun yang lepas,performance dia memang bagus sekali,antenna scatch ini asalnya daripada 9W2AU-Azlan Ujang.Dalam pembikinannya saya tidak berjaya untuk mendapatkan swr yang terendah cuma sekitar 1.5-1.8,namun semasa antenna diletakkan sekitar 10 kaki sahaja saya dapat berQSO dengan satu stesen di Lunas Kedah(9W2YM)cikgu Suhaimi dengan hanya 5w sahaja report saya terima 59.Element yang saya pergunakan ialah aluminium rod 3mm (Untuk Welding rod)dulu harganya Rm1.50 sebatang sekarang mungkin harganya dah melambung naik.
Saya gunakan paip pvc 1/2 yang digunakan untuk kerja-kerja wiring,bagi menyambungkan element-element antenna saya gunakan electrical pvc connector 30amp buangkan insulatornya untuk kelihatan kemas,untuk mendapatkan bengkokan sudut 90 darjah saya gunakan segi papan lapik katil hi hi hi namun antenna ini terpaksa saya turunkan kerana menjadi "kiat"shapingnya dah lari kerana tak tahan selalu berjemur di tengah panas.
Apa pun selamat mencuba,oh ya masukkan kayu batang penyapu yang diasah kedalam boom antenna supaya ianya tidak mudah melentur dan jangan lupa untuk seal feed point dengan insulation tape,saya gunakan batang aiskrim untuk support feed point antenna dengan cara parallel diatas feed point dan dibaluti dengan tape.

*Antenna sebegini juga yang digunakan oleh Pak Yop/9W2YR untuk simplex dari Penang ke Selatan dan juga berjaya mengekses terus ke repeater Genting ketika menetap di appartment Gelugor.

The Best Log On 20m

3-10-06 9:58-10:01 14.215 SSB 100w HS5FAI 59

3-10-06 13:56-13:56 14.195 SSB 100w YB0AZ 59

3-10-06 14:14-14:16 14.200 SSB 100w 9V1AL 56

3-10-06 14:17-14:19 14.200 SSB 100w VU2RVK 57

3-10-06 14:20-14:21 14.200 SSB 100w RA0UBN 59

3-10-06 14:24-14:25 14.200 SSB 100w YB1A 59

3-10-06 14:35-14:37 14.200 SSB 100w OH4AC 59

3-10-06 14:38-14:39 14.200 SSB 100w HS0ZGD 58

3-10-06 14:48-14:50 14.200 SSB 100w ZS1QRM 59

3-10-06 14:54-14:56 14.200 SSB 100w DW9NKK 57

3-10-06 14:59-14:59 14.200 SSB 100w ZS2CX 57

3-10-06 15:00-15:02 14.200 SSB 100w W6KH 59

3-10-06 15:06-15:07 14.200 SSB 100w SP4JWD 55

3-10-06 15:08-15:08 14.200 SSB 100w UA6GL 55

3-10-06 15:09-15:09 14.200 SSB 100w K6YRA 58

3-10-06 15:09-15:10 14.200 SSB 100w UT5UGR 58

3-10-06 15:11-15:11 14.200 SSB 100w F8ASG 59

3-10-06 15:11-15:11 14.200 SSB 100w S51DX 59

3-10-06 15:12-15:12 14.200 SSB 100w SM3GBA 57

3-10-06 15:12-15:12 14.200 SSB 100w S51DI 56

3-10-06 15:13-15:13 14.200 SSB 100w OK1OUE 56

3-10-06 15:14-15:15 14.200 SSB 100w OH2MA 59

3-10-06 15:15-15:15 14.200 SSB 100w DL3GD 58

3-10-06 15:16-15:16 14.200 SSB 100w OK1AWH 58

3-10-06 15:17-15:17 14.200 SSB 100w EW8AO 59

3-10-06 15:18-15:18 14.200 SSB 100w IZ3KGI 56

3-10-06 15:18-15:18 14.200 SSB 100w RA3BP 58

3-10-06 15:19-15:19 14.200 SSB 100w RA3AET 58

3-10-06 15:12-15:20 14.200 SSB 100w DL6MN 57

3-10-06 15:20-15:20 14.200 SSB 100w UV5QA 59

3-10-06 15:21-15:21 14.200 SSB 100w G1TTN 56

3-10-06 15:22-15:22 14.200 SSB 100w DJ2RB 57

3-10-06 15:22-15:22 14.200 SSB 100w UEU1PA 58

3-10-06 15:23-15:23 14.200 SSB 100w RX6LD 57

3-10-06 15:24-15:24 14.200 SSB 100w SP6JUD 55

3-10-06 15:26-15:26 14.200 SSB 100w IV3YIB 57

3-10-06 15:26-15:26 14.200 SSB 100w SP5EAQ 59

3-10-06 15:27-15:27 14.200 SSB 100w ON7ZM 59

3-10-06 15:29-15:29 14.200 SSB 100w UA4PKN 59

3-10-06 15:30-15:30 14.200 SSB 100w LA1XFA 57

3-10-06 15:30-15:30 14.200 SSB 100w F4DZX 57

3-10-06 15:31-15:31 14.200 SSB 100w DL3PN 58

3-10-06 15:32-15:32 14.200 SSB 100w GI4YWT 59

3-10-06 15:33-15:33 14.200 SSB 100w UA0SIK 58

3-10-06 15:34-15:35 14.200 SSB 100w DC8QB 58

3-10-06 15:35-15:35 14.200 SSB 100w SM8XFD 58

3-10-06 15:37-15:37 14.200 SSB 100w MI0MIX 57

3-10-06 15:38-15:38 14.200 SSB 100w SP3GCL 59

3-10-06 15:39-15:39 14.200 SSB 100w WEX7MK 59

3-10-06 15:39-15:39 14.200 SSB 100w DL5YEE 57

3-10-06 15:40-15:40 14.200 SSB 100w RN3ZX 58

3-10-06 15:40-15:40 14.200 SSB 100w ES1BA 59

3-10-06 15:41-15:41 14.200 SSB 100w F4DZX 57

3-10-06 15:41-15:41 14.200 SSB 100w RK4CC 58

3-10-06 15:43-15:43 14.200 SSB 100w S51CK 57

3-10-06 15:45-15:45 14.200 SSB 100w SP4KDX 59

3-10-06 15:46-15:46 14.200 SSB 100w DL3KZA 59

3-10-06 15:50-15:50 14.200 SSB 100w UV5QA 59

3-10-06 15:58-15:58 14.200 SSB 100w RZ3AM 59

4-10-06 16:01-16:01 14.200 SSB 100w UA3MKT 59

4-10-06 16:04-16:04 14.200 SSB 100w S57AC 57

Ini adalah rekod cemerlang Dxing saya dengan hanya menggunakan antenna inverted Vee ketinggian sekitar 20 kaki sebanyak 61 buah berjaya dilogin.
Rekod yang sama adalah bulan September 2006 saya bekerja di Dx sehingga jam 3 pagi,saya tak dapat nak paparkan disini kerana saya masih belum buat time conversion almaklumlah semua log sebelum October 2006 saya login mengikut local time hi hi hi.

Perhatian:Semua masa dalam logbook hendaklah dicatat dalam UTC hour emmm...kalau tak silap dalam RAE pun ada soalan ni.
Mode transmisi adalah hendaklah dicatat:SSB,CW,RTTY,FM atau AM iaitu di mode mana anda bekerja dengan sesuatu stesen itu INGAT!!! jangan tulis class of emission contoh seperti A1A,A2A,A3E,F1A,F2E,F3E,J3E,R3E pada report QSL(QSL Kad)

Monday, April 14, 2008

PEMILIHAN KEY YANG SESUAI





Tentu ada yang tertanya morse key yang macam mana yang perlu anda gunakan untuk "beginner"/permulaan.Pada hemat saya "tepuk dada tanya selera"jika anda tergolong dikalangan yang berkemampuan anda boleh memiliki 2 key set sekali gus straight key dan iambic/squeeze key.

Bagi saya penggunaan straight key agak sedikit mencabar bagi mereka yang masih baru,berdasar pengalaman saya lenguh jari,sending gagap(Terabur)sending timing tak seragam sewaktu menekan key adalah beberapa perkara yang semua akan melaluinya.Saya suatu masa bermasalah untuk menekan kod U nombor 3 dan namun alah bisa tegal biasa latihan demi latihan kelemahan itu dapat diatasi.

Iambic/squeeze ( Electronic key)kurang mencabar namun kelebihannya ialah penghantaran kod morse kedengaran selesa (sedap didengar)gap yang sekata nisbah/ratio bunyi da dan dit 1 da=3dit sedap didengar.Penggunaannya agak selesa namun latihan demi latihan masih juga perlu bagi memantapkan kecekapan penggunaannya jika tidak akan berlaku over sending contoh H menjadi 5 S menjadi H dan lain-lain.

Apa pun saya sarankan supaya biasakan dengan penggunaan paddle key(straight key)sebabnya apabila berlakunya saat kecemasan walaupun anda tak punya key(staright key@squeeze)anda masih mampu menghantar maklumat hanya dengan dua utas wayar yang dilagakan(sending dengan kaedah straight key) satu jari permenant untuk memegang wayar dan satu jari lagi bertindak sebagai pressing panddle.

Keupayaan seseorang menghantar cw laju dengan menggunakan straight key adalah bergantung kepada kecekapan dan pengalaman setakat yang saya tahu 25wpm adalah yang terpantas seseorang ham mampu menghantar namun tidak bagi iambic/squeeze key dengan latihan biasa 30wpm adalah perkara biasa,tapi ingat!!! keupayaan menerima lebih diutamakan daripada keupayaan menghantar,tiada maknanya jika rakan anda boleh terima dan anda tidak.

Homebrew Key
Bagi mereka yang mahukan kelainan,anda bolehlah membina sendiri straight key atau squeeze key anda,cara ini lebih memberikan kepuasan kepada anda tanpa mengeluarkan belanja yang banyak,penggunaan bahan terbuang juga dapat dimanfaatkan.

Apakah Matlamat Anda?

Ketika masih dibangku sekolah sekitar awal 80an,masih segar diingatan subjek sejarah ketika itu dikenali sebagai Tawarikh,Matematik(Ilmu Hisab),Geografi(Ilmu Alam)satu artikel menyentuh penciptaan radio membawa kesan yang mendalam sehingga kini,jika saya tidak tertarik kepada artikel tersebut tentu sekali hobi ham radio takkan tersemat di jiwa saya sehingga kini.
Di dalam kepala otak tiada lain bermacam macam andaian dan persoalan bermain,impak maksima 5W dok berputar di kepala who,what,when,why,wow! Benda-benda sebegini membuatkan sikap ingin tahu menebal di hati,secara perlahan-lahan perkara berkaitan radio dikaji dan diselidiki,dalam artikel buku sejarah tersebut telah disebutkan bahawa Guglielmo Marconi adalah pencipta radio namun keinginan terus mendesak siapa itu GM mengapa namanya dijulang tinggi? mengapa namanya gah di mata dunia?

Pencarian saya kepada GM telah menemukan saya dengan hobi Ham Radio yang pada ketika itu saya masih lagi hingusan (86)khutub khanah atau pusat sumber adalah sasaran utama saya untuk mendapatkan maklumat yang berkaitan dengannya.Sepanjang pencarian hal berkaitan dengan ham radio saya juga mula mendekati radio *pls cerita pasal radio boleh anda baca di bahagian posting saya yang lama.Encyclopædia Britannica banyak membantu saya dalam pencarian saya,kekadang apabila difikirkan balik rasa bersalah juga apa tidaknya CURIOSITY juga mampu menjadikan saya The Magic Man helaian demi helaian topik-topik menarik saya ghaibkan (sama-sama tau he he).Berapa banyak radio yang dah rosak berapa banyak duit yang dah lebur dek penangan radio ni!wallahuallam......
Saya tak punya pengetahuan berkaitan dengan elektronik sama sekali tidak!!!kebanyakan saya berlajar melalui majalah dan buku-buku oh ya! terlupa belajar dari kesilapan he he he saya mula belajar mengenali diod greminium (untuk projek x-tal radio)transister,resistor,capasitor dan lain-lain saya cuba memahaminya,alhamdulillah berkat kesungguhan yang saya lakukan saya boleh membaca litar-litar elektronik ketika itu.

Berbalik kepada tujuan topik ini ialah zaman sekarang anda celik-celik mata dah tahu apa itu ham radio,ada ramai individu yang berlesen dan beberapa persatuan radio amatur yang boleh membimbing anda ke arah itu,kemudahan internet dan media elektronik sedikit sebanyak mendedahkan hal ham radio di mata masyarakat hari ini.Sekiranya saya dilahirkan dalam kelompok anda hari ini mungkin juga atau mungkin tidak saya adalah 9M yang termuda.

Moral of the story-saya melalui zaman yang sukar untuk menemui apa itu ham radio tidak seperti anda semua dan tentu sekali keinginan yang mendalam telah dijadikan satu inspirasi/peransang buat saya untuk menjadi seorang ham radio yang berlesen.Kurangnya pendedahan,sokongan moral dan beberapa faktor yang anda sedia maklum membantutkan melangkah setapak lagi ke 9M,ingin saya tekankan disini setiap dari anda berpotensi untuk menyerlahkan diri anda dalam bidang ham radio ini,tanya pada diri anda apakah anda betul-betul berminat menceburi radio ini atau terpengaruh dengan ajakan kawan atau apa-apa saja yang ibarat hobi bermusim,tamatnya AA tamat juga riwayat kisah radio dan anda.Jika jawapannya tidak cabaran 9M senantiasa menunggu anda,ayuh!! bukan 6 meter dan 10 meter jadi ukuran tapi sejauh mana hobi ini anda mampu bertahan!!APA MATLAMAT ANDA???

Usah ditakuti pada cw
Wahal ianya cuma lagu
Jangan disebut anda tak tahu
cw cuma irama berlagu
jika dengar selalu
CW test insyaallah boleh dapat 9M2!!

Sunday, April 13, 2008

Kurangnya pendedahan kepada HF 9W kurang berminat untuk upgrade ke 9M

Alhamdulillah semalam saya sempat bereyeball bersama 9M2RZL sekitar jam 10.30-12.40pm di Tom Yam Pattaya Nibong Tebal, terlajak beliau sampai di sini satu pertemuan tak formal diadakan bersama beliau em...bukan senang nak jumpa dengan mamat sorang ni hi hi,terasa bersalah juga sebab tak menjenguk beliau ketika terlantar di rumah,kesan kecederaan akibat kemalangan masih lagi membantut pergerakan beliau,riak wajah yang menahan kesakitan semasa mengatur langkah tanpa tongkat tak menjadi halangan untuk beliau bergerak ke mana sahaja.

Perbincangan kami berdua banyak berkisar bagaimana nak encourage 9W untuk upgrade ke 9M dan beberapa faktor mengapa kurangnya minat 9W dalam HF turut diperbincangkan antaranya ialah:

1.Kurangnya pendedahan kepada aktiviti-aktiviti bercorak Dxing
2.Kurangnya pengetahuan dengan dunia HF
3.Kurangnya galakan daripada 9M
4.Berasa kepuasan QSO 2meter kerana adanya national linking
5.Merasa 2 meter band dah memadai untuk hobi ham
6.Berpendapat HF adalah suatu yang sukar perlu modal besar,sebut saja HF dalam kepala terfikir ATU dan antenna yang mahal.
7.Kurangnya pendedahan kepada QRP Ring dan homebrew
8.Persediaan menghadapi kecemasan cukup sekadar adanya handy sahaja
9.Cw "Fear Factor"

kami berdua sependapat bahawa adanya 6 meter band dan 10meter band adalah merupakan satu batu loncatan kepada 9W untuk pergi lebih jauh lagi ke band-band yang lain dengan cara(upgrade ke 9M)"keinginan yang menebal" untuk beroperasi di all band adalah satu peransang peribadi dan di samping ingin melengkapkan koleksi QSL kad di band HF yang lain.
Kami juga sependapat melalui tulisan-tulisan yang bersifat peransang adalah satu cara alternatif untuk 9W mengorak selangkah ke hadapan dan istilah "JARUM"dan "RACUN"membawa makna yang mendalam kepada segelintir 9W.

Sekali air bah sekali pantai berubah,kemunculan callsign-callsign baru direpeater selepas mendapat AA bak cendawan tumbuh selepas hujan mencungap-cungapkan relay repeater,episod pelanyakan repeater seumpama bermusim seperti penjaja air tebu dan kelapanya namun apa yang terjadi musim panas tak kekal lama perlahan-lahan satu demi satu callsign hilang dari udara hilang bersama angin berlalu."Gone With the Wind" kata orang putih hi hi!.

Rasionalnya inilah yang acap kali terjadi,hanya ham sejati sahaja yang terus bertapak di arena hobi ini namun persoalannya apakah mereka cukup berpuashati dengan apa yang dicari? atau masih lagi mencari suatu yang tak pasti.

"ALANG-ALANG MAIN RADIO BIAR SAMPAI 9M"

Saturday, April 12, 2008

PIEXIE TRANSCIEVER









More details go on Tiny Tornado

5 Minit Sahaja


Mungkin ada tertanya kenapa dan mengapa 5 minit saya letakkan sebagai tajuk posting saya kali ini,sebagai ham yang serba kekurangan disebabkan 5 minitlah yang meletakkan saya sebagai 9M,bagi saya 5 minit adalah satu masa singkat awalan perbabitan anda untuk mendalami,menghayati dan mencintai cw,kata pepatah tak kenal maka tak cinta.

Berdasarkan pengalaman saya dalam mempelajari morse adalah terlalu sukar untuk saya memberikan penumpuan kepada sessi mendengar morse 15-20minit satu sessi,untuk permulaan ternyata ia adalah satu tempoh masa yang dirasakan teramat panjang,bagi rakan-rakan yang pernah menduduki morse test 12wpm yang berlangsung terasa lama sangatnya.

Untuk sessi permulaan,perkenalan untuk mendengar cw 5 minit adalah satu tempoh masa yang agak sesuai,biasakan dengan keadaan ini kemudian tingkatkan masa mendengar 5minit ke 8 minit kemudian ke 10,15 dan 20 minit.

Disebabkan ketiadaan komputer di rumah cuma berbekalkan hand phone Nokia 6020 kod-kod tone cw direkod dalam "amr"file dan 5 minit sahaja masa yang terpanjang boleh dimainkan,namun ternyata 5 minit tersebut adalah satu langkah awal untuk saya membiasakan diri untuk sessi permulaan 15-20 minit.
Pada peringkat awal ternyata ada sedikit masalah untuk anda mendengar dit dan da bunyinya semacam sahaja dan tentu sekali untuk sessi permulaan 15-20 minit itu dirasakan terlalu panjang,pada sessi permulaan cukuplah sekadar 5 minit A-Z dimainkan .
Bilakah Waktunya?Saya sentiasa Sibuk?

Saya sibuk tiada masa sibuk sangat-sangat!,kalau nak ambil exam pun tahun depanlah! baru saya nak berikan penumpuan sepenuhnya,saya sibuk dengan tugas dan kerjaya,ini adalah pertanyaan yang sering bermain-main di minda anda,selagi ada pertanyaan selagi itu anda mengudang kepayahan untuk memberikan tumupan kepada niat anda untuk mempelajari cw,jangan berikan jawapan yang anda tak pasti,jangan letakan satu noktah (.)atau koma (,)kepada jawapan anda.

Saya telah perkatakan perkara berkaitan dengan "mind set" pada posting saya yang lepas nah! lihat kembali kepada ucapan-ucapan yang anda katakan seperti di atas,anda sebenarnya tanpa sedar telah "set" satu bentuk halangan dalam hidup anda nescaya faktor-faktor ini sedikit sebanyak menganggu prosess pembelajaran anda.

Kita lihat bagai mana slogan "MALAYSIA BOLEH' itu memberikan impak kepada para athlit-athlit kita,slogan "TAK NAK" kepada kempen berhenti merokok,oleh itu katakan "SAYA BOLEH" untuk slogan anda untuk menguasai cw.

Friday, April 11, 2008

I.T.U ZONES AND REGIONS




Copy from The International Amateur Radio Union

K610i Snap Shot QSL Card


STATE SITE & EUROPE

1980 PRACTICAL WIRELESS ( 28 Years)





PW magazine May 1980 antara koleksi klasik saya,eemm.. saya ketika ini baru memasuki alam persekolahan.

QSL Kad Yang Pertama Sekali Saya Terima






Rosulation gambar kurang menyerlah *snap shot daripada Sony K610i
Ini adalah QSL kad yang pertama sekali saya terima selepas mendapat tiket 9M

Monday, April 7, 2008

RECIPROCAL-Berapa Ramai Ham Yang Benar-Benar Memahaminya

PERJANJIAN OPERASI TIMBAL BALIK

Stesen Radio Amatur negara luar boleh memohon dibawah perjanjian operasi timbal "balik dengan Malaysia. SKMM ( MCMC ) akan mengeluarkan ASAA kepada stesen amatur luar negara sekiranya permohonan memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan. Pengeluaran lesen berkenaan mengikut kelas lesen dari negara asal.

ASAA hanya akan dikeluarkan tidak melebihi tempoh masa sah yang dikeluarkan oleh negara asal atau setahun atau mana yang terdahulu.

Stesen Radio Amatur negara luar yang tidak ada mempunyai perjanjian operasi timbal balik dengan Malaysia akan dipertimbangkan pengeluaran lesen bergantung kepada kes-kes tertentu sahaja. Walau bagaimana pun pengesahan dari ahli MARTS akan dipertimbangkan.


Saya sengaja membawa topik ini ketengah untuk menarik perhatian beberapa kalangan ham yang masih baru dalam dunia radio,tak ramai yang mengambil berat hal berkaitan dengan RECIPROCAL" mungkin tahu atau tidak saya tak pasti.Selepas mendapat kepastian daripada individu yang berpengalaman dalam hal ini maka barulah posting saya ini dilampirkan buat pengkongsian bersama.

Jika terdapat warga asing yang masuk ke Malaysia adalah menjadi satu kesalahan untuk mengunapakai alatan komunikasi radio amatur VHF-HF-UHF ( Amatur band)mengoperasi portable/mobile mana-mana band amatur tanpa mendapatkan ASAA yang sah daripada SKMM/MCMC begitu juga dengan anda jika anda berada di luar negara,lesen/callsign anda tidak sah untuk dipergunakan,kecuali mendapat kelulusan daripada FCC negara berkenaan.Sila rujuk kepada perjanjian timbal balik yang saya lampirkan di atas posting ini.

Sekiranya stesen asing bercallsign HS0,YB6,9V1,VR2 dan seumpamanya lesen mereka dan callsign mereka adalah tidak sah dipergunakan di dalam Malaysia kecuali mendapat kelulusan daripada SKMM/MCMC.

Ham asing/luar callsign yang mendapat kelulusan daripada MCMC/SKMM boleh dikenali dengan penambahan / (stroke)pada akhir callsign asalnya contoh seperti HS9AAA/9M2??? atau juga YB6ZZZ/9M2???,VU2???/9m2???,BG7???/9M2??? dan lain-lain.

Sekiranya terdapat mana-mana stesen ham asing yang memanggil disimplex channel atau di rangkaian repeater tidak salah untuk melayani stesen berkenaan untuk mengenalpasti pasti status pengoperasiannya.Stesen asing seperti 9V1,HS9,YB seringkali juga mengekses dari negara mereka cara ini dikenali sebagai Dxing stesen,maka tidak menjadi satu kesalahan untuk ham Malaysia melayaninya, jika didapati stesen itu beroperasi secara salah(portable/mobile) di dalam Malaysia ia adalah menyalahi akta telekomunikasi dan janganlah terus anda melayaninya berpanjangan.Cara terbaik lebih sopan adalah signoff daripada frekuensi.Sebagai ham asing sudah pasti beliau mengetahui bahawa tindakan yang beliau lakukan adalah menyalahi undang-undang namun jika masih terdapat stesen ham Malaysia yang terus melayani beliau maka kedua-duanya telah membelakangi undang-undang yang tak sepatutnya diengkari.

Selepas dirujuk kepada ham yang arif beliau memaklumkan kepada saya sehingga kini tiada AA dikeluarkan kepada pemegang callsign YD.


Sila rujuk Appendix 8 untuk senarai negara yang menyetujui program timbal balik ( RECIPROCAL)di dalam MCMC Guidelines/Garispanduan MCMC

Thursday, April 3, 2008

Wednesday, April 2, 2008

CARA MUDAH NAK MENGINGATI COLOUR CODE RESISTER


Jika anda tiada punyai multimeter agak susah nak menentukan kadar nilai sesebuah resistor,untuk mengingati kod warna dengan cara menghafal mungkin bermasalah bagi sesetengah rakan,jadi saya akan kongsikan cara mudah saya menghafal kod warna bagi resistor/perintang.

HI-Hitam
CO-Coklat
ME-Merah
OR-Orange
KU-Kuning
HI-Hijau
BI-Biru
UN-Unggu
KE-Kelabu
PU-Putih
EM-Emas
PE-Perak

Aturkan seperti berikut agar menjadi 2 rangkap pantun merapu 2 kerat

HI-CO-ME-OR-KU
HI-BI-UN-KE-PU


Jangan lupa emas dan perak,emas dan perak mana yang lebih mahal? tentu sekali emas jadi emas perlu diletakkan selepas PU-Putih dan diikuti dengan Perak.

Ini adalah teknik hafalan cara mudah,saya masih ingat lagi warna-warna pelangi melalui susunan bait kata contoh seperti di bawah:
MAHU-Merah
JADI-Jingga
KUAT-Kuning
HARI2-Hijau
BELARI-Biru
IKUT-Indigo
UNTA-Unggu

Atau Masuk Jalan Kurau Hidu Bau Isi Udang.