Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Wednesday, April 22, 2009

APA SPEED PERLU SAYA KEKALKAN DALAM PROSES MEMPELAJARI CW?

Tentu anda tertanya-tanya apakah speed yang perlu saya ikuti pada peringkat asas,
Arwah 9M2GL mengajar saya dan rakan-rakan dengan speed 13-15wpm,bagi anda yang baru belajar untuk persediaan diri bagi menghadapi ujian cw,speed yang saya cadangkan ialah 12 ke 13wpm,kemahiran mengenal rythm kod mengambil masa,ia juga bergantung kepada berapa kuat,berapa semangat daya usaha seseorang itu,bagi mereka yang baru pada peringkat asas adalah dicadangkan untuk mendengar kod-kod cw A-Z dan juga Z-A.
Untuk membiasakan diri anda mendengar dalam tempoh 15minit ke 20 minit, untuk satu sessi latihan mungkin akan meletihkan atau memenatkan anda,untuk permulaan apakata anda cuba berjinak-jinak dengan asas morse,kalau tak salah saya dalam link blog ini saya ada attach pada share file mp3"Rythm of morse"introduksi kepada tone atau rythm setiap karektor morse,jinak-jinakan pendengaran anda kepadanya,jika anda sukar download file itu anda boleh email kepada saya atau 9M2ALL,ini adalah bagi mereka yang baru merangkak mendekati morse.
"Rythm Of Morse"amat sesuai untuk mereka yang baru berjinak-jinak dengan cw,mp3 file ini sepanjang 5minit boleh dimuat turun ke hand set anda.

Saya juga ada siapkan satu format mp3 berjinak-jinak dengan morse file yang ada boleh masukkan ringtone handphone anda A-Z slow code 12wpm file yang dimainkan dalam tempoh masa kurang daripada 3 minit.
File mp3 morse yang pendek-pendek apabila dimainkan melalui hand set anda membuat anda lebih releks dan selesa tidak terlalu memberikan tekanan kepada anda,2 atau 5 minit amat ringkas tapi kesan yang bakal anda perolehi amat memberangsangkan.

Dayung di tangan,perahu ditambatan ke hulu menongkah arus ke hilir menyusuri kesenangan,apa yang tercatat di sini tak lebih sebagai panduan,jika ianya berguna jadikan ikutan,jika tak jadikan pedoman.

KENAPA KAHWIN SUSAH???

Apa kahwin pun susah, Aisey mann....lain macam jer tajuk posting saya kali ini.Harap jangan salah faham.

Apa pun syabas dan tahniah kerana anda telah melangkah setapak kehadapan lagi dalam peroses pembelajaran cw untuk sampai ke tahap ini bukanlah mudah anda sebenarnya tentu telah mengenali tiap-tiap karektor atau cw rythm cumanya pada peringkat ini kerja-kerja mengkahwinkan atau menyatukan tiap-tiap karektor perlu dilakukan bermula
daripada 2,3 dan 5 karektor yang sama atau berbeza, sekiranya lebih banyak lagi bagus,namun saya menasihatkan anda supaya bermula daripada 2,3 dan terus menambah lagi setiap satu karektor apabila anda telah dapati ada kemajuan,untuk proses pembelajaran mengkhawinkan karektor sessi pendengar perlu diteruskan.

Ya,faktor utama umur antara salah satu sebab yang menjadi jurang perbezaan cepat atau lambat penguasaan dalam prosess megenalpasti bunyi rythm.

Umpama pepatah belakang parang kalau diasah pastikan tajam,begitu juga dengan pembelajaran pada tahap ini.Anda perlu mendengar ulang berulangan A hingga Z,Z hingga A juga disamping mendengar karektor yang dikahwinkan AA AB AD CC,proses mendengar pada tahap ini,otak anda pasti akan cuba mentafsir apa kod yang dimainkan
INGAT jika anda masih pada tahap sebegini penguasaan kepada pengenalan karektor cw anda masih ditahap rendah.

Bagaimana anda betul-betul menguasai tiap-tiap karektor cw,ya!!! anda boleh menyatakan dengan spontan apabila mendengar single charecter cw dimainkan,anda mampu menyebut tanpa mengambil masa atau teragak-agak,pada tahap ini lah telah dicapai 'BREAK THE CODE'!!!

bila anda sudah melepasi tahap ini,maka anda perlu ke sessi mencampurkan karektor-karektor cw 2,3, dan seterusnya.Jika jawapannya tidak maka perlu teruskan sessi mendengar sehingga anda sampai pada tahap yang saya nyatakan
di atas,walaupun saya menyatakan anda boleh mengikuti langkah yang seterusnya,ini tidak bermaksud anda boleh melupakan sessi mengenal karektor cw,mainkan juga A hingga Z dan Z hingga A pada permulaan sessi atau sessi penutup.

Ingin saya kongsi pengalaman yang saya alami ketika mula belajar/mendengar pada tahap mengkhawinkan karektor cw.Saya mengalami kekeliruan apabila karektor berikut dimainkan atau dikahwinkan contohnya:

ETER KTA ITU IEE itu adalah sebahagian contoh saya tunjukkan percayalah.....pada tahap in. kita akan terganggu dengan emosi dan keletihan ET kita akan tafsirkan sebagai ALFA dan ETE sebagai ROMEO begitulah dengan contoh-contoh yang saya pamerkan pedulikan!!!!otak kita ni kekadang "jahat", maaf kerana gunakan istilah itu,hehehehe.....otak cuba mengajak kita melihat dari sudut pandangan yang berbeza...

Untuk menerangkan lebih terperinci mungkin akan membelitkan pemikiran anda,jika anda memerlukan tunjuk ajar atau nasihat saya dan rakan seperjuangan tidak teragak-agak untuk membantu anda.

Kebolihan mendengar CW ialah satu kelebihan anda didalam hobby ini.......73