Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Sunday, September 9, 2007

FIKIRKAN SEJENAK

Belajar morse pada peringkat permulaan seperti bayi baru belajar memahami bunyi,konsepnya sama semasa kita masih kecil kita dengar ayam jantan berkokok,bunyi salakan anjing,bunyi kicauan burung,bunyi itik,kambing mengembek,lembu menguak dan harimau mengaum,bagaimana kita boleh mengenali bunyi-bunyi ini?
Ya kita mendengar dan dimaklumkan itu bunyi burung,itu bunyi ayam jantan berkokok,apabila setiap hari kita dengari bunyi-bunyi tersebut kita akan tahu dan faham yang mana satu bunyi ayam,itik,kambing,burung dan lain-lain,kita lupakan pasal morse....eemmmm! apabila kita dengar semua bunyi tersebut dimainkan kita akan tahu ada itik,ayam,burung,anjing...nah! inilah yang harus kita faham kenapa belajar morse kita perlu mendengar.Dengarkan bunyi A-B-C-D dan lelain dengarkan iramanya,setelah kita kenal iramanya apabila dimainkan kita akan faham apa maksudnya.

BELAJAR MORSE CARA AKU

Umur aku yang melepasi 30an ni tergolong dalam kategori punyai daya ingatan yang tak beberapa kuat,tapi nekad dan tekad tulah yang jadi api pembakar semangat ,pada yang baru nak mendalami morse ni aku perturunkan cara aku belajar,walaupun tak sebagus koch method tapi hasilnya boleh membanggakan juga.
Bagi yang ada komputer tak ada masalah install program dan boleh belajar,bagi orang yang macam aku,dekat tempat keja sajalah nak dengar kosentrasi susah sikitlah.

First aku belajar kenal abjad aku rekod A-Z setiap satu dimainkan 20x contoh AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA sehingga ZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ dengan kelajuan 15wpm,saban hari aku dengar sehingga dah rasa confident aku terbalikkan Z-A bukan apa apabila kita mainkan A-Z kita sebenarnya boleh menjangakan selepas A-B-C-D dan seterusnya,jadi bila terbalikkan Z-A baru kita akan tahu kebolehan menerima kod-kod morse di tahap mana caranya sama rekod dan mainkan sebanyak 20x Z-A bila dah confidentlak aku mainkan ayat bahasa inggeris THE QUICK BROWN FOX JUMP OVER THE LAZY DOGS di sini aku mula pecahkan susunan A-Z aku cuba memahami kod-kod morse dalam susunan ayat yang pendek
Untuk nombor-nombor pula lakukan sama seperti di atas kemudian terbalikkan.

REALITI BUKANNYA ILUSI 3D IMEJ


Paparan gambar di atas adalah gambar 3D cuba lihat apakah gambaran yang tersembunyi
disebalik corak-corak dan tindanan gambar tersebut.