Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Thursday, May 15, 2008

KEPUTUSAN BANCIAN DAN RUMUSANNYA

Dengan resminya bancian telah ditutup berhubung"Kenapa 9W kurang berminat untuk upgrade ke 9M".
Saya telah buka undian bancian selama sebulan dan peratusan keputusan yang diperolehi adalah seperti berikut:

6% memilih kos lesen A dan set hf adalah satu sebab mengapa kurangnya minat untuk naik taraf ke 9M.

74% memilih cw susah nak lulus,ya seperti yang telah saya jangkakan ialah cw akan mendapat rating yang tertinggi dalam bancian.

20% memilih tak ada semangat nak majukan diri.

*Sebanyak 35 undian yang telah diberikan dan hasilnya adalah seperti yang telah kita saksikan,syabas dan terima kasih kepada rakan-rakan yang menjayakan proses undian tersebut.

Rumusan atau kesimpulan yang dapat saya katakan di sini ialah kesusahan cw masih menjadi igauan rata-rata rakan ham.sesuatu kerja jika dimulakan dengan senang kepuasan yang diperolehi tidaklah boleh dianggap mencapai status kecemerlangan yang maksima,jika dibandingkankesusahan,pengorbanan yang dilakukan.

Bagi saya mereka yang berani mencuba dan berani menghadapi kegagalan adalah lebih baik daripada mereka yang hanya mengeluh panjang tanpa sebarang usaha,kejayaan senentiasa milik anda,cuma anda menidakkannya jika tanpa sebarang usaha..

Sesuatu yang susah jika dianggap susah tanpa sebarang usaha yang dilakukan akan sentiasa dianggap susah hingga ke akhirnya.

Friday, May 9, 2008

1:1 Balun for HF wire dipoles






Details explanations click link here

2meter GaAsFET Preamp And 13.8VPSU


M0MRR Cobweb Antenna

Doublebazooka Antenna

Tuesday, May 6, 2008

Ragchew on DXing?



Perhubungan yang berlangsung di band hf ada ketikanya melalui saat yang menggembirakan dan ada tikanya diulit sedikit kekecewaan,saat yang menggembirakan apabila band membuka untuk suatu tempoh yang lama namun apakah bentuk QSO yang perlu dilakukan adakah ragchew atau sekadar bertukar report?.
Bagi sesetengah rakan yang melakukan panggilan CQ buat pertama kalinya masih teragak-agak apa yang harus dilakukan apabila panggilan CQnya telah dijawab.
One World One Language bahasa Inggeris adalah bahasa pengantar sewaktu berkomunikasi di hf sewaktu DXing,eemm...jangan risau jika anda kurang fasih berbahasa Inggeris itu bukan satu halangan buat anda,jika anda selalu memantal di hf pasti akan anda terjumpa stesen ham yang bahasa inggerisnya 2x5 dengan anda atau lebih teruk daripada anda.

1.Sekiranya kondisi band begitu bagus panggilan anda akan dijawab oleh ramai ham,janganlah adakan ragchew QSO ketika itu dan membelakangkan stesen yang menunggu giliran,apa yang terbaik ialah pergunakan masa tersebut untuk bertukar report sahaja,jika anda pickup panggilan dalam beberapa panggilan dan menjalankannya sebagai ragchew anda akan kehilangan beberapa stesen yang lain,ingat maklumkan nama yang ringkas,QTH,report,QSL information ckup sekadar i'm ok in QRZ.com jangan lupa untuk dapatkan report anda daripada mereka.

2.Sekiranya kondisi band bagus "saat baru membuka"dan panggilan anda cuma dijawab oleh satu stesen tiada kedengaran stesen yang lain, anda pergunakan peluang ini untuk ragchew paling penting maklumkan nama,QTH,QSL info dan beberapa info yang lain seperti setup di dalam room shack, antenna dan ketinggiannya,power dan rig detail QTH boleh juga ceritakan serba sedikit mengenai latar belakang anda jika anda mahu,profession anda dan lain-lain.

3.Ketika QSO berlangsung anda mesti peka jika kedengaran stesen lain yang cuba joint QSO anda atau memanggil anda,pendekkan QSO dan berikan kesempatan kepada stesen lain untuk QSO dengan anda,perkara sebegini kerap terjadi apabila signal anda berada dalam skip zone mereka dan signal rakan yang anda sedang QSO tidak didengari oleh mereka.
Pergunakan peluang yang ada untuk pickup stesen tersebut,kita harus bijak menggunakan masa atau kodisi band yang menyokong untuk sesuatu qSO berlangsung.

4.Ada masa tikanya pileup sekadar report sahaja contoh "your're 59 QSL?
stesen yang bekerja dengan anda juga akan maklumkan report sahaja,ini adalah kerana dalam kondisi pileup kebanyakkan ham sudah mengerti/QSL QSL info anda akan dirujuk kepada QRZ.com oleh yang demikian anda harus register nama anda di QRZ.

5.QSO dengan stesen local bolehlah secara ragchew,di 40m ragchew berlangsung adakalanya lebih daripada satu stesen,jika DX ada kalanya apabila ketiadaan stesen yang lain,anda mungkin diminta standby untuk menerima jawab panggilan daripada rakan local stesen yang sedang anda QSO,ini pernah terjadi sewaktu saya diminta standby oleh W6BUN untuk cuba menerima panggilan daripada rakan yang satu kawasan dengan beliau.penguasaan bahasa Inggeris saya yang agak lemah tidak menjadi halangan saya untuk terus QSO.

6.Adakalanya anda akan diajak untuk ragchew QSO oleh sesuatu stesen yang anda menerima beliau dalam keadaan yang baik 59,anda boleh langsungkan QSO semuanya atas budi bicara anda,ada pendapat yang menayatakan agak kurang manis memberikan QSL info apabila tidak ditanya oleh rakan DX anda,apa pun terpulang pada anda jika anda tidak maklumkan tentu sekali QRZ.com akan dijadikan rujukan untuk QSL anda.

7.Jika panggilan anda dijawab oleh stesen yang sudah biasa anda QSO,layani seperti biasa walaupun anda 3 atau 4 kali bekerja dengannya tetapi masih belum menerima QSL kad daripada beliau,ingat ham spirit ialah friendship trough air wave,berikan report dan nyatakan terima kasih kerana menjawab panggilan anda.Janganlah buat-buat tak dengar jika callsign anda dipanggil beliau beberapa kali,elakkan perkara sebegini terjadi.

8.Anda boleh bergurau dengan stesen yang biasa anda QSO tetapi pastikan ianya tidak menyentuh hati rakan anda,ada satu stesen daripada India beliau "joke"dengan saya katanya dia tinggal di rumah flat dia tx 500w,dia kata i don't care about the TVI cause i dont have a tv set in my house" hi hi hi.....betul juga kata mamat ni hi hi hi...

9.Apabila terdapat banyak (tengah Que)stesen yang sedang menunggu giliran untuk dipickup oleh anda,anda tak perlu ucapkan lagi CQ DX cukuplah dengan QRZ DX? QRZ DX? selepas anda habis QSO dengan stesen yang sebelumnya.Cara ini dilihat berkesan dalam melayani berpuluh stesen yang cuba mendapatkan anda,pilihlah stesen yang signalnya agak kuat dari sejumlah yang memaklumkan callsign mereka.

10.Adap sopan perlu ada bila anda telah memegang "occupied" sesuatu frekuensi contohnya anda telah berada di 28.480mhz setelah 1 jam lamanya jangan marah atau maki kepada mereka yang anda dengar turut memanggil CQ di frekuensi itu juga,maklumkan kepada beliau anda telah berada di sini sejak 1 jam yang lalu,9M atau 9W apabila berada di hf anda sebenarnya adalah duta kecil tak resmi jangan melakukan sesuatu yang boleh mengaibkan nama ham,nama persatuan juga nama Malaysia.

Saturday, May 3, 2008

BERAPA LUAS KAWASAN YANG PERLU SAYA ADA UNTUK SETUP ANTENNA 10-40M BAND


Bagi menjawab pertanyaan swal Zahiruddin,saya terpaksa panjangkan dicatatan seterusnya kalau dijawab di shutbox rasanya agak panjang juga.

Apa pun full length antenna adalah yang terbaik namun sebagaimana kita sedia maklum ramai yang tak punyai keluasan tanah yang mencukupi untuk memuatkan antenna/setup yang ideal.Terdapat beberapa option yang lain seperti menggunakan vertical antenna seperti CP6,Gap Titan,Dimond Hygain DX-88 antenna seperti ini totaly menyelesaikan masalah anda berhubung ketiadaan keluasan tempat bagi ekplorasi dunia hf sekitar band 10m sehingga 80m.
Antenna yang gah ini hanya boleh dimiliki oleh mereka yang berkemampuan sahaja,lihat saja pada harganya serendah atau sama nilai sebuah rig berjenama terkemuka sehinggalah semahal lebih daripada hf tranceiver ic 718 milik saya.

Untuk setup paling mudah dan ringkas dipole adalah antenna yang mampu dimiliki oleh semua lapisan ham,namun sedikit masalah ialah untuk menempatkannya sahaja,jika kita lihat pada setup antenna dipole untuk 7.050Mhz(40m)masih memerlukan keluasan kawasan sekitar 66.38kaki lebih kurang 33.19kaki/element.Bagi yang tak punyai keluasan kawasan masih boleh bekerja dengan syarat memasang trap coil pada setiap element antenna untuk memendekkan panjang antenna tersebut.
Penggunaan antenna inverted Vee adalah salah satu cara untuk mempergunakan kawasan yang terhad,panjang antenna kurang 4% dan juga keletakan dalam keadaan hampir vertical miring 45degree sehingga 60degree pada setiap element menjadikan bukaan sudut 90-120degree adalah pilihan yang tepat jika dibandingkan dengan pemasangan dipole dikawasan yang agak terhad,keluasan yang digunakan untuk menempatkan inverted Vee dianggarkan lebih kurang 40kaki sahaja dan ketinggian tiang atau pole dalam anggaran 30-40kaki,jika dengan kaedah ini juga anda masih buntu,jangan kecewa masih ada alternatif lain untuk anda shortened dipole,rotary dipole dan magnetic loop antenna masih memenuhi impian anda namun apa pun hanya Rm yang menjadi persoalan mampu atau tidak.
Rotary dipole atau nama jolokannya mono band yagi adalah antenna dipole yang panjangnya hampir menyamai panjang 1/4lamda asal,iaitu 8kaki untuk 14mhz dan 18kaki-30kaki untuk 7mhz,polar radiation dipole menghala depan dan belakang adalah sedikit kelebihan padanya untuk dihala kemana arah pancaran atau penerimaan yang dikehendaki dengan penggunaan rotator atau armstrong hi hi,kebiasannya antena ini seringkali dimuatkan bersama antenna mono band yang lain seperti 20m,15m finishing homebrew antenna ini boleh dilihat di sini asalnya 3 element 1 elementnya telah ditanggalkan mungkin untuk kerja-kerja pembaikkan.

Untuk mengira panjang antenna dipole dan antenna Vee klik sini

Untuk Dxing antenna yagi memberikan satu kelebihan berbanding dengan antenna yang lain,dengannya kita dapat mengarah ke arah stesen yang kita kehendaki arahan yang tepat pickup signal yang lebih besar,penggunaan preamp juga banyak membantu untuk penerimaan yang lebih baik kebiasaannya saya akan memberikan report 53 untuk stesen yang saya terpaksa menggunakan preamp.
Saya terjumpa satu website daripada negara tetangga klik untuk lihat beberapa peralatan antenna rotary dipole dan lain-lain.
Rotativa dipolo ah ha...pelik aja bunyi dia kan? itulah pencarian saya dalam internet dalam mempergunakan word/kata nama dalam bahasa inggeris nampak gayanya dah over limit,saya cuba dengan memahami beberapa perkataan seperti antenna bobina,antenas,rotativa dipolo,dipolo antenas....emm tak semua homebrew antenna dicatatkan dalam bahasa inggeris pengetahuan dalam bahasa lain sedikit sebanyak membantu untuk membongkar web-web antenna yang masih belum ditemui oleh rakan-rakan ham....nampaknya hobi ini semakin mendedahkan saya kepada pengetahuan bahasa-bahasa asing....lihat link ini untuk suatu lagi projek antenna yang menarik sayangnya bahasanya sukar difahami,apa pun lakaran atau gambaran yang terpapar masih boleh difahami oleh kita.