Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Tuesday, June 12, 2007

MORSE CODE


Sebut sahaja pasal lesen kelas A,pasti morse adalah agenda perbualan,syarat kelayakan untuk memperolehi lesen kelas A adalah lulus dalam ujian kod morse.Mungkin disebabkan ini tak ramai ham yang mahu upgrade ke peringkat yang lebih tinggi.Untuk mahirkan diri dalam morse adalah tak susah seperti mana yang mereka sangkakan yang penting usaha dan keyakinan diri itu amat penting,jika kita katakan susah maka ianya akan susah selama-lamanya,belum belajar lagi kita dah setkan di minda belajar morse ni susah maka semestinya ia jadi susah.Aku tak punyai komputer cuma dekat saltmine saja,aku rakam dari komputer ke tape dan dari tape ke hand phone.
Sebelum aku praktik cara tu aku praktik cara yang tak betul,aku telah buang masa selama lebih kurang setahun sebab aku belajar dengan menghafal kod bukan hafal bunyi terjemahkan kepada huruf-huruf atau abjad-abjad.


Kepada mereka yang ingin belajar,belajarlah dengan cara mendengar, setkan masa paling kurang pun 30minit sehari pagi 15minit dan sebelah malam 15minit kalau lebih lagi ok tapi terpulang kepada korang,masa memandu,masa bersantai itu adalah yang terbaik juga untuk anda mendengar morse code.
kalau ada komputer anda boleh gunakan program "Koch Method" itu yang sebaiknya.
Aku belajar masa tengah drive,semasa aku free,semasa nak tidur,ear phone sentiasa di telinga dan hehehehe masa tengah melepas, betul! tak tipu punya,itulah cara aku yang betul-betul nak belajar,korang boleh buat cara korang sendiri yang penting mahu belajar insyallah boleh berjaya.
Aku pernah gagal buat pertama kalinya ketika mengambil ujian morse,tapi aku tak putus asa sebab aku dah tekad nak upgradekan lesen aku serta nak buktikan yang aku boleh menguasai bahasa morse ni.
9M2ALL,9M2RZL,9M2ARR pun punyai sejarah kegagalan yang sama macam aku,tapi mereka ini jadikan kegagalan pertama,kedua bukannya kegagalan untuk selamanya."Slowly slowly catch the monkey" kata arwah haji.Aku dan kawan-kawan amat bertuah kerana atas daya usaha arwah haji Idris ( 9M2GL) yang tak kenal penat mengajar morse di udara membuahkan hasilnya dan sebagai memperingatinya aku abadikan callsignnya pada callsign aku"Alfatihah untuk arwah".

DXING ANTENNA YANG DIGUNAKAN


Sejak dari memegang lesen kelas B lagi aku memang teringin sangat nak work on Dxing dekat band hf,sebagai pemegang lesen kelas B cuma 2 band yang dibenarkan oleh MCMC iaitu 10meter dan 6meter.
Berbekalkan modal yang tak seberapa aku memilih untuk membeli set hf tranciever IC178 160meter-10meter,6meter takada support mahu tidak kena main di 10meter band saja,memang feedup bila main di 10meter,lupa pula nak bagi tau antenna yang aku guna adalah antenna inverted vee paling murah paling senang penaik dan hehehe yang tu saja yang termampu aku buat,beroperasi tanpa ATU di band HF adalah suatu risiko yang amat besar jika antenna tak match swr tinggi silap haribulan set tu KO.
Sepanjang CQ di 10 meter cuma dapat contact dengan BV5CRA..masa tu tx 70watt sahaja.

Bab antenna ni memang aku ambik berat sangat,daripada ilmu yang aku baca daripada buku dan rujukan dengan
dengan mereka yang lebih arif tu yang aku berani buat dan gunakan tanpa ATU.
Pengalaman daripada membuat antenna untuk 10meter itu aku gunakan untuk membuat antenna dipole untuk 40m dan untuk 20m.Formula antenna 300/freq bagi sukatan dalam unit meter dan 468/freq untuk ukuran dalam unit inci.
Kedua-dua antenna ni aku pergunakan tanpa was-was,sebabnya aku ikut sukatan yang terperinci.
Mengikut log aku lebih daripada 400 setesen daripada berlainan negara yang aku dapat dengan menggunakan antenna ni,antaranya Jepun,Filipina,Australia,Sweeden,France,Belgium,Taiwan,Hong Kong,South Africa,Syria,Oman ,UAE,India,Sri Langka,Vietnam,Indonesia,Rusia,US,Brazil,Mauritius,Palau,Hawaii dan banyak lagi.