Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Saturday, August 30, 2008

RAMADHAN BERTANDANG LAGI

Selamat berpuasa semoga ketakwaan kepada yang maha esa dipergandakan dalam bulan yang mulia ini,kepada rakan-rakan yang bakal menduduki morse code test harap masa yang dipenghujung ini boleh memberikan ketenangan kepada anda semua.






Thursday, August 28, 2008

KEHILANGAN YANG DIRASAI

Allah lebih menyayanginya itulah yang mampu diucapkan,9M2DS Pak Dollah telah menghembuskan nafas terakhirnya pada jam 7.00 malam semalam di Hospital Kuala Lumpur,seluruh warga amatur radio tanpa mengira bangsa dan agama berasa sedih atas kehilangannya,tokoh radio amatur yang disegani,walaupun hanya pernah bertemu sekali sahaja dengan beliau di AGM Astra di USM Pulau Pinang 10 tahun yang lalu dan beberapa kali dapat QSO dengan beliau kehilangannya amat dirasai.

Semoga roh beliau ditempatkan disamping orang-orang yang soleh alfatihah....Amin

Tuesday, August 26, 2008

UNTUK MAKLUMAN SEMUA

Saya menerima pengkhabaran yang kurang bagus daripada rakan 9M2ALL bahawa 9M2DS-Pak Dollah berada dalam keadaan kritikal kini dimasukkan ke General Hospital Kuala Lumpur,Main Tower tingkat 5,wad CRW.

Sama-samalah kita berdoa semoga beliau cepat sembuh dan diberikan kekuatan dan kesihatan seperti sediakala amin...

Monday, August 25, 2008

PERSEDIAAN MENGHADAPAI UJIAN CW SAAT AKHIR

Bagi mereka yang akan menghadapi ujian dalam masa yang terdekat ini beberapa perkara perlu diberikan penekanan antaranya:


1.selalu dengar atau mainkan ayat-ayat(teks)sekurang-kurangnya mengandungi 36 patah perkataan antara panjang setiap perkataan antara 5-7 karektor,karangkan seperti satu mesej pendek anggaran masa dihantar selama kurang lebih 3 minit seperti tempoh masa ujian sebenar speed 12wpm.Persediaan ini perlu bagi mereka untuk membiasakan dalam keadaan berada dalam situasi ujian yang sebenarnya,membiasakan dalam keadaan tidak tertekan dalam penerimaan selama 3 minit yang merupakan satu masa yang dirasakan agak panjang yang akan dihadapi oleh anda.

2.untuk sessi penerimaan kod-kod nombor sama juga seperti di atas anda boleh susun dan mainkan group-group nombor 10 group yang mana setiap group terdiri daripada 5 angka eeemmm kalau tak salah saya mungkin masa yang perlu ditempohi adalah selama lebih kurang 2 minit.

3.Salin semua jawapan yang anda dengar di dalam kertas jawapan berpetak,contoh seperti buku petak matematik atau anda boleh membuat blok-blok petak 7 petak untuk setiap perkataan,ini melatih anda untuk menulis dengan tepat dan meninggalkan tempat kosong di mana anda tidak dapat menjawab,dan selepas habis penerimaan,anda boleh mengisikan mana-mana petak yang kosong untuk melengkapkan jawapan anda.

4.Lebihkan sessi mendengar dalam saat-saat menempuh ujian

5.Bagi sessi sending pula mainkan teks-teks yang anda dengar tadi dan cubalah sending seiringan dengannya,cara sebegini melatih anda untuk maintain speed anda dengan teratur dan kemas.

6.Lebihkan sending dan mendengar pada ayat-ayat yang mempunyai karektor EISH atau beberapa kumpulan "kod dit" dan jangan lupa untuk berlatih menghantar kod pembetulan iaitu error signal.

Sunday, August 24, 2008

BANTUAN YANG SANGAT-SANGAT DIPERLUKAN MUJURLAH ADA 9W2SBD

Jam menunjukkan 12.00tgh malam lebih ntah tetiba saja audio Pak Lokmal 9m2cia tak kedengaran,saya cikgu Rahman dan Pak Baha tertanya-tanya kemana menghilang....suddenly Pak Lokmal muncul dengan breaker!!! mobile dia tak breakdown,kami yang dalam group malam semalam agak cemas,cuma boleh mendengar masalah yang dihadapi,kereta beliau telah terbabas dan melanggar tebing efeknya power stering dah tak boleh function jadi liat/keras....Pak Baha cuba dapatkan 55 rakan yang terdekat,saya terfikir juga ada baiknya saya cuba dapatkan Solehan tengah-tengah malam menjelang pagi ni sms jerlah..mungkin kalau bernasib baik dia dapat membantu,belum sempat sms diterima dah kedengran beliau muncul di repeater,alhamdulillah beliau belum tidur lagi dan masih mobile,beliau bergegas ke tempat di mana terkandasnya Pak Lokmal dari Teronoh ke Simpang ke Batu Gajah agak jauh juga kot,selepas habis qso saya cuba dapatkan status terkini dan dimaklumkan info tempat yang dimaklumkan adalah yang sebaliknya jauh lagi rasanya tempat tu,apa pun syabas Solehan atas bantuan anda,inilah yang dikatakan beruntungnya punyai hobi ham radio,walaupun belum pernah bersua rasanya bila pertolongan amat diperlukan pertolongan diberikan tanpa mengenal kawan rapat atau tidak.
Saya sempat menelefon Pak Lokmal pagi tu dan beliau maklumkan bahawa beliau sedang dalam perjalanan untuk pickup mobile beliau dan akan membawanya ke workshop untuk repair,katanya ke hulu ke hilir beliau cuba dapatkan hotel untuk penginapan namun hampa...maklumlah cuti sekolah,namun mejelang hampir 3 pagi baru ditemukan hotel...bayangkan jika kita berada di dalam keadaan beliau bersama-sama keluarga.....nasib baik ada insan yang perihatin,Solehan terima kasih atas pertolongan anda semalam.

MY HHO PROJECT




Saya dah tertarik pasal HHO atau Hydrogen booster ni,saya banyak membaca forum-forum yang berkaitan dengan HHO,sejak minyak naik dan turun pun tak seberapa,terasa nak homebrew HHO ni mungkin sedikit masa lagi saya akan pasang pada mobile siapa tahu...kalau order daripada luar harganya mencecah ribuan ringgit,pernah saya call ada dealer kat Alor Star mak oii!! Rm550 seunit,yang kat Negeri Sembilan pula harga pun lebih kurang juga err..ada tengok kat youtube orang Malaysia kita buat guna s/steel paip..saja call dia aduih!!! Rm1.6k...hahahaha...ketuk-mengetuk sungguhlah dorang ni benda ni bukan ada apa-apa pun kata orang buat lebih baik buat daripada beli sama macam antenna kalau buat kita tahu mana silapnya...eeemmm pasal silap tulah...yang buat saya pening kepala ni,ntah apa yang silapnya ntah!!! bubble tak banyak keluar HHO generator ni produce tak banyak mana pun...eeemmm first time project tak menghampakan saya,mungkin ada yang tak kena ni!!!Mamat dari seberang buat HHO ni guna botol kicap/sos jer siap pasang kat motor dia.
campuran sodium bikabornat tu kurang sangat kot agaknya? errr...atau supply tak kuat 12V 7.2amp saja....hehehehe...paip bubbler tak padan besar sangat..hehehehehe....
kalau ada sesiapa yang pernah homebrew HHO ni tolong syer dengan saya,dia punya elektrod tu main belasah jer...nampak gayanya nak kena trail and error...trail and error lagilah...hehehehe....mungkin sebab tu kot benda ni dorang yang buat demand harga gila-gila....issshh!!! kalaulah experiment demi experiment menjadi....1pc Rm500 x 20unit = Rm10K hehehehehe....IC7000 dah dalam tangan dah ni....hehehehe
*Benda ni saya buat tak serius sekadar nak dapat experience...may be lepas ni nak buat secara serius,kalau suksess dah boleh jimat rata-rata dorang claim boleh jimat sehingga 30-40%.
kalau anda berminat dengan HHO ni saya linkkan beberapa web page yang berkaitan dengan HHO,water4gas,hydrogenFuel
Dari seberang membuat sendiri HHO Generator
Ni serba sedikit berkenaan pasal HHO yang saya salin daripada blog dealer kat Alor Star tu.

Teknologi ini bukanlah untuk menggantikan fuel fossil sekarang dengan menggunakan air 100%. Sehingga sekarang pembuat kereta dunia telah pun mengeluarkan kereta hybrid 100% cell hydrogen bukan 100% air. Harganya macam dua kai ganda harga kereta sekarang. Apa yang hendak saya utarakan ialah satu teknologi di mana kereta anda sekarang, samada petrol atau disel boleh dijimatkan penggunaan fuelnya sehingga 60% dengan menyuntik gas hydrogen (brown gas) kedalam kebuk pembakaran enjin kereta anda. Gas hydrogen ini tidak payah di beli kerana ianya datang dari air yang di masukkan kedalam hydrogen generator yang di pasang dalam kereta anda itu.

Teknologi ini telah berusia lebih 91 tahun lamanya. Apa yang dibuat ialah membangunkanya semula secara lebih simple, selamat dan murah. Walaupun tidak dinafikan adanya Hydrogen Generator yang canggih sekarang ini tetapi ianya tak mampu kita miliki. Electrolyzer, bubbler dan bekas di sepadukan bagi menjadikannya satu alatan yang ringkas dan mudah dipasang oleh sesiapa saja.
Faedah lain dari coiled/spiraled electrode WIRES – yang tidak berupa plate. Magnetic vortex yang diujudkan olehnya menolong memecahkan atom air, jadi kita tak perlukan kuasa yang banyak dari system elektrik kenderaan dan dgn ini menjadikan system ini mudah dan murah. Tiga factor besar yang berjalan serentak untuk memecahkan atom air: Arus terus letrik melalui dawai electrode, magnetic vortex yang terjadi kerana bentuk electrodes, dan tekanan vacuum yang memang sediada dalam enjin kenderaan anda.

link ke blog/website/forum untuk rujukan kepada mereka yang berminat untuk homebrew hho generator:
forum S10 forum.com
Flat doodle
Diy HHO
Elektroliser sederhana
HHO_Gas
Fuelsaver on9
suryagunawan blog
Aristocutionor all HHO video
Ahmadsamantho
Mobil motor bahan bakar air
Energiair
Kymco Indonesia Forum
Mojokerto blog
Bagusalfa blog
Sabah forum
Carigold portal forum
Purgebrain
Serayamotor diskusi
Grandcivic.com
Fuelsaver video
Kymco

Forum.maxima
Free energy/pdf details hho plan
Free energy info
How to build HHO
HHO Forums.com

Thursday, August 21, 2008

PERHATIAN! UJIAN KOD MORSE SIRI KE2 PADA 24 SEPTEMBER 2008 INI



Kepada rakan-rakan ham yang ingin mengambil ujian morse bolehlah mendapatkan borang daripada SKMM/MCMC bermula dari sekarang,tarikh tutup penghantaran borang ialah pada 5 September 2008 info lanjut sila klik sini

Wednesday, August 20, 2008

AWAS!! KOD SLOW MEMERANGKAP ANDA

Berdasarkan tajuk posting di atas saya cuba untuk menguraikan kenapa persoalan di atas amat perlu diberikan perhatian kepada mereka yang mengikuti pembelajaran cw.
Apabila anda mendengar karektor morse,anda sepatutnya tahu tanpa memikirkan apa kod itu,dan proses menyahkod (mentafsir) kod perlu berlaku secara spontan atau nama lainnya reflex,fakta telah membuktikan bahawa untuk copy kod yang kelajuan lebih daripada 10wpm hanya berlaku secara reflex bukan pada secara hafalan bunyi contoh Da da di da "Oooh itu Q

Itu sebabnya mengapa slow kod disebut-sebutkan sebagai"deadly trap"ingat jika anda cenderung kepada cara yang mudah iaitu slow speed anda pasti akan menjadi buntu apabila anda mendengar speed yang lebih tinggi,oleh sebab itu anda dapati ramai ham menasihati supaya kekal pada kelajuan 12wpm minima dan membuat peningkatan speed jika anda mampu mencapai profiency 75-80%.
cuba anda mainkan beberapa kod seperti berikut pada kelajuan 9-10wpm dan juga mainkan pada kelajuan 12wpm:

1.MEGWEPAILNTKMTO
2.KTYGTNNCAERDTX

Apabila berkesempatan melihat rakan-rakan ham vetaren atau individu yang mahir berhubung secara morse mungkin pada kelajuan 25-35wpm perhatikan mereka,hanya kelihatan releks sahaja,inilah yang dimaksudkan kerseronokan dalam cw,irama-irama karektor berlagu membawa maksud yang disampaikan umpama satu bahasa yang unik dipertuturkan. Inilah yang dimaksudkan kecekapan/kemahiran.
Kemahiran yang dimiliki bukanlah mampu dapat dicapai dalam masa yang sesingkat,ia memerlukan daya usaha yang tinggi,berdisplin,serta fokus kepada apa yang dilakukan "keep on track" kebanyakkan ham memberitahu untuk mengingati semua karektor cw kenali setiap karektor,kemudian baru memantapkan kelajuan,apa bila anda lakukan sebegini bermula dengan slow speed maka tentunya pasti akan akan berlaku "lookup table" di dalam otak kita,tanpa anda sedar anda sebenarnya membuat perbandingan antara setiap karektor untuk kesesuaian dengan kod yang didengarkan.ini yang kebanyakan berlaku pada mereka untuk melepasi kod pada speed 10 wpm situasi ini dikenali sebagai "plateau"

*kod-kod yang pada kelajuan 10wpm dan ke bawah sebenarnya menjerat anda,mendengar pada kelajuan sebegini lebih menjerumuskan anda untuk mengingati da dan dit mungkin juga anda akan dipujuk oleh kata hati kecil anda "untuk mengira da dan dit yang terkandung dalam karektor kod cw tersebut,untuk mencapai kepada tahap reflex sepatutnya anda menghayati irama tiap-tiap karektor yang ternyata amat berlaianan pada kelajuan 12-15wpm.

*Pembelajaran karektor seperti yang saya nyatakan di atas adalah secara tradisional,cara ini agak mengambil masa yang lama juga,namun akhirnya akan berjaya juga,eemmm...saya adalah salah seorang ham yang mengikuti cara sebegini,mungkin kerana terpengaruh desakan untuk bermula dengan mudah,apa pun saya menggunakan kelajuan 13-14wpm bukan di bawah 12wpm.

Kepada rakan yang masih mendengar pada kelajuan bawah 10wpm cuba mainkan kod-kod di bawah Wujud "Plateau" atau tidak maklumkan kepada saya.

ET=A
TE=N
EE=I
TT=M
TI=D
ME=G
TA=K
AN=R
NT=K
EN=R
IE=S
IT=U
EM=W
TS=B
NN=C
ED=L
IN=F
ES=H
WE=P
GT=Q
ST=V
DT=X
NM=Y
MI=Z

Sunday, August 17, 2008

YOUTUBE TUTORIAL VIDEO

Transmission Lines and EM Waves



Lecture - 1 Introduction to Basic Electronics



Lecture - 10 Transistors

Friday, August 15, 2008

Saturday, August 9, 2008

Kesimpulan undian penyalahgunaan SOP

Selama sebulan undian saya buka untuk rakan-rakan membuat penilaian dan bancian kenapa penyalahgunaan SOP berterusan dan hari ini undian tersebut telah ditutup,walaupun undian pada kali ini kurang mendapat sambutan,saya ucapkan syabas dan terima kasih kepada yang mengambil bahagian,sesungguhnya keperihatinan mereka memperlihatkan bahawa mereka dapat menilai dari kaca mata masing-masing.


Kesimpulan yang dapat saya nyatakan di sini ialah kurang penekanan daripada pihak tertentu iaitu pihak berwajib amnya biro tatatertib atau biro bahagian latihan dan perlesenan,suatu pendekatan perlu diambil sebagai contoh sentiasa ingat mengingati sesama sendiri atau menegur dalam kiasan mana-mana ahli atau bukan ahli atas dasar menerima dengan positif yang pentingnya yang ditegur harus cepat sedar diri yang menegur pula jangan lupa diri jika terasa teguran terbuka ada kesan tak baiknya cubalah dengan cara yang sedia ada eyeball adalah sebaiknya namun tujuan asal"bukan untuk disingung" Adalah "hairan bin ajaib" seseorang ham itu boleh lulus dengan cemerlang dalam RAE namun dipertikaikan kenapa penggunaan SOP nya tunggang langgang.

Suka saya katakan adalah menjadi satu amalan atau kebiasaan mengikuti corak atau rentak sang mahaguru namun anda harus mengerti kebangkitan anda pada hari ini adalah suatu inspirasi dan sepastinya bukannya diphotokopi apa yang anda dengar atau anda ikuti.

Sebagai ham yang sah anda telah membuktikan anda lulus melalui satu proses ujian yang saya rasakan bukan dikategorikan sebagai laluan mudah,seharusnya sebagai ham kepekaan itu penting namun saya tidak beberapa setuju jika penyalahan SOP kerana ham itu tidak peka ( ini pendapat peribadi saya ) jangan beritahu saya anda tidak tahu memandu walaupun anda mempunyai lesen memandu pelik bukan?,buatlah penilaian sendiri apakah tindakan yang anda lakukan itu wajar atau tidak jika sesuatu yang masih dalam jaris panduan ikutilah dan tinggalkan jika iannya diluar pengetahuan anda jangan meniru atau jangan biarkan ianya ditiru.

Thursday, August 7, 2008

SIAPA 9M2 SELEPAS INI?

Tak ramai yang bertanya
Akan lulus ramai mana
Tak ramai yang tahu
siapa bakal 9m2

Tak ramai yang suka
bunyi da dit da dit sakit kepala
bukan kerana sudah biasa
kerana kurang berikan masa

Tak ramai yang tahu
susah senang lebih suka cakap tak mahu
bukan kerana tak nak cuba dulu
cukuplah dengan 2 meter 10 meter tu

Tak ramai pun 9m2
ramai lagi 9w2
camna nak ramai you!!!
kalau cw nak ambik aku tengok hang..hang tengok aku


Tak ramai nak bantu
ramai lagi yang gitu..gitu..
bukan malas nak gi 9m2
malaslah...nak buang masa dengar cw

Tak ramai yang tahu
9m2 tak meriah serupa dulu
ham seberang dah pajak kat situ
ham kita akan kehilir ke hulu

Tak ramai yang berani
sambut cabaran untuk diri sendiri
Atau mahu maju lebih setapak lagi
terfikir juga siapa 9m2 selepas ini?

Sessi Kelas CW on the air mohon kerjasama supaya diberikan laluan.

Jutaan terima kasih kepada Pak Naser-9M2NNL atas keprihatian beliau untuk mengadakan kelas cw di udara (di rangkaian repeater/pengulang nasional Astra,kelas cw ini hanya akan ke udara pada setiap malam Isnin,Selasa dan Rabu pada jam 9.30 sehingga 10.30 malam dianggarkan berlansung selama sejam atau sejam lebih.

Saya memohon kerjasama daripada semua rakan ham untuk luangkan pengulang apabila tiba masa yang telah saya nyatakan di atas tadi,walaupun tidak terlibat dalam sessi tersebut saya menyeru rakan-rakan yang berminat untuk turut serta mengikuti kelas cw ini.Sekiranya ada pertanyaan atau kemusykilan sila kemukakan,dan jangan malu untuk menjawab pertanyaan jika diajukan.Jadikan sessi kelas ini sebagai latih-tubi untuk anda memantapkan lagi penguasaan cw anda,dan janganlah hanya mengarapkan kelas ini semata-mata untuk kejayaan usaha selebihnya hendaklah dilakukan juga.

Sediakan buku tulis dan kertas,jika perlu rakamkan,ini membolehkan anda mainkan secara ulang-ulangan,sebagai pembelajaran sampingan tak kira dimana sahaja anda berada.Apabila sampai sessi menjawab ayat atau perkataan pendek cubalah menulis dan biasakan diri anda untuk menandakan _ dash/sengkang pada kod yang anda tak dapat menjawab,dengan cara ini insayallah anda dapat menilai apa perkataan logik yang dihantar sebagai contoh R_D_O AM_T_R.

"Ingat sehari selembar benang lama-lama menjadi kain"

Monday, August 4, 2008

Opposite code

E. T-

I.. M--

S... O---

A.- N-.

K-.- R.-.

L.-.. Y-.--

Q--.- F..-.

G--. U..-

P.--. X-..-

D-.. W.--

J.--- B-...

Saturday, August 2, 2008

High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP)

Masih ingatkah anda pada ujuikaji philadelphia,kesan ujikaji yang cukup merbahaya namun,fitrah manusia tidak berakhir dengan satu percubaan sahaja sifat ingin tahu daripada ujian tersebut maka terbinalah HAARP,saya baru mengetahui kewujudannya tak kala melayari internet,kesan yang maha dasyat ini turut diperkatakan kehadiran teknologi pemusnah iaitu senjata ekologi,klik di sini untuk link berkaitan.




HAARP juga dikaitkan dengan malapetaka/gempa bumi di negara China berikutan kehadiran fenomena optikal/lutsinar) seperti setitik air atau prisma yang memecahkan cahaya putih menjadi tujuh warna membentuk pelangi.

NIBIRU 2012 A.D. The End ?

Satu kejutan besar apabila mengetahui kewujudan planet X/Nibiru dan nasib yang bakal menimpa bumi mengikut perhintungan saintis,apa benarkah kebenaran ini atau dongengan? untuk kupasan lebih lanjut saya terjumpa blog dari seberang yang mengutarakan mengenai Nibiru kilik sini.

Jom Nyanyi

Kita bangsa berwawasan
maju diri sehati sejiwa
terapkan nilai murni
kita saling memahami
erti setiakawan
wujud satu wawasan
eratkan persaudaraan

Di udara kita bersama
berkongsi ilmu jadi amalan
biar kekal jadi warisan
Yang baik jadikan ikutan
Yang buruk kita ketepikan

Bumi tercinta tanahairku
disini tumpahnya keringatku
mulanya umpama mimpi
sekarang gah seluruh negeri

Gunung belantara diredah
onak duri terasa payah
kerna radio tak diendah
masa hadapan biar mudah

Dulunya kita disisih
kerana ilmu kita mengasih
ingin sangat kenal dunia
bangunkan Astra bersama-sama
keakraban budi pekerti
tanda juang semangat tinggi
amatur radio yang disegani

Bermula di utara
timur barat selatan dah sedia
jaringan intergrasi
komunikasi dan teknologi
hobi unik yang dimiliki

(Ulang )
Kita bangsa berwawasan
maju diri sehati sejiwa
terapkan nilai murni
kita saling memahami
erti setiakawan
wujud satu wawasan
ikatan persaudaraan


Tidak pernah kurang
tidak pernah luntur
semangat yang jitu
jati diri amatur radio melayu (2x )


Nukilan Astra 0076