Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Saturday, December 27, 2008

JOM HIJRAH

Esok kita semua akan menyambut kedatangan tahun baru 1 Muharam 1430 dan tak beberapa hari lagi pula tahun baru masihi pun akan ditempohi semestinya kedatangan Muharam dan Masihi akan membawa kita ke umur yang seterusnya.Tiap orang mempunyai perancangannya tersendiri bagaimanakah dengan anda.

Apakah anda berpuas hati dengan pencapaian anda selama ini,sepastinya dengan keadaan ekonomi yang tak beberapa bagus,membuat perancangan yang teliti diharapkan sedikit sebanyak dapat membantu,kalau ada yang hendak tukar kereta baru,nak beli rig baru dan segala macam lagi fikirkanlah,apakah semua itu perlu???

Adakah perbelanjaan tersebut memberikan kesan impak kepada tabungan sedia ada,jika ya ketepikan dahulu akan hasrat anda itu,dalam kita sibuk dengan pencaturan budget
2009 makin tersepit pula dengan gesaan kerajaan menggumumkan bahawa penguatkuasaan pemasangan
tali pinggang belakang adalah pada 1 Januari 2009,aduh!!....makin parah ni!!! tak pasang saman!!! dan selepas ini nescaya pak polisi akan adakan tahan pukat sana dan pukat sini.

Emmm....kita dicanang untuk berjimat cermat tapi pada masa yang sama kita juga dibebankan dengan penguatkuasaan yang pada hemat saya amat tak sesuai dalam keadaan ekonomi yang makin tenat ini.Apa pun bagi pemilik kereta proton semi retro ataupun pemilik kereta second hand macam saya ni syabas dan tahniah kepada mereka yang menangguk di air yang keroh dan kepada owner kereta saya yang pertama "kenapalah hang pi potong tali pinggang belakang kereta hang???"
Kepada rakan-rakan ham sekalian takkan nak duduk ditakok lama,bulan 3 atau 4 ini sambutlah cabaran untuk buktikan.... 9M adalah milik anda,kepada mereka yang telah tewas terdahulu persiapkan diri bagi menukar jersi baru....ingat pesan ini "kalau kail panjang sejengkal lautan dalam usah diduga""kalau pergi nak suka-suka batalkan saja niat anda".Jadikan 2009 dan 1430 sebagai tahun kejayaan anda ayuh buktikan tiada yang mustahil jika "sama-sama pecahkan ruyung sama-samalah kita dapat sagunya"

RAE BERTANDANG LAGI

RAE bertandang lagi
Sekian lama sudah dinanti
Ham baru silih berganti
Ham lama kian menghilang diri

RAE bertandang lagi
Pusat Latihan Perda lokasi terkini
Tempatnya nyaman lagi sunyi
Harap dapat tumpu konsentrasi

RAE bertandang lagi
Tua muda sama-sama ikuti
Yang 2-3 kali kandas datang kembali
Mungkin RAE kali ini lulus terpuji

RAE bertandang lagi
Melayu Cina India ada sana sini
Segak bergaya dipinggang terselit Handy
Tu baru swl menggalahkan 9 Whiskey

RAE bertandang lagi
3 jam masa yang diberi
Soalan yang susah tengok sana tengok sini
Manalah tau kot-kot ada kawan nak kasi

RAE bertandang lagi
Jualan mega tumpang sekaki
Nak cari antenna dan eksesori
Masa RAE mudah didapati

RAE bertandang lagi
9 whiskey senior turut sekali
Memeriahkan hari ini
Bagi sokongan swl harus dipuji

RAE bertandang lagi
Sekali periksa Rm50 diberi
Kalau tak lulus kali ini
Lain kali cubalah lagi

RAE bertandang lagi
Jika lulus dah tentu dapat 9 whiskey
Jika kantoi terpaksa ambil lagi
Itulah hakikat yang harus ditempohi

Monday, December 8, 2008

SELAMAT PENGANTIN BARU

Rasanya tak terlewat bagi saya untuk mengucapkan Selamat Pengantin Baru kepada 9M2AGC semoga berbahgia ke anak cucu.

Sunday, October 19, 2008

10 meter Loop Antenna


With the large number of operators and wide availability of inexpensive,singleband
radios,the 10-m band could well become the hangout for local ragchewers that it was before the advent of 2-m FM,even at a low point in the solar cycle.This simple antenna provides gain over a dipole or inverted V.It is a resonant loop with a particular shape.It provides 2.1 dB gain over a dipole at low radiation angles when
mounted well above ground. The antenna is simple to feed—no matching network is necessary.

When fed with 50-Ω coax,the SWR is close to 1:1 at the design frequency,and is less than 2:1 from 28.0-28.8 MHz for an antenna resonant at 28.4 MHz.The antenna is made from #12 AWG wire (see Fig 22.80) and is fed at the center of the bottom wire.Coil the coax into a few turns near the feedpoint to provide a simple balun.A coil diameter of about a foot will work fine. You can support the antenna on a mast with spreaders made of bamboo,fiberglass, wood,PVC or other nonconducting material.You can also use aluminum tubing both for support and conductors,but you may have to readjust the antenna dimensions for resonance.

This rectangular loop has two advantages over a resonant square loop. First,a square loop has just 1.1 dB gain over a dipole.This is a power increase of only 29%. Second,the input impedance of a square loop is about 125 Ω.You must use a matching network to feed a square loop with 50-Ω coax.The rectangular loop achieves gain by compressing its radiation pattern in the elevation plane.The azimuth plane pattern is slightly wider than that of a dipole (it’s about the same as that of an inverted V).A broad pattern is an advantage for a general-purpose,fixed antenna.Then rectangular loop provides a bidirectional gain over a broad azimuth region.

Mount the loop as high as possible. To provide 1.7 dB gain at low angles over an
inverted V,the top wire must be at least 30 ft high.The loop will work at lower
heights,but its gain advantage disappears.For example, at 20 ft the loop provides
the same gain at low angles as an inverted V.

Sumber daripada ARRL

9W2AX 21th JOTA 1978

Saya merindui untuk bertemunya dan mendengar suaranya di repeater,saya tahu beliau lebih suka mendengar dari ber QSO,seorang yang cukup aktif dengan persatuan pengakap dulu dan selamanya,melalui photo evergreen ini sudah cukup memberitahu kita lama mana beliau telah berkecimpung dalam dunia radio amatur.







Saturday, October 18, 2008

NIST Time and Frequency Services





There are literally millions of wall clocks, desk clocks,clock radios,wristwatches,and other devices that set themselves to NIST time. These radio controlled clocks contain tiny radio receivers tuned to NIST radio station WWVB, located near Fort Collins,Colorado. WWVB continuously broadcasts time and frequency signals at 60 kHz, in the part of the radio spectrum known as low frequency (LF). The WWVB signal includes a time code containing all of the information needed to synchronize radio controlled clocks in the United States and the surrounding areas. In addition, calibration and testing laboratories use the 60 kHz carrier frequency from WWVB as a reference for the calibration of electronic equipment and frequency standards.

History of WWVB
LF and VLF (very low frequency) broadcasts have long been used to distribute time and
frequency standards. As early as 1904, the United States Naval Observatory (USNO)was
broadcasting time signals from the city of Boston as an aid to navigation.This experiment and others like it made it evident that LF and VLF signals could cover a large area using a relatively small amount of power. By 1923, NIST radio station WWV had begun broadcasting standard carrier signals to the public on frequencies ranging from 75 to 2000 kHz. These signals were used to calibrate radio equipment, which became increasingly important as more and more stations became operational. Over the years,many radio navigation systems were designed using stable time and frequency signals broadcast on the LF and VLF bands. The most well known of these navigation systems is LORAN-C, which allows ships and planes to navigate by transmitting stable 100 kHz signals from multiple transmitters.

The station known today as WWVB began life as radio station KK2XEI in July 1956.
The transmitter was located at Boulder, Colorado, and the radiated power was just 1.4 W. Even so, the signal was monitored at Harvard University in Massachusetts. The purpose of this experimental transmission was to show that the radio path was stable and the frequency error was small at low frequencies.In 1962, NIST (then called the National Bureau of Standards or NBS) began building a new facility at a site north of Fort Collins, Colorado. This site became the home of WWVB and WWVL, a 20 kHz transmitter that was moved from the mountains west of Boulder.

NIST Radio Station WWVB
The site was attractive for several reasons, one being its exceptionally high ground
conductivity, which was due to the high alkalinity of the soil. It was also reasonably close to Boulder (about 80 km, 49.3 mi), which made it easy to staff and manage; but much farther away from the mountains. The increased distance from the mountains made it a better choice for broadcasting an omnidirectional signal.WWVB went on the air on July 5, 1963, broadcasting a 7 kW signal on 60 kHz. WWVL began transmitting a 500 W signal on 20 kHz the following month. Although WWVL went off the air in July 1972, the WWVB signal became a permanent part of the nation’s infrastructure.A time code was added to WWVB on July 1, 1965. This made it possible for radio clocks to be designed that could decode the signal and automatically synchronize themselves.The time code format has changed only slightly since 1965; it uses a scheme known as binary coded decimal (BCD) which uses four binary digits (bits) to send one decimal number.

The radiated power of WWVB was increased to its current level of 50 kW in 1999. The
power increase made the coverage area much larger, and made it easy for tiny receivers with simple antennas to receive the signal. This resulted in the introduction of many new low cost radio controlled clocks that “set themselves” to agree with NIST time.

Thursday, October 16, 2008

The 11-Year Solar Cycle

The density of ionospheric layers depends on the amount of solar radiation
reaching the Earth, but solar radiation is not constant. Variations result from daily
and seasonal motions of the Earth, the sun’s own 27-day rotation and the 11-year
cycle of solar activity. One visual indicator of both the sun’s rotation and the solar cycle is the periodic appearance of dark spots on the sun, which have been observed continuously since the mid-18th century. On average, the number of sunspots
reaches a maximum every 10.7 years, but the period has varied between 7 and 17 years. Cycle 19 peaked in 1958,with an average sunspot number of over 200, the highest recorded to date.

Sunspots are cooler areas on the sun’s surface associated with high magnetic activity.Active regions adjacent to sunspot groups, called plages, are capable of producinggreat flares and sustained bursts of radiation in the radio through X-ray spectrum.During the peak of the 11-year solar cycle, average solar radiation increasesalong with the number of flares and sunspots.The ionosphere becomes more intensely ionized as a consequence, resulting in higher critical frequencies, particularly in the F2 layer. The possibilities for longdistance communications are considerably improved during solar maxima, especially in the higher-frequency bands.
One key to forecasting F-layer critical frequencies, and thus long-distance propagation,is the intensity of ionizing UV and X-ray radiation. Until the advent of satellites,UV and X-ray radiation could not be measured directly, because they were almost entirely absorbed in the upper atmosphere.The sunspot number provided the
most convenient approximation of general solar activity. The sunspot number is not a
simple count of the number of visual spots,but rather the result of a complicated formula that takes into consideration size,number and grouping. The sunspot number
varies from near zero during the solarcycle minimum to over 200.

Another method of gauging solar activity is the solar flux, which is a measure of the intensity of 2800-MHz (10.7-cm) radio noise coming from the sun. The 2800-MHz radio flux correlates well with the intensity of ionizing UV and X-ray radiation and provides a convenient alternative to sunspot numbers. It commonly varies on a scale of 60-300 and can be related to sunspot numbers, as shown in Fig 20.11. The Dominion Radio Astrophysical Observatory,Penticton, British Columbia, measures the 2800-MHz solar flux daily at local noon. (Prior to June 1991,the Algonquin Radio Observatory, Ontario,made the measurements.) Radio station WWV broadcasts the latest solar-flux index at 18 minutes after each hour; WWVH does the same at 45 minutes after the hour.

The Penticton solar flux is employed in a wide variety of other applications. Daily,
weekly, monthly and even 13-month smoothed average solar flux readings are commonly used in propagation predictions.High flux values generally result in higher MUFs, but the actual procedures for predicting the MUF at any given hour and path are quite complicated. Solar flux is not the sole determinant, as the angle of the sun to the Earth, season, time of day,exact location of the radio path and other factors must all be taken into account.MUF forecasting a few days or months ahead involves additional variables and even more uncertainties.

Adakah saat berikut sesuai untuk QRT?

Berikut adalah beberapa situasi yang sering menjadi pilihan bagi anda dan rakan untuk tidak meneruskan QSO di simpleks atau pun di repeater.

1.Apabila kualiti pemancaran anda menurun ini,ini dapat anda amati apabila mutu penerimaan merosot,bar meter hanya menunjukkan 1-2 bar sahaja.Jika kualiti audio anda diterima dalam keadaan putus-putus, rakan anda sukar memahami apa yang anda katakan,nyatakan QRX sehingga anda melepasi zon sukar,jika laluan bekenaan hanya beberapa minit sahaja jika agak lama QRT adalah jalan terbaik.


2.Apabila keadaan trafik jalan raya sibuk (bumper to bumper)keadaan ini memerlukan kita lebih berhati-hati jika tidak, mungkin kita dilanggar kenderaan daripada belakang atau kita melanggar kenderaan di hadapan kita.Maka oleh itu lebih selamat jika kita QRT daripada membuat pemancaran.

3.Apabila dalam kumpulan terlalu ramai dan anda agak keliru untuk putaran mikropon berikutnya lebih baik anda QRT dan mendengar rakan-rakan QSO,daripada pas sana kemudian pas sini,silap haribulan ada rakan yang kesejukan (istilah bagi mereka yang masih tertunggu-tunggu)putaran mereka tak diberikan..

4.Bagi sesetengah rig yang tidak punyai exhaust fan,QSO yang berpanjangan menyebabkan rig menjadi agak panas,bagi merehatkan rig berkenaan QRT daripada QSO adalah yang terbaik.

5.Apabila rakan anda berbicara dalam berkumpulan mengenai satu tajuk yang agak janggal buat anda elok QRT daripada QSO supaya anda tidak menggangu QSO mereka dengan penukaran tajuk QSO yang sedang rancak dibahaskan.

6.Apabila kenderaan anda hampir memasuki ke dalam feri,ingat anda tidak dibenarkan membuat pemancaran ketika berada di dalam feri.

7.Harmonic berada dihadapan dan cuba menekan-nekan button rig atau cuba mencapai ptt anda,saat ini ternyata lebih baik anda QRT jika tidak,ianya boleh mengundang bahaya apabila keadaan menjadi tidak terkawal,anda dalam keadaan memandu hendak memberikan fokus kepada pemanduan.

Sama-sama kita fikirkan apakah perlu kita teruskan QSO bila keadaan demikian boleh mengundang kecelakaan.

Sunday, October 12, 2008

HF-CW-SOP

Apa yang saya perhatikan selama penglibatan saya dalam dunia ham adalah tak ramai 9m2 yang memberikan galakan kepada 9w untuk berhubung dengan menggunakan frekuensi hf amnya di 40 meter dan terus terang saya katakan ramai di antara 9w tidak nampak apakah keupayaan hf dalam komunikasi radio amatur.Lebih mendukacitakan lagi jarang kelihatan kelibat set-set hf terpasang di sepanjang majlis-majlis eyeball,jika di adakan demonstrasi komunikasi hf dapatlah juga rakan swl dan 9w diberikan kesempatan untuk mencuba sambil diselia oleh beberapa rakan yang bercallsign 9m.

Echo link dan internet radio adalah hampir sama cuma bezanya echo link kita dapat berqso dengan rakan ham daripada beberapa negara luar dan bagi yang mengemari muzik anda boleh mengikuti siaran penyiaran daripada berbagai setesen yang terdapat di dalam dunia ini,saya tidak menolak komunikasi cara sebegini mungkin budget yang ciput saya masih terkebelakang.
Namun apabila dilihat lebih teliti cabaran dan kepuasan dalam ham radio yang sebenarnya tidak dipergunakan sepenuhnya di sini contoh seperti:
1.Penyelenggaran antena/kecekapan antena buatan yang dihasilkan
2.Cabaran propagasi,kecekalan untuk DX
3.Teknik komunikasi pileup,QRM dan QRN,QSB
4.Menjiwai ham sebenarnya.

Selain daripada yang dinyatakan di atas jaringan repeater Astra dan Marts berjaya menyatukan antara utara,selatan timur dan barat satu persoalan yang mampu dihuraikan oleh anda sahaja "adakah ini sudah cukup untuk memuaskan anda dalam bidang ham radio?" tidak dinafikan wujudnya sistem linking Astra atau Marts juga sedikit sebanyak mengaburi keupayaan HF di mata 9w.
Berhubung dengan menggunakan jalur VHF,UHF sistem komunikasi mode fm yang jelas dan tiada memerlukan propagasi lebih menarik golongan ini untuk komited kepada penggunaan jalur VHF.Bila dirujuk kepada komunikasi di hf dalam kepala terbayang antenna yang panjang set radio yang mencecah beribu ringgit mungkin kerana ini hf di ketepikan oleh sebilangan 9w.
Ada juga segelintir 9w yang melihat kelebihan hf untuk perhubungan jarak jauh jesteru itu 6meter dan 10 meter yang diberikan boleh dipergunakan untuk kepuasan yang sebenarnya.Saya sentiasa mengalu-alukan rakan-rakan 9w untuk belajar morse kerana cw merupakan satu lagi cabaran terbesar dalam komunikasi ham yang paling mencabar,hf tidak hanya merujuk kepada pancaran beratus atau beribu watt,komunikasi SSB adakalanya terbatas kerana propagasi yang menurun namun dengan penggunaan cw qso masih boleh dilangsungkan untuk memperlengkapkan lagi qso anda seperti saat bertanyakan report signal anda.

Satu hal yang anda perlu tahu ialah QSO yang sah dan boleh diberikan QSL kad adalah QSO yang lengkap iaitu apabila anda atau setesen yang anda berhubung menerima dan memberikan report signal "berlaku pertukaran signal report" jika tidak anda tak perlu mencatatkan callsign beliau sebagai setesen yang anda pernah QSO.

*kenyataan di atas adalah berdasarkan pengalaman yang telah saya alami,mungkin kerana masalah teknikal yang dihadapi oleh rakan ham Afrika Selatan,saya dimaklumkan bahawa QSO saya dengan beliau tidak sah QSL kad yang diterima oleh beliau tidak dapat diterima.
Bagi mereka yang menggunakan log book melalui komputer,tolong berikan perhatian,seandainya setesen tersebut merupakan "Rare Station" maka saya telah kerugian.

Antara yang menariknya di hf, dalam mode cw keupayaan pemancarnya yang mudah dibina dan berkuasa kecil "QRP" mampu menjangkau beribu batu dan budget sekitar Rm50.00 memang berbaloi kepada sesetengah ham.
Untuk makluman anda pada sesuatu keadaan biasa iaitu yang normal pada siang hari komunikasi hf boleh berlangsung sekitar 500km radius melalui band 40 meter dan pada malamnya keupayaannya adalah "World Wide"menyeluruh ke serata dunia.Untuk situasi normal pada malam hari kita boleh qso dengan Jepun,Cina,India kebanyakkanya adalah dari rantau Asia ada masa-masa anda akan kedengaran setesen daripada Rusia memanggil CQ DX di SSB,namun amat berbeza sekali di band bawah di cw anda akan dapati banyak setesen daripada US dan Eropah,ternyata cw walaupun telah dimasuhkan dibeberapa buah negara masih mendapat sambutan yang hebat.


Sedarkah anda jaringan repeater yang menghubungkan seluruh pelusuk tanahair itu kosnya lebih besar daripada satu hf set kos penyelenggaran repeater bayaran AA, sewaan tapak dan lain-lain lagi,qso yang lama dirangkaian linking repeater bukanlah suatu kepuasan yang maksima,mungkin kerana "pajakan" anda dan rakan anda itu boleh mencetuskan ketidakpuasan hati kepada ham yang lain siapa tahu? iyalah kadang-kadang repeater yang kesunyian juga mengundang kebosanan kepada para ham yang berminat untuk mendengar sahaja,daripada dibiarkan sunyi ada baiknya QSO rakan-rakan dijadikan santapan halwa telinga kita,mungkin ada 1 atau 2 perkara yang boleh kita perolehi daripada rakan yang sedang qso..

Saya dapati penggunaan "Contact" masih lagi menjadi pilihan utama kebanyakkan ham untuk membuat break call (pemecah qso) yang sedang berlangsung ianya tidaklah menjadi satu kesalahan tapi apabila diteliti ia mirip kepada komunikasi di CB rakan daripada seberang,adakalanya contact diucapkan tanpa memberikan callsign,hanya selepas diundang masuk sahaja barulah callsign empunya diri dimaklumkan.
Cuba kita amati "Contact 9w2xxx"! "9w2xxx"!

Apabila kata "Contact " diucapkan secara tiba-tiba setesen berkenaan terputus kerana disebabkan lokasi beliau tidak cukup bagus,setesen yang sedang qso pasti tertanya siapa gerangan? dan satu hal lagi penggunaan contact boleh menggalakan orang bukan ham suka-suka menekan ptt dan mencelah masuk,apabila dipanggil beliau akan senyap.

Jika disebut terus callsign 9w2xxx dan apabila terputus,rakan akan terus sedia memanggil anda,jika tidak diketahui hujung pangkal mana punya setesen "contact'.....disusuli .qrm qrm...."contact...disusuli qrm...masih tak dapat dibaca callsign beliau rakan pun malas nak berikan ruang untuk anda terus masuk.

Sunday, October 5, 2008

Pemburuan 9M Harus Diteruskan

Alhamdulillah akhirnya saya diberikan ilham untuk menulis posting berkaitan dengan cw,saya adakalanya terpaksa melupakan seketika coretan berkisar dengan cw bukan kerana tidak mahu menyumbang pengetahuan yang ada tetapi saya jarakkan posting agar pembaca tidak merasa jemu.

Kepada calon yang tidak berjaya,ini bukannya masa untuk anda kecewa,ini adalah untuk anda memperkasakan kebolehan penerimaan anda,saya tahu anda gagal kerana beberapa perkara seperti berikut:

a)Anda sudah boleh mengenal setiap karektor A-Z,punctuation mark dan angka 0-9
bagi saya ini belum mencukupi,apa yang anda harus lakukan untuk memantapkannya ialah
dengarkan secara grouping bukannya secara single karektor lagi,grouping yang mengandungi perkataan pendek 5-7 karektor atau angka,punctuation mark dan abjad dimainkan berterusan dengan gap yang tipis bukannya gap yang menjerat anda,maksud saya ialah gap yang tipis iaitu gap yang tidak membenarkan anda untuk mengingati apa karektor yang dimainkan.

b)3minit merupakan satu tempoh masa yang anda rasakan cukup panjang/lama kerana disebabkan itu anda mungkin agak keletihan,kebiasaanya apabila melalui tempoh yang sebegini,konsentrasi anda mudah terganggu "bilalah nak habis ni...lamanya"
apabila minda anda menimbulkan keadaan ini konsentrasi anda pasti terganggu,lebih teruk apabila anda tercicir 2-3 karektor yang dihantarkan.
*Adakan latih-tubi dalam masa sebenar supaya 3 minit adalah masa biasa bagi anda.

c)Tetapkan speed 12wpm yang paling minima jangan turunkan speed lebih bawah daripada itu dan kemudian naikkan speed,beri tumpuan kepada penerimaan pada speed berkenaan,adakalanya anda mudah beralah untuk anda dengar pada kelajuan yang anda selesa,ini tidak membantu anda untuk berjaya,12wpm adalah minima,tetapkan pada speed ini.

d)Sentiasa serius dengan apa yang anda lakukan,ingatlah untuk lulus cw bukannya satu episod mudah,mereka yang berjaya menguasai cw adalah mereka yang mempunyai displin dan komitmen yang tinggi,patuhi jadual tetapkan masa untuk sessi mendengar.

KEJAYAAN PENGUASAAN CW ANDA BERMULA HARI INI

Saturday, October 4, 2008

Terkenang Raya Zaman Dulu

Dibesarkan dalam zaman 80an,dapur kayu cukup sinonim dengan golongan seusia saya,tak ramai yang menggunakan dapur minyak tanah seingat saya dapur gas belum wujud lagi semasa tu, dapur minyak tanah ada dua jenis satu yang minyaknya diletakkan dalam balang kaca yang satu lagi berbentuk selinder "sumbu" dapur boleh dilaras dengan menolak naik dan turun,jenama yang masih segar diingatan saya ialah Butterfly,kadangkala dapur minyak tanah hanya digunakan takala musim hujan almaklumlah kayu api basah.Ketika itu dapur arang yang diperbuat daripada simen pun ada dipergunakan majoriti bagi masyarakat kampung macam saya dapur kayu adalah pilihan utama,sekarang ni bakar kuih guna oven,dulu saya ingat lagi mak saya bakar bahulu guna dapur kayu aja.bakar kuih guna periuk acuan bahulu dimasukkan ke dalam periuk di atasnya plat zing berukuran 11/2kaki x 11/2kaki di atas zing pula diletakkan bara kayu,kebiasaannya mak letakkan sabut kelapa ataupun kulit buah getah dibakar baranya cukup untuk memasak kuih bahulu di bahagian atas,nampak unik itulah daifnya kehidupan sekitar 80an zaman sebelum FM ya...siaran radio masa itu masih lagi AM ,letrik belum ada minum air telaga ahhaahaha.

Masa bulan puasa waktu kecil lagi dah diasuh supaya berpuasa tapi puasa separuh hari sahaja,masa arwah ayah kacau dodol kitalah yang paling sibuk bukan apa tolong tambahkan kayu maintain api supaya tak terlampau garang/kuat,apabila dodol dah nak masak lagi buat kalut hehehee...ambil daun pisang rasa dodol tu.

Malam terakhir puasa memang suspen habis penyimpan mohor raja-raja akan mengisytiharkan tarikh raya puasa....ayatnya sama dulu dan selamanya...bila raya aja time tulah saya dan adik akan kejar ayam hehehehe....sekarang ayam beli aja dekat pasar atau pasar malam belambak punya dok ada..satu lagi hal kata orang "ayor dalam bosi api dalam kaco potek di topi di tongah menyalo".

Sekarang ni tak ramai yang berkebolehan memasak dengan dapur kayu,kalau masak saya jamin gerenti kemantah(mentah) atau silap haribulan boleh hangit,masak dapur kayu nak kena jaga apinya bukan macam dapur letrik sukat air tekan punat dan tunggu.
Bab memasak tu dah dikira bahagian ke2 bahagian pertama bagaimana nak lekat api ( hidupkan api) kata orang utara,bukan mudah....mulut mesti muncung lebih nak tiup supaya kayu api boleh nyala,kalau tak pandai mancis api sekotak pun tak cukup.ahahaha..petik api gas pun tak da lagi tau masa dahulu.
Cara mudah kita nak nyalakan api ialah dengan menyalakan getah tiub tayar dalam basikal yang dipotong kepingan kecil atau juga gunakan buah kelapa sawit yang kering iaitu dengan cara ketuk atau leperkan buah sawit kering yang berminyak dan nyalakan api.

Semua yang saya ceritakan di atas mungkin ada dikalangan anda yang turut melaluinya.
Kini semuanya tinggal kenangan,pengalaman teramat manis yang sukar dilupakan.
Zaman dunia dihujung jari nak apa tujuk dan bayar semua selesai.

ZOOM IN DARI KAMERA RESOLUSI RENDAH

Raya kali ini membawa saya sekeluarga keluar dari jangkauan frekuensi simpleks,ke suatu destinasi yang berlainan,agak menarik beraya di tempat orang juadahnya juga ada sedikit kelainan,saya sempat memenuhi undangan seorang rakan di qth beliau.koleksi beliau mencuri tumpuan saya pada hari itu,resolusi kamera yang rendah menghampakan kualiti yang saya perolehi.
Nampak gayanya bukan saya seorang sahaja yang tertarik dengan koleksi milik rakan ham ini.





Harmonic dan Hari Raya




Hari raya kali ini merupakan saat yang menggembirakan buat si kecil saya yang berumur 1 tahun 10 bulan,keletahnya yang bersahaja membuatkan kami sekeluarga terasa sedikit kelainan pada kedatangan syawal kali ini.

Saturday, September 27, 2008

Kedudukan Mobile Rig Saya


Emm....tempat yang saya rasa paling mudah adalah di celah sini,paparan screen yang mudah untuk dilihat,kedudukannya yang agak sedikit terlindung dari pancaran cahaya matahari juga agak terlindung dari pak polisi hehehehe....di bawah rig tidak kelihatan satu exhaust fan kecil berkonsep blowin bukan vaccum yang supplynya saya sambungkan daripada cigarette lighter point.

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN

Tuesday, September 23, 2008

9W BAKAL BERGELAR 9M2 SETERUSNYA IALAH

Saya ingatkan keputusan PRU ke12 sahaja yang lewat,eemmm keputusan ujian cw kali ini juga agak sedikit lewat,saya terpaksa edit mengedit semula untuk mendapatkan satus berita yang tepat,Jutaan terima kasih kepada 9M2ALL dan 9M2ZC yang menyediakan lapuran lintas langsung daripada MCMC Cyberjaya.

10 calon yang berjaya menempah tiket class A adalah:

1.9W2AUR-Muhammad Aimil-Melaka untuk kali yang ke2 baru lulus

2.9W2AUI-Adi Salleh-Ulu Kelang

3.9W2TOT-Ibrahim Musa-Pahang

4.9W2VAV-Chai Chuan Tat-Johor untuk kali yang ke2 baru lulus

5.9W2DRL-Lee Chun Cheow-Penang

6.9W2LOO-Lo Chee Hin- Segamat Johor

7.9W2MZT-Mazli Shahar Bin Mohamed-Ampang untuk kali yang ke2 baru lulus

8.*9W2GL-Wan Morhisham Bin Mokhtar

9.9W6RMO-Roger Merdika Ombulun-Sabah

10.9W6DMC-Willie Tadam-Sabah

*MCMC mark KIV pada status senarai lulus saya tak pasti kenapa mungkin
abang Wan ni special kot,yalah OKU yang bersemangat tinggi seperti 9M2AI

Tahniah kepada yang berjaya,yang tidak berjaya tingkatkan usaha untuk sessi cw seterusnya di tahun hadapan.

"TIADA KEJAYAAN DAPAT DICAPAI TANPA USAHA"

PESERTA CW KALI KE2 2008

Hanya 19 daripada 23 9W yang berani menyahut cabaran digelanggang Cyberjaya kali ini ialah:


9W2YR,9W2AUI,*9W2LRS,9W2ATR

9W2AXE,*9W2AFR,9W2VAV

*9W2YCC,9W2TOT,9W2JLE

9W2DRL,9W2LOO,9W2MZT

9W2RZI,9W2GL,9W2AUR

9W2HHH,9W2RIY,9W2GTR

9W2GL,*9W6RT,9W6RMO,9W6DMC


*Tidak hadir sessi ujian mungkin kerana masalah yang tidak dapat dielakkan di saat akhir.
Callsign yang saya bold adalah mereka yang pernah menduduki morse test sebelum ini.

TEKS DAN GROUP NOMBOR UJIAN YANG DIHANTAR DICOPY OLEH 9M2ALL DAN 9M2ZC DARIPADA LUAR DEWAN

Teks Group yang dihantar adalah seperti berikut:

KAMI MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA PUASA.
PANDU CERMAT JIWA SELAMAT.
UJIAN SEBENAR AKAN MENYUSUL.SELAMAT BERJAYA


Kod Group nombor yang dihantar adalah:

68332 13798 43890 21578 26702
46895 35764 26804 21468 35421

Teks di atas adalah trial atau testing untuk pendengaran sahaja
teks ujian sebenar ialah:

KEMPEN PANDU CERMAT JIWA SELAMAT DILANCAR.PIHAK POLIS DAN JPJ MULA KEMPEN BESAR BESARAN DIDIK ORANG RAMAI AGAR LEBIH WASPADA KETIKA BERADA DIJALAN RAYA UNTUK PULANG KAMPUNG SEMPENA CUTI HARI RAYA YANG BAKAL TIBA.

LINTAS LANSUNG DARI CYBERJAYA

Hari ini debaran peserta bermula,ucapan syabas dan tahniah buat 9M2ALL-Haris,9M2RS-Hj Rashid dan 9M2ZC-Zack kerana turut serta memberikan sokongan moral kepada 9W yang mengambil ujian pada hari ini,saya dimaklumkan seramai 23 orang peserta yang mendaftar untuk mengambil ujian cw pada kali ini.
ketika posting ini ditulis pada jam 9.50pagi semua peserta telah memasuki dewan ujian untuk sessi taklimat dan ujian penerimaan.

Monday, September 22, 2008

DEBARAN BERMULA HARI ESOK

Ramadhan kian hampir dipenghujung dan esok debaran bermula kepada calon-calon yang menduduki peperiksaan morse,semoga persiapan yang dilakukan saat akhir tidak menggugat emosi setiap calun,andai kata anda berjaya saya amat berharap kejayaan anda menjadi dorongan kepada rakan-rakan 9W yang lain atau anda tolong sambungkan kerja lobi-melobi seperti yang saya lakukan dan sekiranya anda kandas dalam perjuangan anggaplah perjuangan anda itu baru bermula.

Friday, September 19, 2008

Rumusan Undian

Terima kasih kepada yang mengambil bahagian dalam undian pada posting lepas,walaupun dengan udian kecil 6 undian,suka saya nyatakan saya akan cuba berusaha untuk memberikan penjelasan atau penerangan dengan jelas teknik atau cara pembelajaran cw melalui ruang masa yang terhad,saya mengalu-alukan maklumbalas berhubung sebarang posting mengenai cw di dalam blog saya ini,jika anda ada sebarang pertanyaan silalah email saya,mungkin pengetahuan cw saya masih di tahap yang rendah keadah penerangan saya mungkin bermasalah,apa pun jika anda tidak 100% memahaminya harap anda tahu di mana anda harus bermula dan anggaplah ianya sebagai batu loncatan untuk anda pergi lebih jauh lagi.

Tuesday, September 16, 2008

PERHATIAN KEPADA CALON-CALON UJIAN CW

DENGARKAN MORSE DENGAN STANDARD TONE 600HZ STANDARD CW EXAM

Monday, September 15, 2008

MENGHINTUNG HARI / PERSIAPAN ANDA BAGAIMANA?

Agaknya apalah persiapan terakhir rakan-rakan yang bakal menduduki peperiksaan morse untuk kali ini lakukan?.

Saya harap semua perancangan berjalan dengan lancar,saat-saat terakhir janganlah terlalu memaksa diri,seperti biasa ulang dan ulang group-group nombor 5x 10 group dan perdengarkan dengan kelajuan 12wpm,begitu juga dengan teks atau ayat-ayat convertkan ayat-ayat ke media player file atau mp3 dan mainkan dalam kadar masa 3 minit juga dengan kelajuan yang sama.Bulan puasa ni bagus juga selepas sahur sementara menunggu masuknya waktu solat subuh ada baiknya dipergunakan kesempatan ini untuk mendengar.

selang sessi mendengar gunakan masa yang ada untuk sessi menghantar,jangan gopoh perlahankan kelajuan semasa anda menghantar pada kod yang anda kurang confident atau selesa,hantar perlahan tetapi tidak berlaku gap iaitu yang boleh membezakan antara karektor dan ayat.

Anda juga boleh sending seiring dengan komputer beri perhatian kepada H angka 5,V dan 4 dan jangan lupa bagaimana hendak membuat pembetulan iaitu 8 kali dit dihantar berterusan Error........

Sila berikan perhatian kepada perkara berikut:

1.Tenangkan fikiran jangan fikir apa-apa konsentrasi amatlah diutamakan.

2.Jangan tinggalkan dewan terlebih awal walaupun anda gagal menjawab

3.Sekiranya ada pertanyaan daripada pihak MCMC selepas sessi ujian penerimaan
jangan malu nak tanya biarpun soalan "Boleh ulang Atau Mainkan Sekali Lagi Tak"?
Jika MCMC ingin pendapat semua korang semua mesti setuju tau!manalah tau kot-kot MCMC lembut hati nak bagi peluang untuk anda membuat semakan."Tapi tak mustahil kan?"

4.Komen @ complain apa sahaja yang anda rasa tak puas hati,kod bunyi tajam,kembang ke apa ke complain anda ada hak,jangan sampai dah lepas baru menyesal.

5.Ingat pada sessi penerimaan jangan miss pada setiap angka yang anda dengar,jika anda miss tiada maknanya,group nombor bukan seperti ayat atau perkataan,jika tercicir 1 atau 2 masih boleh dilengkapkan sebagai ayat mengikut logik yang sepatutnya.



Semua perkara di atas telah saya ingatkan pada posting-posting saya yang lepas,apa pun ini adalah sekadar ingat mengingati.


Emmmmmmmm....baru perasan kali ini tiada kopi dan biskut free hehehehe..

Thursday, September 11, 2008

JOM BELAJAR CW

Bagi rakan-rakan ham yang baru belajar cw pada peringkat awal elok lawati website KC9ERZ terdapat 2 file yang anda boleh save untuk latihan latih tubi.

Jiwa Homebrew atau Jiwa kacau nih!!!





Saya respect habis dekat mamat sorang ni dia punya homebrew saya sendiri pun tak terfikir klik sini link ke oh6dc.cw

VHF & UHF PREAMP




Tuesday, September 9, 2008

BERTUAHNYA KITA DENGAN KEMUDAHAN YANG ADA SEKARANG

Suatu ketika dahulu saya sering tertanya bagaimana orang zaman dahulu boleh menguasai cw walhalnya tone yang didengari amat tak menyedapkan telinga,Thomas Edison ketika berumur 15 tahun dah belajar cw bayangkan bunyi tone lebih kepada hentakan mekanikal,ketika itu morse lebih dikenali sebagai telegraf,komunikasi secara telegraf ialah zaman sebelum terciptanya telefon atau radio.Ingat tak pada Allexander Graham Bell yang mencipta telefon dan Guglielmo Marconi yang mencipta radio.
Cuba anda lihat pada youtube yang saya linkkan di sini bunyinya amat menyakitkan telinga namun itulah teknologi perhubungan yang dianggap canggih pada zaman ketika itu.Cerita-cerita sejarah penciptaan yang berkaitan dengan radio seperti siapakah insan yang bernama Edwin Howard Armstrongapakah sumbangan beliau pada kita sehingga kini dan banyak lagi yang dapat kita pelajari,sesungguhnya sebagai ham bukan sahaja kita berminat untuk berhubung melalui radio malahan kita juga perlu tahu serba sedikit perihal sejarah perkembangan radio sehingga ke hari ini,setidak-tidaknya kita tak tersipu-sipu malu bila ada orang bertanyakan kita siapakah yang mencipta radio atau adakah anda kenal pada nama-nama seperti Heinrich Hertz,Guglielmo Marconi dan beberapa nama lain yang wujud pada zaman awal penciptaan radio.


Monday, September 8, 2008

SKILL Vs Budget Home Made Poor Man Key



9M2PZ-Pak Manan pernah komen pasal key saya ni masa saya QSO dengan beliau"katanya yang penting bukan key tapi skill" ya ya saya setuju sangat dengan kata Pak Manan tu,bagi saya ham PPRT macam saya ni kitar semula adalah perkara yang terbaik,cuba lihat key saya ni...eeemmm....kalau poor man key1 tu macam perang dunia ke 2 agak-agaknyalah yang ni yang perang dunia ke berapa pula,poor man key 1 dah bertukar tangan sekarang ni berada di tangan adik ipar saya (9w2kaj) harap beliau suksess dengan pembelajaran cw dia,poor man key2 nampak macam daif sangat,apa pun dengan key inilah saya meningkatkan kemahiran penghantaran cw saya qso dengan 9M2AR dan 9M2ZN

Sunday, September 7, 2008

BILA LELAKI MEMASAK



Sepanjang seminggu bulan puasa ni tak banyak aktiviti yang dilakukan balik saja kerja saya habiskan masa dengan anak-anak,ntah tetiba saja orang rumah call kelmarin dahulu nak makan dari penangan sentuhan saya masa berbuka petang ni katanya dia dah belikan 2 ekor ikan siakap ...eeeemmmm suruh saya masaklah tu,bab memasak bagi saya dah sebati dengan diri almaklumlah arwah ayah saya memang pakar dalam bab masak,kata orang bapa borek anak rintik hehehehe....dahulu bila tengok arwah ayah sering ke dapur rasanya masa tulah saya dah mula berminat dalam bab masak memasak ni cumanya tak beberapa serius kot,selain daripada hobi radio,buat projek elektronik,memancing dan lain-lain memasak memang dah jadi kegemaran,hahahaha....setahu saya rakan ham yang handal masak ialah 9W2TMT=Pak Usop dan beberapa ham di utara saya dah lupa nama-nama mereka,kepada rakan-rakan yang tak tahan daulat pada bulan puasa ni elakan dari melihat paparan ni,salah satu cara nak berjimat ialah dengan cara homebrew sendiri masakan-masakan yang dijual diluar tu,kata orang buat dan beli,buat sendiri tu lebih menyeronokan.Suatu masa dahulu saya memang tak miss tengok rancangan Iron
Chef.



Antara blog atau website masakan yang kerap saya lawati ialah
Teratak Chetam
Marimakan
Resepi.net
Resepidiana

Thursday, September 4, 2008

On SKN He Was There

There once was a man from the city
Who didn't know how to "dah-ditty."
He said with chagrin
As he turned the low end,
"To not know the code is a pity."

So he made up his mind not to bend,
To dig out his key once again,
To grunt and to try,
And not whine and cry;
And his effort was worth it, my friend.

On SKN he was there,
Someone had answered his prayer.
His fist was real clean,
If you know what I mean,
And he smiles with a confident air.
- Hunt Turner, K0HT


copy from AD7MI

Tuesday, September 2, 2008

PEMEGANG LESEN BARU

Alhamdulillah keputusan rae dah keluar,saya dengar kali ini lebih ramai yang lulus ada yang 2 kali ambil pun dah lulus,ucapan tahniah saya kepada Amirul( Sik )kini 9W2AXS 2 kali rae baru lulus kata pepatah orang tua hendak seribu daya tak nak seribu dalih anda dah membuktikan cita-cita berserta usaha telah membuahkan hasil.
Sejak akhir-akhir ini saya agak sibuk dengan tugasan,saya kurang monitor kemunculan pemegang lesen baru di udara harap mereka merupakan anak didik yang telatih yang mempunyai potensi untuk pergi lebih jauh lagi.

Alangkah baiknya:

a.Jika prosidur mencelah masuk hanya dengan menyatakan callsign anda bukannya CONTACT!!

b.Sebut saja pengulang/repeater jangan sebut JALUR PANJANG

c.Sebut saja teh tarik dan bukannya tango-tango.

d.Q-code hanya untuk signal tak payahlah cakap nak bagitau hujan lebat mana cakap aja renyai/bubuk atau lebat kan lebih mudah rakan faham.

e.Tak perlulah panggil CQ dekat repeater untuk mulakan QSO sebab repeater tu coverage dia meluas, ramai yang monitor cukup sekadar nyatakan "jika ada mana-mana stesen yang sudi QSO dengan saya sila panggil 9W2AXS,9W2AXS standing by kalau segan sangat "radio check 1,2,3,4 disini 9W2AXS,9W2AXS radio check and standby"bila ada mana stesen yang masuk QSOlah jika iannya stesen yang pertama anda hubungi/contact maklumkan serba ringkas nama/qth/setup anda.

f.Yang ini tak ramai ham ambil perhatian sangat bila anda gunakan high power tak usahlah cerita anda push habis power rig anda mungkin nak tujuk sikit anda punya antena swr ok tx high power tak ada masalah,logik ke AA anda cover 50w power transmission anda tx 75w,cakap aja medium power transmission, dekat logbook anda catat berapa watt? out of permission ke?

Saturday, August 30, 2008

RAMADHAN BERTANDANG LAGI

Selamat berpuasa semoga ketakwaan kepada yang maha esa dipergandakan dalam bulan yang mulia ini,kepada rakan-rakan yang bakal menduduki morse code test harap masa yang dipenghujung ini boleh memberikan ketenangan kepada anda semua.






Thursday, August 28, 2008

KEHILANGAN YANG DIRASAI

Allah lebih menyayanginya itulah yang mampu diucapkan,9M2DS Pak Dollah telah menghembuskan nafas terakhirnya pada jam 7.00 malam semalam di Hospital Kuala Lumpur,seluruh warga amatur radio tanpa mengira bangsa dan agama berasa sedih atas kehilangannya,tokoh radio amatur yang disegani,walaupun hanya pernah bertemu sekali sahaja dengan beliau di AGM Astra di USM Pulau Pinang 10 tahun yang lalu dan beberapa kali dapat QSO dengan beliau kehilangannya amat dirasai.

Semoga roh beliau ditempatkan disamping orang-orang yang soleh alfatihah....Amin

Tuesday, August 26, 2008

UNTUK MAKLUMAN SEMUA

Saya menerima pengkhabaran yang kurang bagus daripada rakan 9M2ALL bahawa 9M2DS-Pak Dollah berada dalam keadaan kritikal kini dimasukkan ke General Hospital Kuala Lumpur,Main Tower tingkat 5,wad CRW.

Sama-samalah kita berdoa semoga beliau cepat sembuh dan diberikan kekuatan dan kesihatan seperti sediakala amin...

Monday, August 25, 2008

PERSEDIAAN MENGHADAPAI UJIAN CW SAAT AKHIR

Bagi mereka yang akan menghadapi ujian dalam masa yang terdekat ini beberapa perkara perlu diberikan penekanan antaranya:


1.selalu dengar atau mainkan ayat-ayat(teks)sekurang-kurangnya mengandungi 36 patah perkataan antara panjang setiap perkataan antara 5-7 karektor,karangkan seperti satu mesej pendek anggaran masa dihantar selama kurang lebih 3 minit seperti tempoh masa ujian sebenar speed 12wpm.Persediaan ini perlu bagi mereka untuk membiasakan dalam keadaan berada dalam situasi ujian yang sebenarnya,membiasakan dalam keadaan tidak tertekan dalam penerimaan selama 3 minit yang merupakan satu masa yang dirasakan agak panjang yang akan dihadapi oleh anda.

2.untuk sessi penerimaan kod-kod nombor sama juga seperti di atas anda boleh susun dan mainkan group-group nombor 10 group yang mana setiap group terdiri daripada 5 angka eeemmm kalau tak salah saya mungkin masa yang perlu ditempohi adalah selama lebih kurang 2 minit.

3.Salin semua jawapan yang anda dengar di dalam kertas jawapan berpetak,contoh seperti buku petak matematik atau anda boleh membuat blok-blok petak 7 petak untuk setiap perkataan,ini melatih anda untuk menulis dengan tepat dan meninggalkan tempat kosong di mana anda tidak dapat menjawab,dan selepas habis penerimaan,anda boleh mengisikan mana-mana petak yang kosong untuk melengkapkan jawapan anda.

4.Lebihkan sessi mendengar dalam saat-saat menempuh ujian

5.Bagi sessi sending pula mainkan teks-teks yang anda dengar tadi dan cubalah sending seiringan dengannya,cara sebegini melatih anda untuk maintain speed anda dengan teratur dan kemas.

6.Lebihkan sending dan mendengar pada ayat-ayat yang mempunyai karektor EISH atau beberapa kumpulan "kod dit" dan jangan lupa untuk berlatih menghantar kod pembetulan iaitu error signal.

Sunday, August 24, 2008

BANTUAN YANG SANGAT-SANGAT DIPERLUKAN MUJURLAH ADA 9W2SBD

Jam menunjukkan 12.00tgh malam lebih ntah tetiba saja audio Pak Lokmal 9m2cia tak kedengaran,saya cikgu Rahman dan Pak Baha tertanya-tanya kemana menghilang....suddenly Pak Lokmal muncul dengan breaker!!! mobile dia tak breakdown,kami yang dalam group malam semalam agak cemas,cuma boleh mendengar masalah yang dihadapi,kereta beliau telah terbabas dan melanggar tebing efeknya power stering dah tak boleh function jadi liat/keras....Pak Baha cuba dapatkan 55 rakan yang terdekat,saya terfikir juga ada baiknya saya cuba dapatkan Solehan tengah-tengah malam menjelang pagi ni sms jerlah..mungkin kalau bernasib baik dia dapat membantu,belum sempat sms diterima dah kedengran beliau muncul di repeater,alhamdulillah beliau belum tidur lagi dan masih mobile,beliau bergegas ke tempat di mana terkandasnya Pak Lokmal dari Teronoh ke Simpang ke Batu Gajah agak jauh juga kot,selepas habis qso saya cuba dapatkan status terkini dan dimaklumkan info tempat yang dimaklumkan adalah yang sebaliknya jauh lagi rasanya tempat tu,apa pun syabas Solehan atas bantuan anda,inilah yang dikatakan beruntungnya punyai hobi ham radio,walaupun belum pernah bersua rasanya bila pertolongan amat diperlukan pertolongan diberikan tanpa mengenal kawan rapat atau tidak.
Saya sempat menelefon Pak Lokmal pagi tu dan beliau maklumkan bahawa beliau sedang dalam perjalanan untuk pickup mobile beliau dan akan membawanya ke workshop untuk repair,katanya ke hulu ke hilir beliau cuba dapatkan hotel untuk penginapan namun hampa...maklumlah cuti sekolah,namun mejelang hampir 3 pagi baru ditemukan hotel...bayangkan jika kita berada di dalam keadaan beliau bersama-sama keluarga.....nasib baik ada insan yang perihatin,Solehan terima kasih atas pertolongan anda semalam.

MY HHO PROJECT




Saya dah tertarik pasal HHO atau Hydrogen booster ni,saya banyak membaca forum-forum yang berkaitan dengan HHO,sejak minyak naik dan turun pun tak seberapa,terasa nak homebrew HHO ni mungkin sedikit masa lagi saya akan pasang pada mobile siapa tahu...kalau order daripada luar harganya mencecah ribuan ringgit,pernah saya call ada dealer kat Alor Star mak oii!! Rm550 seunit,yang kat Negeri Sembilan pula harga pun lebih kurang juga err..ada tengok kat youtube orang Malaysia kita buat guna s/steel paip..saja call dia aduih!!! Rm1.6k...hahahaha...ketuk-mengetuk sungguhlah dorang ni benda ni bukan ada apa-apa pun kata orang buat lebih baik buat daripada beli sama macam antenna kalau buat kita tahu mana silapnya...eeemmm pasal silap tulah...yang buat saya pening kepala ni,ntah apa yang silapnya ntah!!! bubble tak banyak keluar HHO generator ni produce tak banyak mana pun...eeemmm first time project tak menghampakan saya,mungkin ada yang tak kena ni!!!Mamat dari seberang buat HHO ni guna botol kicap/sos jer siap pasang kat motor dia.
campuran sodium bikabornat tu kurang sangat kot agaknya? errr...atau supply tak kuat 12V 7.2amp saja....hehehehe...paip bubbler tak padan besar sangat..hehehehehe....
kalau ada sesiapa yang pernah homebrew HHO ni tolong syer dengan saya,dia punya elektrod tu main belasah jer...nampak gayanya nak kena trail and error...trail and error lagilah...hehehehe....mungkin sebab tu kot benda ni dorang yang buat demand harga gila-gila....issshh!!! kalaulah experiment demi experiment menjadi....1pc Rm500 x 20unit = Rm10K hehehehehe....IC7000 dah dalam tangan dah ni....hehehehe
*Benda ni saya buat tak serius sekadar nak dapat experience...may be lepas ni nak buat secara serius,kalau suksess dah boleh jimat rata-rata dorang claim boleh jimat sehingga 30-40%.
kalau anda berminat dengan HHO ni saya linkkan beberapa web page yang berkaitan dengan HHO,water4gas,hydrogenFuel
Dari seberang membuat sendiri HHO Generator
Ni serba sedikit berkenaan pasal HHO yang saya salin daripada blog dealer kat Alor Star tu.

Teknologi ini bukanlah untuk menggantikan fuel fossil sekarang dengan menggunakan air 100%. Sehingga sekarang pembuat kereta dunia telah pun mengeluarkan kereta hybrid 100% cell hydrogen bukan 100% air. Harganya macam dua kai ganda harga kereta sekarang. Apa yang hendak saya utarakan ialah satu teknologi di mana kereta anda sekarang, samada petrol atau disel boleh dijimatkan penggunaan fuelnya sehingga 60% dengan menyuntik gas hydrogen (brown gas) kedalam kebuk pembakaran enjin kereta anda. Gas hydrogen ini tidak payah di beli kerana ianya datang dari air yang di masukkan kedalam hydrogen generator yang di pasang dalam kereta anda itu.

Teknologi ini telah berusia lebih 91 tahun lamanya. Apa yang dibuat ialah membangunkanya semula secara lebih simple, selamat dan murah. Walaupun tidak dinafikan adanya Hydrogen Generator yang canggih sekarang ini tetapi ianya tak mampu kita miliki. Electrolyzer, bubbler dan bekas di sepadukan bagi menjadikannya satu alatan yang ringkas dan mudah dipasang oleh sesiapa saja.
Faedah lain dari coiled/spiraled electrode WIRES – yang tidak berupa plate. Magnetic vortex yang diujudkan olehnya menolong memecahkan atom air, jadi kita tak perlukan kuasa yang banyak dari system elektrik kenderaan dan dgn ini menjadikan system ini mudah dan murah. Tiga factor besar yang berjalan serentak untuk memecahkan atom air: Arus terus letrik melalui dawai electrode, magnetic vortex yang terjadi kerana bentuk electrodes, dan tekanan vacuum yang memang sediada dalam enjin kenderaan anda.

link ke blog/website/forum untuk rujukan kepada mereka yang berminat untuk homebrew hho generator:
forum S10 forum.com
Flat doodle
Diy HHO
Elektroliser sederhana
HHO_Gas
Fuelsaver on9
suryagunawan blog
Aristocutionor all HHO video
Ahmadsamantho
Mobil motor bahan bakar air
Energiair
Kymco Indonesia Forum
Mojokerto blog
Bagusalfa blog
Sabah forum
Carigold portal forum
Purgebrain
Serayamotor diskusi
Grandcivic.com
Fuelsaver video
Kymco

Forum.maxima
Free energy/pdf details hho plan
Free energy info
How to build HHO
HHO Forums.com

Thursday, August 21, 2008

PERHATIAN! UJIAN KOD MORSE SIRI KE2 PADA 24 SEPTEMBER 2008 INI



Kepada rakan-rakan ham yang ingin mengambil ujian morse bolehlah mendapatkan borang daripada SKMM/MCMC bermula dari sekarang,tarikh tutup penghantaran borang ialah pada 5 September 2008 info lanjut sila klik sini

Wednesday, August 20, 2008

AWAS!! KOD SLOW MEMERANGKAP ANDA

Berdasarkan tajuk posting di atas saya cuba untuk menguraikan kenapa persoalan di atas amat perlu diberikan perhatian kepada mereka yang mengikuti pembelajaran cw.
Apabila anda mendengar karektor morse,anda sepatutnya tahu tanpa memikirkan apa kod itu,dan proses menyahkod (mentafsir) kod perlu berlaku secara spontan atau nama lainnya reflex,fakta telah membuktikan bahawa untuk copy kod yang kelajuan lebih daripada 10wpm hanya berlaku secara reflex bukan pada secara hafalan bunyi contoh Da da di da "Oooh itu Q

Itu sebabnya mengapa slow kod disebut-sebutkan sebagai"deadly trap"ingat jika anda cenderung kepada cara yang mudah iaitu slow speed anda pasti akan menjadi buntu apabila anda mendengar speed yang lebih tinggi,oleh sebab itu anda dapati ramai ham menasihati supaya kekal pada kelajuan 12wpm minima dan membuat peningkatan speed jika anda mampu mencapai profiency 75-80%.
cuba anda mainkan beberapa kod seperti berikut pada kelajuan 9-10wpm dan juga mainkan pada kelajuan 12wpm:

1.MEGWEPAILNTKMTO
2.KTYGTNNCAERDTX

Apabila berkesempatan melihat rakan-rakan ham vetaren atau individu yang mahir berhubung secara morse mungkin pada kelajuan 25-35wpm perhatikan mereka,hanya kelihatan releks sahaja,inilah yang dimaksudkan kerseronokan dalam cw,irama-irama karektor berlagu membawa maksud yang disampaikan umpama satu bahasa yang unik dipertuturkan. Inilah yang dimaksudkan kecekapan/kemahiran.
Kemahiran yang dimiliki bukanlah mampu dapat dicapai dalam masa yang sesingkat,ia memerlukan daya usaha yang tinggi,berdisplin,serta fokus kepada apa yang dilakukan "keep on track" kebanyakkan ham memberitahu untuk mengingati semua karektor cw kenali setiap karektor,kemudian baru memantapkan kelajuan,apa bila anda lakukan sebegini bermula dengan slow speed maka tentunya pasti akan akan berlaku "lookup table" di dalam otak kita,tanpa anda sedar anda sebenarnya membuat perbandingan antara setiap karektor untuk kesesuaian dengan kod yang didengarkan.ini yang kebanyakan berlaku pada mereka untuk melepasi kod pada speed 10 wpm situasi ini dikenali sebagai "plateau"

*kod-kod yang pada kelajuan 10wpm dan ke bawah sebenarnya menjerat anda,mendengar pada kelajuan sebegini lebih menjerumuskan anda untuk mengingati da dan dit mungkin juga anda akan dipujuk oleh kata hati kecil anda "untuk mengira da dan dit yang terkandung dalam karektor kod cw tersebut,untuk mencapai kepada tahap reflex sepatutnya anda menghayati irama tiap-tiap karektor yang ternyata amat berlaianan pada kelajuan 12-15wpm.

*Pembelajaran karektor seperti yang saya nyatakan di atas adalah secara tradisional,cara ini agak mengambil masa yang lama juga,namun akhirnya akan berjaya juga,eemmm...saya adalah salah seorang ham yang mengikuti cara sebegini,mungkin kerana terpengaruh desakan untuk bermula dengan mudah,apa pun saya menggunakan kelajuan 13-14wpm bukan di bawah 12wpm.

Kepada rakan yang masih mendengar pada kelajuan bawah 10wpm cuba mainkan kod-kod di bawah Wujud "Plateau" atau tidak maklumkan kepada saya.

ET=A
TE=N
EE=I
TT=M
TI=D
ME=G
TA=K
AN=R
NT=K
EN=R
IE=S
IT=U
EM=W
TS=B
NN=C
ED=L
IN=F
ES=H
WE=P
GT=Q
ST=V
DT=X
NM=Y
MI=Z

Sunday, August 17, 2008

YOUTUBE TUTORIAL VIDEO

Transmission Lines and EM Waves



Lecture - 1 Introduction to Basic Electronics



Lecture - 10 Transistors

Friday, August 15, 2008

Saturday, August 9, 2008

Kesimpulan undian penyalahgunaan SOP

Selama sebulan undian saya buka untuk rakan-rakan membuat penilaian dan bancian kenapa penyalahgunaan SOP berterusan dan hari ini undian tersebut telah ditutup,walaupun undian pada kali ini kurang mendapat sambutan,saya ucapkan syabas dan terima kasih kepada yang mengambil bahagian,sesungguhnya keperihatinan mereka memperlihatkan bahawa mereka dapat menilai dari kaca mata masing-masing.


Kesimpulan yang dapat saya nyatakan di sini ialah kurang penekanan daripada pihak tertentu iaitu pihak berwajib amnya biro tatatertib atau biro bahagian latihan dan perlesenan,suatu pendekatan perlu diambil sebagai contoh sentiasa ingat mengingati sesama sendiri atau menegur dalam kiasan mana-mana ahli atau bukan ahli atas dasar menerima dengan positif yang pentingnya yang ditegur harus cepat sedar diri yang menegur pula jangan lupa diri jika terasa teguran terbuka ada kesan tak baiknya cubalah dengan cara yang sedia ada eyeball adalah sebaiknya namun tujuan asal"bukan untuk disingung" Adalah "hairan bin ajaib" seseorang ham itu boleh lulus dengan cemerlang dalam RAE namun dipertikaikan kenapa penggunaan SOP nya tunggang langgang.

Suka saya katakan adalah menjadi satu amalan atau kebiasaan mengikuti corak atau rentak sang mahaguru namun anda harus mengerti kebangkitan anda pada hari ini adalah suatu inspirasi dan sepastinya bukannya diphotokopi apa yang anda dengar atau anda ikuti.

Sebagai ham yang sah anda telah membuktikan anda lulus melalui satu proses ujian yang saya rasakan bukan dikategorikan sebagai laluan mudah,seharusnya sebagai ham kepekaan itu penting namun saya tidak beberapa setuju jika penyalahan SOP kerana ham itu tidak peka ( ini pendapat peribadi saya ) jangan beritahu saya anda tidak tahu memandu walaupun anda mempunyai lesen memandu pelik bukan?,buatlah penilaian sendiri apakah tindakan yang anda lakukan itu wajar atau tidak jika sesuatu yang masih dalam jaris panduan ikutilah dan tinggalkan jika iannya diluar pengetahuan anda jangan meniru atau jangan biarkan ianya ditiru.

Thursday, August 7, 2008

SIAPA 9M2 SELEPAS INI?

Tak ramai yang bertanya
Akan lulus ramai mana
Tak ramai yang tahu
siapa bakal 9m2

Tak ramai yang suka
bunyi da dit da dit sakit kepala
bukan kerana sudah biasa
kerana kurang berikan masa

Tak ramai yang tahu
susah senang lebih suka cakap tak mahu
bukan kerana tak nak cuba dulu
cukuplah dengan 2 meter 10 meter tu

Tak ramai pun 9m2
ramai lagi 9w2
camna nak ramai you!!!
kalau cw nak ambik aku tengok hang..hang tengok aku


Tak ramai nak bantu
ramai lagi yang gitu..gitu..
bukan malas nak gi 9m2
malaslah...nak buang masa dengar cw

Tak ramai yang tahu
9m2 tak meriah serupa dulu
ham seberang dah pajak kat situ
ham kita akan kehilir ke hulu

Tak ramai yang berani
sambut cabaran untuk diri sendiri
Atau mahu maju lebih setapak lagi
terfikir juga siapa 9m2 selepas ini?

Sessi Kelas CW on the air mohon kerjasama supaya diberikan laluan.

Jutaan terima kasih kepada Pak Naser-9M2NNL atas keprihatian beliau untuk mengadakan kelas cw di udara (di rangkaian repeater/pengulang nasional Astra,kelas cw ini hanya akan ke udara pada setiap malam Isnin,Selasa dan Rabu pada jam 9.30 sehingga 10.30 malam dianggarkan berlansung selama sejam atau sejam lebih.

Saya memohon kerjasama daripada semua rakan ham untuk luangkan pengulang apabila tiba masa yang telah saya nyatakan di atas tadi,walaupun tidak terlibat dalam sessi tersebut saya menyeru rakan-rakan yang berminat untuk turut serta mengikuti kelas cw ini.Sekiranya ada pertanyaan atau kemusykilan sila kemukakan,dan jangan malu untuk menjawab pertanyaan jika diajukan.Jadikan sessi kelas ini sebagai latih-tubi untuk anda memantapkan lagi penguasaan cw anda,dan janganlah hanya mengarapkan kelas ini semata-mata untuk kejayaan usaha selebihnya hendaklah dilakukan juga.

Sediakan buku tulis dan kertas,jika perlu rakamkan,ini membolehkan anda mainkan secara ulang-ulangan,sebagai pembelajaran sampingan tak kira dimana sahaja anda berada.Apabila sampai sessi menjawab ayat atau perkataan pendek cubalah menulis dan biasakan diri anda untuk menandakan _ dash/sengkang pada kod yang anda tak dapat menjawab,dengan cara ini insayallah anda dapat menilai apa perkataan logik yang dihantar sebagai contoh R_D_O AM_T_R.

"Ingat sehari selembar benang lama-lama menjadi kain"

Monday, August 4, 2008

Opposite code

E. T-

I.. M--

S... O---

A.- N-.

K-.- R.-.

L.-.. Y-.--

Q--.- F..-.

G--. U..-

P.--. X-..-

D-.. W.--

J.--- B-...

Saturday, August 2, 2008

High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP)

Masih ingatkah anda pada ujuikaji philadelphia,kesan ujikaji yang cukup merbahaya namun,fitrah manusia tidak berakhir dengan satu percubaan sahaja sifat ingin tahu daripada ujian tersebut maka terbinalah HAARP,saya baru mengetahui kewujudannya tak kala melayari internet,kesan yang maha dasyat ini turut diperkatakan kehadiran teknologi pemusnah iaitu senjata ekologi,klik di sini untuk link berkaitan.




HAARP juga dikaitkan dengan malapetaka/gempa bumi di negara China berikutan kehadiran fenomena optikal/lutsinar) seperti setitik air atau prisma yang memecahkan cahaya putih menjadi tujuh warna membentuk pelangi.

NIBIRU 2012 A.D. The End ?

Satu kejutan besar apabila mengetahui kewujudan planet X/Nibiru dan nasib yang bakal menimpa bumi mengikut perhintungan saintis,apa benarkah kebenaran ini atau dongengan? untuk kupasan lebih lanjut saya terjumpa blog dari seberang yang mengutarakan mengenai Nibiru kilik sini.

Jom Nyanyi

Kita bangsa berwawasan
maju diri sehati sejiwa
terapkan nilai murni
kita saling memahami
erti setiakawan
wujud satu wawasan
eratkan persaudaraan

Di udara kita bersama
berkongsi ilmu jadi amalan
biar kekal jadi warisan
Yang baik jadikan ikutan
Yang buruk kita ketepikan

Bumi tercinta tanahairku
disini tumpahnya keringatku
mulanya umpama mimpi
sekarang gah seluruh negeri

Gunung belantara diredah
onak duri terasa payah
kerna radio tak diendah
masa hadapan biar mudah

Dulunya kita disisih
kerana ilmu kita mengasih
ingin sangat kenal dunia
bangunkan Astra bersama-sama
keakraban budi pekerti
tanda juang semangat tinggi
amatur radio yang disegani

Bermula di utara
timur barat selatan dah sedia
jaringan intergrasi
komunikasi dan teknologi
hobi unik yang dimiliki

(Ulang )
Kita bangsa berwawasan
maju diri sehati sejiwa
terapkan nilai murni
kita saling memahami
erti setiakawan
wujud satu wawasan
ikatan persaudaraan


Tidak pernah kurang
tidak pernah luntur
semangat yang jitu
jati diri amatur radio melayu (2x )


Nukilan Astra 0076

Sunday, July 27, 2008

SAMBUTAN HARI KELUARGA 145.475

Alhamdulillah berkat kerjasama semua pihak hari keluarga 145.475 berjalan dengan sempurna,objektif untuk mengeratkan lagi tali persaudaraan di kalangan raka-rakan setempat nampaknya membuahkan hasil,aturcara untuk anak-anak,isteri-isteri dan rakan-rakan ternyata meriah,keriangan jelas terpancar di kalangan anak-anak yang senentiasa ternanti saat yang sebegini,majlis yang serba ringkas ini insyaallah akan diteruskan pada tahun hadapan.Cayalah Pak Ssukur lain kali sponser lagi eeemmm....sepak raga ratus dihadiahkan teleskopic antenna Rm80.00 patutlah tak ditunjukkan hadiah apa, suprise rupanya,kepada rakan-rakan yang menyumbang hadiah-hadiah untuk acara sukaneka terima kasih banyak,lain tahun sponser lagi tau!! Kepada mereka yang terlibat secara langsung atau tidak ucapan ribuan terima kasih di atas kerjasama yang diberikan bagi menjayakan hari keluarga 145.475.




Ucapan perasmian hari keluarga oleh Pak Rahim 9M2RR


Apalah... agaknya yang ditengok tu sampai tak terkebil biji mata Pak Fuad ni?


9W2MYR kot yer posing pun janganlah tutup mata..hehehehe...ni gambar candid ni!


Acara kutip coklat siapa yang paling banyak Wow! satu minggu punya stok tak habis nih!! terlatah anak-anak buatkan rakan-rakan tak kering gusi hehehehe...



Ni pula acara keluarga,anak dengan abah/mak atau rakan ham dan isteri,eeemmm bukan senang nooo...nak buat tasbih..eeeih eeihh tasbih straw??cucuk bang...adik cucuk jangan tak cucuk..


Ni cara terbuka kepada semua orang,tak perlu kemahiran cuma perlu lapar aja...hehehehe..acara yang semua orang dok tertunggu tunggu acara melahap oopss! acara bersantap,fuuhhh memang sedap keli bakar,air asam,sambal dengan ulam,talang kering,kari...eeemmm memang best.

"Code Group" Lanjutan

Sepanjang dua tahun saya melepasi ujian morse,saya sentiasa mencari kaedah mudah untuk rakan-rakan memahami cw atau mempelajari/mengenali karektor-karektor cw,sepanjang 2 tahun penelitian dan kajian kepada kod asas menemukan saya group-group kod yang mungkin tak ramai rakan-rakan yang perasan.

KOD GROUP YANG BERAKHIR DENGAN "DIT"



N-. D-.. B-...

N-. G--.

R.-. L.-.. F..-.

R.-. P.--.

G--. Z--.. C-.-.



KOD GROUP YANG BERAKHIR DENGAN "DA"

A.- U..- V...-

A.- W.-- J.---

A.- K-.- Y-.--

A.- K-.- X-..-

K-.- Q--.-

Perhatikan kod sebelum dan selepas,amati kod A iaitu "dit da" jika ditambahkan satu dit di belakangnya maka kod tersebut sudah menjadi kod R oleh demikian saya putuskan bahawa kod yang saya senaraikan di bawah adalah kod group "BEFORE and AFTER"
Hal yang sama pada kod N-. jika diletakkan satu "Da" ia akan menjadi karektor kod lain iaitu K "Da di Da" hal yang sama boleh anda perhatikan beberapa kod yang saya lampirkan di bawah.

A.- R.-.

A.- W.--

N-. D-..

N-. K-.-

R.-. L.-..

K-.- Y-.--

W.-- P.--.

K-.- C-.-.

D-.. X-..-

G--. Q--.-

G--. Z--..

Friday, July 25, 2008

Maklumbalas Tip cw daripada YD0MFW dan 9M2AGC

Berikut adalah beberapa tips yang diberikan maklumbalas daripada posting berkaitan cw yang lepas untuk mereka yang terlepas pandang,mungkin tak ramai yang perasan pada reply posting.

Tips@nasihat daripada YD0MFW
"morse bukan sekadar bunyi tetapi sebuah jiwa".... karenanya yang penting dalam belajar morse adalah kesiapan "hati" dan rasa "mencintai" termasuk disiplin dalam berlatih dan sering melafalkan bunyi. karena masing-masing karakter kode morse memiliki irama (ritme) sendiri-sendiri. selamat berlatih

Tips daripada 9M2AGC-
Assalamualaikum, saje nak share pengalaman saya ape yang pak man dan pak ashee dan sesiapa saja kata belajar cw jgn pegang key ini kerana bila dah tersalah dengar tone nak betulkan balik agak sukar.so dengar sampai boleh.saya bagi perumpamaan katakanlah kita mendengar lagu tanpa lirik pada hari pertama dan lagu tersebut amat kita sukai.hari pertama pastinya tak leh nyanyi, hari kedua dengar lagi lagu yang sama dan kita boleh nyanyi sikit dan seterusnya dan last sekali walaupun tak tgk lirik tapi dah boleh nyanyi.mcm tu la ngan cw pertama untuk belajar kena ade minat dan setiap hari kita dengar benda yang sama inshaALLAH akan boleh copy.START ngan 12 wpm.jgn hafal code kenal code melalui rythm atau lagu die.Saya ikut koch method melalui software g4fon dan saya boleh copy cw dalam masa sebulan.

Untuk sending pulak bila kita dah rase kita dah ok kita boleh sending tanpa menekan key haha pelik bunyinya bukan tapi ni teknik yang saya gunakan untuk hantar cw dengan rythm.Cw boleh jadi sedap didengar dalam area 12 ke 15wpm dengan rythm .Caranya mudah je bila baca surat kabar gunakan mulut dan buat bunyi seaakan akan menghantar cw baca paper atau ape saje artikel bertulis yang kita jumpa transfer ke cw gunakan mulut dan pastikan die ade ryhtm.Inshaalah jika diamalkan selalu pastinya tatkala menghantar nanti kita akan menghantar dengan rythm.Dan paling penting setakat mana kita boleh receive CW takat tu sajelah kita hantar.Jgn ghairah menghantar laju sekiranya ability menerima cw kita kurang laju.biar seimbang antara sending dengan receive 73

Kesan Zikir Terhadap Otak Manusia-Konsep yang sama boleh dipergunakan untuk memantapkan penguasaan cw anda


Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna. Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain. Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.

Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut. Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif. Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan. Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedang sebelum berzikir otak tidak begini. Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.

Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember 1993. satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar. Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan. Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.

Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain. Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama. Ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya.

Oleh itu,ketika saintis Barat baru menemui mukjizat ini, kita umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya. Malang bagi mereka yang masih memandang enteng kepentingan berzikir dan mengabaikannya.


"Tidak mustahil kan?" jadi, teruskan usaha anda mendengar dan mendengar untuk memantapkan penguasaan cw anda.

Wednesday, July 23, 2008

KOD GROUP MUDAH BAGI LATIHAN PERINGKAT PERMULAAN*SESSI PENGENALAN

1.Group of Dit = E-I-S-H-5

2.Group of Daa=T-M-O-0

3.A-U-V-4

4.A-W-J-1

5.N-D-B-6

6.Reverse/Songsang group= ( A,N )-( D,U )-( B,V )-( Y,Q )-( G,W )-( L,F )

7.K-C-Y-Q

8.R-P-L-F

9.K-X-Q

10.N-G-Z

Sunday, July 20, 2008

DALAMI BASIC PENGENALAN KOCH METHOD ATAU CARA LAIN TERPULANG KEPADA ANDA

Untuk permulaan kepada episod pengenalan saya belajar mengenali kod-kod A-Z 0-9 dan punctuation mark ,./? dengan cara mainkan single kod berulang-ulangan.Ini cara saya terpulang kepada anda untuk memilih koch method atau cara lain,saya akhirnya selepas menguasai 12wpm mempergunakan koch method untuk ke high speed code.


KOCH METHOD SETERUSNYA

Sebaik adjust 41 characters anda boleh mainkan ayat-ayat pendek,masih pergunakan actual character speed 15wpm dengan effective speed 13wpm.


Atau saya aktifkan nombor-nombor sahaja 0 sehingga 9





Perhatikan saya cuma aktifkan kod A,W,J dan nombor 1



Anda boleh setkan 40 characters dan juga boleh aktifkan salah satu daripadanya,iaitu dengan cara keluarkan tanda right)

KOCH METHOD PEMBELAJARAN CW PERINGKAT AWAL

Ketika mula mempelajari morse,saya tahu kewujudan koch method namun ketiadaan pogram tersebut agak menyukarkan saya mempelajarinya,sebelumnya saya sering mempergunakan Numorse dan beberapa DOS program,setelah lulus dalam morse saya mencari pogram tersebut dan mengikutinya,saya pergunakan program ini untuk menaiktaraf had terima saya daripada 12wpm kepada 25wpm,selepas 3 bulan mengikuti secara tak serius sejak kebelakangan ini saya rasakan ada manfaatnya untuk diri saya,bagi rakan-rakan yang masih baru atau yang dah lama meninggalkan dunia morse ini adalah satu program yang ternyata bagus untuk dipergunakan.


Pada morse character setup, set lama mana sessi pendengaran yang perlu anda ikuti,jika 20minit setkan 20minit dengar kadar delay masa 1 saat.Pada permulaan effective speed tandakan pada characters.

Klik setup,pada Uncheck characters here to remove them out from a training session tandakan pada kod K untuk sessi pembelajaran pertama,kod K akan dimainkan selama 20minit jika dirasakan terlalu lama setkan selama 10 minit,apabila telah mahir ikuti kod yang seterusnya iaitu M,R,S,U,A,T,T,L,O dan seterusnya.