Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Tuesday, September 2, 2008

PEMEGANG LESEN BARU

Alhamdulillah keputusan rae dah keluar,saya dengar kali ini lebih ramai yang lulus ada yang 2 kali ambil pun dah lulus,ucapan tahniah saya kepada Amirul( Sik )kini 9W2AXS 2 kali rae baru lulus kata pepatah orang tua hendak seribu daya tak nak seribu dalih anda dah membuktikan cita-cita berserta usaha telah membuahkan hasil.
Sejak akhir-akhir ini saya agak sibuk dengan tugasan,saya kurang monitor kemunculan pemegang lesen baru di udara harap mereka merupakan anak didik yang telatih yang mempunyai potensi untuk pergi lebih jauh lagi.

Alangkah baiknya:

a.Jika prosidur mencelah masuk hanya dengan menyatakan callsign anda bukannya CONTACT!!

b.Sebut saja pengulang/repeater jangan sebut JALUR PANJANG

c.Sebut saja teh tarik dan bukannya tango-tango.

d.Q-code hanya untuk signal tak payahlah cakap nak bagitau hujan lebat mana cakap aja renyai/bubuk atau lebat kan lebih mudah rakan faham.

e.Tak perlulah panggil CQ dekat repeater untuk mulakan QSO sebab repeater tu coverage dia meluas, ramai yang monitor cukup sekadar nyatakan "jika ada mana-mana stesen yang sudi QSO dengan saya sila panggil 9W2AXS,9W2AXS standing by kalau segan sangat "radio check 1,2,3,4 disini 9W2AXS,9W2AXS radio check and standby"bila ada mana stesen yang masuk QSOlah jika iannya stesen yang pertama anda hubungi/contact maklumkan serba ringkas nama/qth/setup anda.

f.Yang ini tak ramai ham ambil perhatian sangat bila anda gunakan high power tak usahlah cerita anda push habis power rig anda mungkin nak tujuk sikit anda punya antena swr ok tx high power tak ada masalah,logik ke AA anda cover 50w power transmission anda tx 75w,cakap aja medium power transmission, dekat logbook anda catat berapa watt? out of permission ke?

1 comment:

9W2PRO said...

Setuju dengan tulisan dan artikel anda.