Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Saturday, October 20, 2007

BERTINDAK DARI SEKARANG

Suatu yang manis apabila impian kita terlaksana,lebih manis bilamana impian tersebut tak ramai yang sanggup menghadapinya.
Aku tertarik dengan kesungguhan yang ditunjukkan oleh 9W2SJS(Sun)beliau gagal buat pertama kalinya dalam cw dan kali ini beliau telah membuktikan bahawa beliau boleh dan ternyata usahanya tidak sia-sia.
Apa yang menariknya di sini ialah pada sessi pertama beliau dengan muka hemoi berjumpa dengan 9M2ALL(Haris)di Qthnya untuk mohon tujuk ajar,daripada situ bermulanya episod perguruan,tentu sekali dalam masa yang singkat tidak dapat membantu beliau untuk berjaya,beliau gagal dan bagi sessi kedua beliau sekali lagi dengan muka hemoi mohon tunjuk ajar dari 9M2ALL dan kejayaan milik beliau untuk kali ini,apa yang aku nak bangkitkan di sini ialah 3 perkara:

1.Tuntutlah ilmu tak kira guru itu apa bangsa sekali pun jangan jadikan alasan penghalang "dia Melayu,Cina,India segan nak pergi belajar dengan dia".

2.Jangan lokek untuk membantu mereka yang memerlukan tunjuk ajar,sekiranya anda ingin melihat lebih ramai yang berjaya bantulah mereka yang memerlukan.

3.Lakukan dengan bersungguh-sungguh jika anda menyahut cabaran itu lakukan sehingga berjaya"alang-alang menyeluk pekasam biar sampai lengan,"alang-alang whiskey biar sampai Mike".

*Hemoi=muka seposen/muka tembok/tak malu

CONTOH TERBAIK

Hari raya ketiga aku dikejutkan dengan pulangnya kerahmatullah ibunda 9W2JTJ,adalah satu berita sedih tambahan pula allahyaharmah aku kenali sejak 1979 takala kami mula behijrah ke kampung dahulu.Cuma iringan doa dan alfatihah mampu kita sedekahkan kepada arwah.
Apa yang menarik minat aku pada waktu pengkebumian dijalankan ialah kelibat seorang insan yang cukup friendly iaitu Pak youp ( 9W2YR),aku tertarik dengan kedatangannya lantas bertanyakan samada beliau dalam pejalanan pulang ke Baling atau Teluk Intan langsung terus singgah ke sini,kedua-dua pertanyaan aku salah beliau datang daripada Baling semata-mata untuk menyatakan simpatinya pada 9W2JTJ.
Takala selesainya pengkembumian aku sempat eyeball qso dengan beliau dan memuji keperibadian beliau yang patut dicontohi oleh semua lapisan ham,baik kenduri atau kematian jika beliau berkesempatan insyallah akan sampai juga.
Penglibatan beliau dalam menaikkan nama Astra dan petambahan ahli di bahagian selatan tanahair juga adalah daya usaha beliau ,tidak sia-sia jika anugerah ahli paling aktif diberikan kepada beliau.
Kata orang putih "trow one stone kill two birds" hehehe...sesambil tu aku sempat taruh jarum dekat Pak Yop"Yop bila lagi nak ambil Mike"? beliau menyatakan jika diizinkan mungkin April tahun depan,Aku kata kepada Pak Yop dengan ikhlas jika Pak Yop lulus aku yakin ramai lagi akan menyusul,"bila Pak yop lulus Pak yop pula kasi jarum kepada mereka" hehehehe....Yop aku tunggu punya tunggu tak mai juga qth aku
mungkin qrl kot sebab gas aircond kereta habis hari tu apapun anda adalah contoh terbaik sejak dari 9W2RS lagi.