Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Wednesday, March 5, 2008

SEDIKIT PANDUAN BAGI UJIAN MORSE 26 MARCH NANTI


Kepada mereka yang gagal pada sessi ujian yang lepas kali ini buktikan kemampuan anda,dan tentu mereka yang menduduki ujian kali ini sudah masak dengan perjalanan ujian cw yang akan dilangsungkan kepada yang baru pertama kali harap tips yang saya postkan di sini sedikit sebanyak dapat membantu anda.

1.Sediakan alatulis yang lengkap

2.Bateri yang mecukupi,kerana dekat cmc tiada kedai

3.Jika anda menggunakan elektronik key pastikan ada dibawa bersama extension wire.

4.Key mestilah dalam berkeadaan baik,periksa dahulu sebelum bawa.

5.Ketika sessi mempendengarkan tone cw untuk anda,sila angkat tangan memaklumbalas jika tone tersebut tak memuaskan pendengaran anda,tone 600hz-850hz difikirkan sesuai dan pastikan tiada terdapat echo pada akhir tone yang dimainkan.

6.Jika anda tercicir kod sila tandakan /atau- jangan cuba untuk fikir apa kod tu.
selepas selesai sila lihat kembali pada bahagian-bahagian yang telah anda tercicr tadi kemudian masukkan alphabet yang dirasakan tepat untuk lengkapkan ayat atau perkataan yang anda miss.
Semasa 2 exam yang saya amabil cmc menyediakan kertas menjawab jawapan berkotak,jika masih lagi digunakan ia adalah advantage untuk anda dan anda cuma biarkan kosong pada kotak yang anda telah miss kod tadi.

7.Bagi yang telah telah lulus sessi penerimaan,bolehlah mengeluarkan key untuk sessi penghantaran dan bolehlah mula berlatih,kebiasaannya text untuk sessi penghantaran adalah text yang sama sewaktu sessi penerimaan,jadi berlatihlah untuk menghantar.


8.Sebaik masuk berilah ucapan hormat pada pegawai bertugas ucapkan salam atau sebagainya.

9.Pada sessi penghantaran jangan lupa untuk dimulakan dengan sending VVV VVV
VVV VVV membawa maksud standy for incoming mesej kemudian diikuti dengan text tersebut.

10.Apabila terdapat kesalahan kepada mana-mana ayat sila perbetulkan dengan menghantar kod error signal terlebih dahulu iaitu 8dit dihantar berterusan dan diikuti permulaan ayat yang salah tadi.
contoh ialah seperti berikut:

ENAM MARCH IALAH TARIKH MENGUNDI BAGI ORANG RAMAI,UNTUK MEMILIH KERAJAAN BARU ATAU LAMA
jika anda telah melakukan kesalahan pada ayat untuk pada kod U sila hantar kod error signal dan hantar dengan lengkap ayat UNTUK dan diikuti dengan ayat seterusnya.

Bagi pembetulan nombor-nombor pula adalah seperti berikut:
contoh nombor 34234 56789 09876 12345 54321
98765 11455 88795 35697 85234

Jika anda melakukan kesilapan pada angka 9 pada group 35697 maka hantar kod error signal dan lengkapkan group nombor tadi dan diikuti dengan group nombor seterusnya.

11.Jangan gelabah,anda mungkin bermasalah dengan abjad U atau abjad H nombor 3 atau 5 atau yang lain,perlahankan sedikit kelajuan paddle morse anda pada ayat tersebut dan hantar ikut speed yang anda selesa,biar perlahan tak mengapa tapi masih boleh dibaca,lebih baik daripada melakukan kesalahan setiap kali diulang..ingat! pembetulan ada hadnya 4 kali maksima untuk plain language (text)36 patah perkataan dalam masa 3 minit dan 2 kali untuk 10 X 5 group nombor dalam masa 1.5 minit.

LATIHAN PENGHANTARAN MORSE


Bertemu lagi dalam sessi pembelajaran morse,saya harap mereka-mereka yang mengikuti blog ini dapat manfaat daripada artikel yang lepas.Penghantaran morse lebih matap bila anda telah mengenali kod-kod morse yang sedia ada.Rata-rata rakan senior memaklumkan jangan belajar menghantar,belajar untuk menerima terlebih dahulu,ini adalah tepat sekali kerana dalam morse test anda perlu melalui sessi ujian penerimaan dahulu kemudian akan diikuti dengan sessi penghantaran text dan 10 kumpulan nombor.Daripada pengalaman saya berlatihlah dari masa kesemasa "sending"A-Z kemudian Z-A caranya sending berterusan A-Z dan Z-A tanpa berhenti buat permulaan biarkan ada gap"jarakkan masa A ke B ke C dan seterusnya begitu juga halnya dengan nombor-nombor 0-9 dan 9-0.
Sending hendaklah dilakukan sepintas lalu jangan ada gap pada karektor tersebut."Saya masih ingat lagi ketika saya membuat penghantaran ayat pendek dan pada ketika itu arwah Haji Idris 9M2GL yang mengajar sessi cw di linking Mares.

Ayat yang saya hantar ialah "JUALAN HEBAT TAHUN BARU CINA"saya bermasalah dengan kod U dan saya lakukan kesilapan, penghantaran saya dibaca sebagai JITALAN HEBAT TAHITN BARU CINA,kesilapan pada kod U sebabnya saya hantar tak lancar ada gap pada 2 dit yang pertama dan da kemudiannya.

Antara kod yang perlu diberikan perhatian ialah:
H-U-V-X dan bagi Nombor 3-5

Punctuation mark seperti Tanda titik/noktah(.)koma(,)slash/garis sendeng/mereng(/)Tanda soal(?)juga perlu ambil tahu juga,sepanjang 2 exam yang lepas

Disamping berlatih sending A-Z dan 0-9 jangan lupa Error signal iaitu 8 dit dihantar berterusan bukannya H dan H,tolong berikan penekanan kepada kod error signal.
Ini penting kerana sewaktu ujian jika anda telah melakukan kesalahan dan anda perlu membetulkan kesalahan tersebut,kod Error signal perlu dihantar terlebih dahulu kemudian diikuti dengan permulaan ayat tersebut.

Antara ayat-ayat pendek yang anda boleh sending bagi latihan ialah:
THE QUICK BROWN FOX JUMP OVER THE LAZY DOGS.

BEST-FIVE-VEST-
EISH5-HSIE5-EIHS5-SIEH5-
UV4-4VU-4UV

Jika anda punyai pogram morse "cut and paste"kemudian mainkan dalam kelajuan 13-15wpm,
ketika kod dimainkan anda ikuti sama membuat penghantaran.

Rakamlah setiap penghantaran yang anda lakukan kemudian mainkan semula,jika anda tidak boleh membaca/sukar,ini bermakna penghantaran anda masih belum mantap dan perlu banyak berlatih lagi.

Kunci kepada kejayaan ialah banyakkan sessi latihan penghantaran ingat! ratio/nisbah 1 da bersamaan 3 dit.
Spacing antara karektor dan antara ayat-ayat perlu sekata jika tidak penghantaran anda akan kedengaran terabur dan menjadi agak kelam kabut.