Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Wednesday, April 22, 2009

APA SPEED PERLU SAYA KEKALKAN DALAM PROSES MEMPELAJARI CW?

Tentu anda tertanya-tanya apakah speed yang perlu saya ikuti pada peringkat asas,
Arwah 9M2GL mengajar saya dan rakan-rakan dengan speed 13-15wpm,bagi anda yang baru belajar untuk persediaan diri bagi menghadapi ujian cw,speed yang saya cadangkan ialah 12 ke 13wpm,kemahiran mengenal rythm kod mengambil masa,ia juga bergantung kepada berapa kuat,berapa semangat daya usaha seseorang itu,bagi mereka yang baru pada peringkat asas adalah dicadangkan untuk mendengar kod-kod cw A-Z dan juga Z-A.
Untuk membiasakan diri anda mendengar dalam tempoh 15minit ke 20 minit, untuk satu sessi latihan mungkin akan meletihkan atau memenatkan anda,untuk permulaan apakata anda cuba berjinak-jinak dengan asas morse,kalau tak salah saya dalam link blog ini saya ada attach pada share file mp3"Rythm of morse"introduksi kepada tone atau rythm setiap karektor morse,jinak-jinakan pendengaran anda kepadanya,jika anda sukar download file itu anda boleh email kepada saya atau 9M2ALL,ini adalah bagi mereka yang baru merangkak mendekati morse.
"Rythm Of Morse"amat sesuai untuk mereka yang baru berjinak-jinak dengan cw,mp3 file ini sepanjang 5minit boleh dimuat turun ke hand set anda.

Saya juga ada siapkan satu format mp3 berjinak-jinak dengan morse file yang ada boleh masukkan ringtone handphone anda A-Z slow code 12wpm file yang dimainkan dalam tempoh masa kurang daripada 3 minit.
File mp3 morse yang pendek-pendek apabila dimainkan melalui hand set anda membuat anda lebih releks dan selesa tidak terlalu memberikan tekanan kepada anda,2 atau 5 minit amat ringkas tapi kesan yang bakal anda perolehi amat memberangsangkan.

Dayung di tangan,perahu ditambatan ke hulu menongkah arus ke hilir menyusuri kesenangan,apa yang tercatat di sini tak lebih sebagai panduan,jika ianya berguna jadikan ikutan,jika tak jadikan pedoman.

No comments: