Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Friday, November 16, 2007

SEDIKIT PANDUAN BELAJAR CW DARIPADA 9M2FK

2 hari yang lepas saya mengikuti qso antara 9M2AR dan 9M2FK di Marts National linking,antara yang menarik untuk dikongsi bersama ialah soalan cikgu kepada Pak Eshee bagaimana beliau belajar cw,antara butiran lengkap saya copy adalah seperti berikut:

Setiap pagi sessi latihan selama 15minit ( A-Z + nombor + punctuation mark *mendengar sahaja.

Tengahari juga 15minit sama seperti di atas *mendengar sahaja

Petang 15minit sama seperti di atas *mendengar sahaja.

*Tiada sessi penghantaran @ sending dalam tempoh ini dijalankan.

Sebaik penguasaan kod cw anda dengan sendirinya boleh membuat sending..cuma memerlukan sedikit masa untuk memantapkan lagi teknik penghantaran ini berdasarkan pengalaman saya.

Sambungnya lagi apabila telah kenal kesemuanya diikuti dengan code group pagi,tgh dan juga petang,berlangsung selama 3 bulan tiada elektronik key yang ada cuma straight key
dan selepas tamat tempoh tersebut,Pak Eshee boleh menerima 25wpm.
Jadual yang ketat dan displin diri adalah kunci bagi pembelajaran morse tersebut.
6 bulan sahaja sudah boleh kuasai cw.

Bagi anda yang baru mempelajari morse 1-2 bulan harap bersabar morse sesuatu yang senang cuma memerlukan komitmen dari anda.

1 comment:

YD0MFW said...

"morse bukan sekadar bunyi tetapi sebuah jiwa".... karenanya yang penting dalam belajar morse adalah kesiapan "hati" dan rasa "mencintai" termasuk disiplin dalam berlatih dan sering melafalkan bunyi. karena masing-masing karakter kode morse memiliki irama (ritme) sendiri-sendiri. selamat berlatih de yd0mfw