Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Monday, April 27, 2009

PERTAHANKAN 7.043 !!!!

YA,7.043mhz.

Umum telah mengetahui populasi 9M saat ini agak terkebelakang jika dibandingkan dengan populasi 9W,Kemunculan 9M di hf sahaja dahulunya,kini kelibat 9M di 40 meter band amnya di 7.043mhz amatlah menyedihkan saya tak pasti kenapa,adakah masing-masing sibuk dengan tugasan atau sebaliknya,hanya mereka sahaja yang bisa menjawab persoalan ini.

Bagi 9M yang baru,mungkin mereka lebih suka monitor daripada memanggil rakan-rakan 9M yang lain,apa salahnya jika sikap begini kita ketepikan,jika semua asyik monitor siapa yang akan mempergunakan frekuensi tersebut.Ada juga yang mempunyai prasangka negatif, takut sekali lagi diuji kemampuan cwnya di sini oleh mereka yang senior,relekslah apa yang hendak ditakutkan jika anda tak mampu untuk QSO dengan cw itu tak bermakna anda tidak layak untuk tampil di sini.
Setidak-tidaknya anda minta kepada mereka yang lebih senior untuk memberikan tunjuk ajar kepada anda.

Sejarah telah membuktikan kecanggihan teknologi masa kini sedikit sebanyak memberikan tempias kepada penggunaan hf untuk berhubung antara rakan di rantau ini,echo link dan jaringan repeater vhf kini berjaya menyatukan utara,selatan, timur dan barat,sama ada milik Marts ataupun Astra.
Untuk berhubung di hf frekuensi yang tak asing tentu sekali sebelum ini ialah 7.040mhz seingat sayalah, frekuensi sebelum daripada itu saya tak pasti, anda bolehlah rujuk kepada rakan-rakan 9M yang terdahulu.
Bagi rakan radio yang baru celik-celik mata pendegaran mereka telah disajikan dengan alunan FM maka mungkin agak kurang bersemangat untuk berdepan dengan QRM atau QSB.


Berbalik kepada 7.043mhz,saya rasa sebagai 9M yang kecil golongannya di persada ham radio adalah menjadi tanggungjawab kita untuk memastikan jenerasi berikutnya masih mempunyai frekuensi hf di 40meter band untuk terus berhubung,Walaupun ianya bukan milik mutlak warga ham Malaysia,Jangan biarkan frekuensi ini dikosongkan maksud saya gunakan ia supaya 7043 adalah frekuensi 40 meter trademarknya diketahui umum adalah frekuensi yang dipergunakan oleh amatur radio Malaysia.
Suatu ketika dahulu frekuensi 7040 adalah milik kegunaan ham Malaysia,tapi setelah sering ditinggalkan/dibiarkan atau terbiar frekuensi ini akhirnya telah diambil alih oleh ham daripada negara jiran.


Inilah yang perlu kita risaukan,nasib frekuensi itu sekarang jawapannya sudah ada pada kita,kita 9M yang mempunyai fasiliti untuk ke sana perlu mempergunakannya selagi,masyarakat ham asing memberikan ruang untuk ham Malaysia mempergunakannya.Kebimbangan ini pernah disuarakan oleh 9M2AR dan juga 9M2RS namun apakah jalan penyudahnya episod ini? Adakah 7.043 juga bakal dimiliki oleh pihak lain? Sesuatu harus dilakukan oleh semua 9M yang junior ataupun yang senior,"Ayuh Berkampunglah" kita semuanya di sana usah gusar akan kebolehan anda,usah gusar akan penguasaan bahasa anda,tapi "RISAULAH ANDA AKAN KEHILANGAN"
satu-satunya frekuensi yang masih dimiliki kita bersama.


7.043mhz akan hilang buat selama lamanya jika kita tak menpergunakan secepat mungkin.Sesungguhnya
rakan yang hilang di udara buat sementara waktu sudilah sekiranya dapat kembali menceriakan bersama kami.Tanpa anda bererti terkuburlah 7.043mhz selama lama......

2 comments:

Anonymous said...

New 40M band allocation for 9M from MCMC now 7.000 - 7.200 MHz

More details: -

http://www.skmm.gov.my/what_we_do/tech_map/Spectrum%20Plan_Final.pdf

Page 60 & 61

Good Luck Good DX

Anonymous said...

Siapa kata 7043 dimiliki oleh 9M? Tiada bukti menunjukkan 7043 dimiliki oleh 9M lagipun ia tidak didaftarkan ke dalam Spectrum Freq MCMC yang terkini.
Mana-mana license operator yang layak beroperasi di 40 meter band, tidak kira sama ada 9M YB 9V HB JA . . semua layak menggunakan 7043 selagi ia tidak digunakan pada masa itu.
Lagipun sekarang SKMM telah membenarkan kegunaan freq di 40 meter band dari 7.000 hingga 7.200 MHz, maka kita tiada alasan lagi mengatakan QRM dari negara-negara jiran lagi.
Sebenarnya kita mesti pandai mencari frequency yang sesuai untuk CQ dan bukan menentukan satu freq yang tetap untuk golongon 9M.
Cuba fikirkan jikalau 7043 mengalami QRM yang kuat semasa CQ Contest ataupun daripada panggilan freq yang dekat, tak kan semua 9M berhenti menggunakan 40 meter band.

CW test yang dijalani oleh SKMM hanya sesuai untuk menguji send/receive dan langsung tidak berkaitan kegunaan radio untuk send/receive CW yang sebenarnya. Kebanyakan 9W ingin mencabar 9M, dan menunjukkan kebolehan mereka masing-masing. Setelah mendapat 9M, mereka hanya mempunyai kebolehan menerima bahasa Morse Code, dan bukannya kebolehan beroperasi radio atau CW QSO yang sebenarnya, ini amat membahayakan golongan 9M kita.
Setalah mencapai lesen 9M, kita mesti terus berusaha mempelajari cara-cara ilmu-ilmu ber QSO CW yang sebenarnya.
Kebanyakan 9M yang baru-baru ini berasa bangka setelah mendapat naik taraf. Dan seterusnya menunjuk ajar cara-cara mempelajari CW masing-masing kepada rakan-rakan 9W yang ingin mendapatkan 9M.
Ini bukanlah cara mempelajari CW, dan ia lebih sesuai difahami sebagai mempelajari bahasa Morse Code sahaja.
Dan rakan-rakan yang terus mencapai kejayaan 9M, mereka akan terus mengamalkan tugasan yang sama untuk mengajar rakan-rakan 9W yang lain.
Lama kelamaan, ia akan menjadikan kenaikan taraf hanya menjalankan tugas untuk mengajar Morse Code sahaja, dan bukan untuk kemajuan didalam bidang radio and ilmu-ilmu lain.

Selain daripada CW mode, ada banyak lagi digital mode seperti PSK, RTTY, SSTV, PACTOR, AMTOR, MFSK, APRS, ECHOLINK, EME, SATELLITE dan sebagainya.
Kita mesti meneruskan mempelajari ilmu-ilmu lain, dan bukan berhenti setakat di CW sahaja.