Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Saturday, March 27, 2010

CINTA DAN SAYANG SATU SAJA.....



                                                                                                                                                                       TIDAK semua akan dapat dan tidak semua perkara yang kita lakukan itu akan diberikan sokongan penuh oleh mereka yang hampir dengan kita, jika ianya melibatkan kerjaya tentu sekali tidak akan dipersoalkan tetepi hobi sebagai pengisi di masa terluang juga memerlukan budget yang yang berpatutan dan adakalanya lebih dari apa yang termampu oleh kita,untuk itu alangkah bagusnya memerlukan budget yang yang berpatutan dan adakalanya lebih dari apa yang termampu oleh kita,jika XYL atau YL memahami situasi sebegini,setidak-tidaknya sama-sama berkongsi duit untuk mengadakan setup stesen yang mantap,rakan saya di utara bertuah badan kerana punyai XYL yang punyai minat yang sama lagi mendalam.
Nak upgrade radio dapat, nak upgrade antenna dapatttt,nak pasang hf mobile dapatttt.....bak kata apa sahaja yang diperhajatkan semuanya sehingga kini semuanya dapat. cuma satu jangan minta nak tambah cawangan aja....hehehhehehe...Semasa di Cyberjaya kedua-dua pasangan ni dah tengok rig yang berharga sekitar Rm70-80K,saya ada cakap dekat mereka belilah dua-dua kerja goverment buat loan sorang Rm35K dan beli hehehehe....



Pada posting yang lalu ada dikisahkan seorang rakan ham veteran beli rig dan sembunyikan daripada pengetahuan XYLnya namun sebagai orang yang paling rapat dengannya riak geri beliau sudah dapat dihidu,jangan fikir mereka tidak ambil tahu apa peralatan yang anda miliki....ada sorang rakan di selatan telah membeli sebuah qrp rig Yeasu FT 817 setelah hampir setahun.Baru beliau pecah "lobang"yang rig tu dah lama dah beli,baru-baru ini XYL beliau dah check akuan dan dapati bonus fuhhh!! banyak increment
pula tinggi, mau tak mau kenalah belikan sesuatu untuk yang tersayang nak cover baliklah....tuuuu

Semasa di Cyberjaya rakan saya sempat menasihati YL kepada anak muridnya supaya memahami hobi temannya,saya agak terkejut apabila diberitahu YL tersebut dalam proses untuk dapatkan AA,Oooo rupa-rupanya memang meminati hobi yang sama dengan cik abangnya,apa pun syabas kerana sama-sama memeriahkan bidang yang jarang sekali diceburi oleh YL-YL di negara kita ni



Hati kaum hawa ni lain sikit sementara nak masak dengan apa yang kita minati ni agak memakan masa juga,saya sendiri telah alaminya memula masuk aja dalam mobile automatik onkan radio sebaik enjin dihidupkan,sementara nak biasakan diri tu kena tahan telinga sikit hehehhe...bisinglah tak faham apa yang rakan-rakan dok QSO...itu buah mula jer...mungkin dah terbiasa....perlahan-lahan beliau memahami
kepentingan rig tersebut pada saya yang pertamanya ialah:



1.Yang drive kita, maka satu-satunya teman masa kita drive adalah teman-teman yang dok QSO,kurang rasa mengantuk lebih bagus jika kita sendiri dapat joint QSO dalam group tersebut,nak harapkan mereka nak berbual dengan kita,selalunya take off ke Londonlah...



2.Apabila maklumat berkenaan kesesakan lalulintas,jalan ditutup,dapatkan pandu arah ketika sesat maklumat diinfokan secara tak lansung pada kita yang sedang melalui sesuatu tempat maka perkara sebegini dilihat satu keperluan.


 
3.Apabila saya dan adik ipar saya konvoi kemana-mana beliau dihadapan memberikan pandu arah tak perlu nak telefon, simpang depan nak belok kiri ke kanan ke....lu pikirlah sendiri hp saya line charge northern call ke handset southern tak kerrr tinggi bil tu?? bila adanya ring ianya banyak membantu kita,cumanya XYL saya sehingga kini tak teringin pun nak ambik RAE.
 
 
Kepada YL-YL dan XYL-XYL nak pesan satu aja....abang-abang main radio jer...bila bercampur geng radio tak kemana pun perginya,balik-balik pergi eyeball jer....Apa pun adakalanya kita terpaksa bohong........"bohong sunat" kata P.Ramlee.....beli rig,atu,apa-apa mak nek berkaitan radio dan hobi ini
jangan bising-bising,dalam masa yang sama perlu ada win-win situation belilah apa-apa kat depa juga.....just for safety reason bila dah pecah lobang hahahahaha....cakap aja kan abang ada bagi ayang gelang tangan,subang,kasut baru..blaa..bla...blaa.....hehehehhee

4 comments:

yongzu @ 9W2YZU said...

Interesting topic :)
What if it's the other way round... XYL dan YLnya yang minat sangat dalam radio ini... tapi pasangannya tidak....? :) Peralatan sendiri yang beli.. dengan duit sendiri juga ;)?

haninahar said...

hahahah..salam bang man,
posting bang man GET baca sewaktu kami sedang servis myvi.saya ingatkan dia duk baca msg apa sambil tersengih2, rupa2nya bc posting bang man ni.ada tepatnya apa yg bang man kata. sebagai XYL GET, saya mmg x halang hobi suci murni dia ni. nak bli apa2 pun belilah..x cukup rm1000? rm2000? xpe..OUT sedia membantu..tapi bak kata bang man, kalau nak tambah caawangan, kurang rm1 pun x kuasa den nak nolong eh..
memetik kata2 sahabat di cyberjaya "biaq pi la dia main hobi ni..bukan pi mana2 pun..duk umah je.." betoi la tu. tp kekadang tu geram jugak bila suara cik abang yg sedang main radio sama kuat dengan suara hero hindustan kat tv..boleh kacau XYL yg tengah feeling..hahaha
kepada cik2 abang di luar sana, satu nasihat dari OUT, nak berhobi radio ni x salah, asalkan hati XYL dan anak2 dijaga..bawak depa p jln2 hujung minggu..bli tudung2 baru ka..kain2 kat gulati's silk house dulu ka..nescaya XYL pun akan jadi macam saya..hahahah ( hai abang GET, harap2 paham la maksud tersirat ni.. :) )

alin0ne78 said...

hehehehehehehehhhhhhh
tak tau nak komen apa ..

kak yong pun tau ..

ps: kak yong .. alin dh dok bukit mertajam tau

yongzu @ 9W2YZU said...

Sempat lagi Alin tinggalkan mesej di sini ;) Itulah...persoalan yang ditanya tak dak orang lain "response" pun :)