Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Sunday, March 14, 2010

HOMEBREW 4 TO 1 BALUN UNTUK WINDOM ANTENNA

Ini adalah 4-1 balun yang diperbuat daripada speaker wire,nampak mudah kerja-kerja driling agak sukar kerana ketepatan lubang adalah penting,bahan lain adalah cable lug,pvc pipe 11/4".

4 comments:

streamyxboy a.k.a 9W2RIP said...

berapa kali loop? element la berapa panjang? kalau model CP6 tu die ada 1 element jer adakah balun ni pun sama fungsi macam antenna CP6?

Anonymous said...

macamana boleh pass RAE kalau soalan macam ni....apa beza balun dan antenna..astaga

20dB Over 9 said...

streamyxboy maaf lewat balas comment anda,ok saya gunakan speaker wire dililit atas pvc paip saiz 11/4" dengan 8 lilitan,speaker wire ni kan wire berkembar jadi mudahlah untuk lilit,oh ya gunakan hot glue gun untuk matikan lilitan supaya coil tu tak bergerak,dalam cp6 saya tak pasti tak pernah tengok pun tapi untuk pengetahuan anda 4:1 ni untuk match antenna yang impedancenya sekitar 150ohm,300ohm seperti delta loop dan seumpamanya.

20dB Over 9 said...

Balun pada fahaman saya adalah kata singkatan daripada BAL untuk Balance UN untuk Unbalance diterjemah juga
sebagai BALANCE TO UNBALANCE ,balun diguna pakai untuk matchkan talian antenna yang tak balance/seimbang supaya menjadi balance/seimbang

Balun boleh juga ditarif sebagai transfomer untuk matchkan impedance talian/coaxial dan
antenna.Nak mudah faham radio/txr impedancenya adalah 50ohm talian @coaxial juga perlu 50ohm yang jadi masalah
apabila antenna kita tu impedancenya adakalanya kurang daripada 50ohm atau lebih daripada 50ohm
untuk itu jika kita feed terus coax ke antenna,sudah tentu ianya akan berlaku miss match.
Jadi oleh samakan talian antenna ke antenna kita perlu gunakan balun.


Antenna pula adalah satu alatan terawal dalam alaterima radio untuk menyerap gelombang radio
dan antenna juga adalah alatan terakhir dalam talian pemancaran transmitter untuk mengeluarkan
signal radio dalam bentuk gelombang elektromagnetk.
Antenna pula perlu dibuat mengikut kesesuaian alaterima ataupun alat pancar mengikut frekuensi
yang khusus berdasarkan pada formula pengiraan 300/freq=meter


Itu cuma bab balun dan antenna belum masuk bab ATU/antenna tunning unit
Saya sebelum menceburi dalam hobi amatur radio ini memang ZERO infomation,dan sebaik menceburi
radio amatur saya banyak belajar daripada rakan2 senior,dan melalui pengalaman,inysaalllah pada permulaan
sesiapa pun pada asalnya memang bermula daripada 0 dan seterusnya akan belajar dan terus belajar
mendalami hbi ini yang menarik bagi sesiapa yang bereksperimen.