Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Sunday, January 4, 2009

Alahai!! Kenapa,Mengapa?

Sebagai warga amatur radio Malaysia kita patut berbangga kerana kita berkeupayaan untuk mengeksess ke rangkaian repeater yang dimiliki oleh pelbagai persatuan radio amatur antaranya seperti Marts,Astra,Mares,Parts,Peramah,Pradas dan beberapa lagi persatuan yang lain,Justeru itu tak harianlah mengapa populasi amatur radio di Malaysia semakin berkembang.

Menyorot kembali 20 tahun lepas hobi ini rata-rata mampu dimilik oleh individu yang berprestej,berjawatan bak mudah kata hanya mampu dipelopori oleh golongan profesional,namun dewasa ini itu bukanlah kayu ukuran untuk turut serta dalam hobi ini.
Melalui cerita-ceriti daripada ham veteren adalah cukup sukar untuk memiliki walaupun satu set radio apa tah lagi memenuhi room shack. seperti yang rakan-rakan ada sekarang.

Mungkin kerana itu juga hobi ini dikatakan mampu dimiliki oleh sesetengah golongan yang benar berkemampuan.Kini semua tinggal sejarah,individu yang tak berlesen dalam erti kata pra amatur ( SWL ) juga sudah mampu untuk memiliki satu atau lebih set radio amatur, ada yang berbelanja mengalahkan ham senior,itulah hakikatnya zaman kian berubah, set radio kini harganya berpatutan dan ternyata lebih murah jika dibandingkan dengan harga sebuah set telefon bimbit .

Berbalik kepada cerita repeater tadi telah tersedia 2 rangkaian "National Linking " untuk semua amatur radio iaitu milik Astra dan Marts,9M2RR yang sinonim dengan "Radio Research And Experiment "ternyata individu pertama yang telah membuktikan bahawa seluruh semenanjung Malaysia berjaya disatukan oleh jaringan 2Meter (VHF) tidak hanya bergantung kepada frekuensi 40Meter (HF) sahaja.Munculnya jaringan national linking pertama ini disusuli pula oleh Marts yang turut menyediakan jaringan seumpamanya ke serata tanahair nah!!! sekarang kita dibekalkan dengan 2 aksess yang berlaian tetapi untuk pemilik lesen yang sah.. Sebagai warga amatur radio yang sering keluar daerah anda bisa menghubungi rakan setempat untuk mengikuti berita terkini.
Namun sayang seribu kali sayang semangat kekitaan yang wujud dalam diri sesetengah amatur radio menidakkan penggunaan repeater selain repeater kelab masing- asing,inilah yang terjadi pada dunia ham hari ini,ada di antara ahli teringin sangat hendak qso dengan rakan lain namun apabila difikirkan takut ditempelak oleh rakan sepersatuan hasrat itu terpaksalah diketepikan.

Ini adalah tanggapan negatif yang tak sepatutnya terjadi pada hari ini,sebagai pemegang AA yang sah anda layak untuk mengguna pakai mana-mana repeater sama ada milik persatuan anda atau sebaliknya.
Oleh itu jangan jadikan satu alasan mengapa dan kenapa anda tidak boleh mempergunakan mana-mana repeater yang ada di dalam negara kita,sedangkan lesen anda melayakkan anda untuk mengeksess ke mana sahaja selagi ianya termaktub dalam
jaringan frekuensi amatur radio.

1 comment:

Anonymous said...

Assalamualaikum.
tahniah atas lontaran pendapat tersebut.Betul,kekadang jadi tandatanya mengapa? betulkah sudah terhakis semangat kekitaan dalam dunia Ham ini? sesuatu yg perlu diperbetulkan ialah semangat dan rasa kekitaan.Semangat dan rasa yang perlu disuburkan kembali.Mari kita membina semula rasa kekitaan ini.krn dengan hilangnya kekitaan ini akan membarahkan penyakit taksub kepda persatuan.Dan kita jualah yg akan rugi serta gagal memperolehi maafaat yg lebih besar dalam dunia Ham.Sekadar buahfikiran saya,9w2BPT (Kamunting)