Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Saturday, January 17, 2009

Populasi Ham Radio Sedunia Mengikut Statistik IARU
Tidak beberapa bulan lagi ujian cw akan bermula,saya tak pasti sejauh mana prestasi rakan-rakan 9W yang kandas terdahulu miliki,apa pun saya sarankan lakukan latih tubi setiap hari/setiap masa,ini adalah perkara asas yang semua perlu ikuti
Pada rakan-rakan 9W yang baru berjinak-jinak dengan cw teruskan mendalami cw.

Mempelajari serta menguasai bahasa cw seumpama belajar suatu bahasa asing yang tak ramai orang tahu.Mungkin tak keterlaluan saya katakan nisbah individu yang mahir cw adalah 1 ratio 1,000-10,000? Eeeehhh logik ke? Oh ya populasi ham radio di Malaysia dianggarankan 4000 satu angka atau satu kejurangan yang besar ni jika dibandingkan dengan negara jiran kita seperti Thailand dan Indonesia !!Oooh..tidak eemm....apa betulkah stastistik saya ini?jika dilihat daripada data yang dikeluarkan oleh IARU populasi ham radio di Malaysia hanya 381,rasa saya kurang atau lebih 4000 tapi kenapa 381 sahaja? apa pun stastistik yang dikeluarkan boleh dilihat sila klik sini untuk lihat data tersebut dan beberapa negara lain seperti Thailand,Indonesia Jepun menduduki ranking ter atas dengan jumlah iaitu seramai 1296059 ada sesiapa tahu kenapa mengapa?

1 comment:

Anonymous said...

Saya rasa mereka mengambil kira lesen 9M sahaja. Sebab dalam data base MCMC pun 9M lebih kurang no yang di publishkan mereka. Mungkin mereka tidak mengambil kira Lesen reciprocal Ham dari negara lain yang duduk di Malaysia.