Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Sunday, May 31, 2009

PENANGAN ATU AUTO DAN ATU MANUAL

Ketika masih belum mempunyai ATU (Antenna Tunning Unit)saya membuat mono band dipole,dipole yang diukur pada frekuensi band terpilih dan pada frekuensi terpilih sebagai contoh 40m band pada frekuensi 7.043mhz.

Antenna dipole itu saya ukur dengan kiraan yang cukup teliti kerana saya amat menitikberatkan swr yang minima,alhamdulillah berpandukan swr meter yang ada pada IC718 dan swr SX200 sedia ada bacaan swr sekitar 1:2:1 pada saat saya mulakan tunning power radio saya pastikan berada pada low power 5watt dengan mode cw saya keyinkan keyer saya dan tentu sekali mata saya fokuskan kepada swr meter yang berada di hadapan saya.
Setelah mendapat swr reading saya naikkan power ke 10w,15,20 dan 40w,apa pun tumpuan pada swr meter adalah menjadi taruhan.

Apapun perkara sedemikian sudah lama berlalu,dengan sedikit
tabungan saya berjaya mendapatkan MFJ945E atu manual,dengan adanya atu ini sebarang pengubahan frekuensi agak lebih selesa
tanpa perlu takut-takut,apa pun saya masih berpegang kepada prinsip jangan terlalu percayakan kepada atu yang digunakan.
Pada saya telinga harus peka,peka bermaksud dapat bezakan signal pada keadaan antenna "jatuh,putus,lost connection dan sebagainya,short circuit"mungkin saya agak biasa dengan element dipole yang kerap jatuh ke bawah saya dapat bezakannya.Mata sering tertumpu kepada swr meter.

Antenna dipole yang dibina haruslah benar kalis air pada bahagian feedpoint,jika tidak akan berlaku litas pintas semasa hujan,untuk memeriksa adakah antenna anda short circuit, dengan menggunakan multimeter pada julat ohm meter sentuhkan probe kepada internal dan outer PL259 jika terdapat sebarang bacaan meter,bermakna antenna anda berlaku short circuit,ini adalah bagi open dipole bagi yang menggunakan antenna lain dan sebagainya saya tak pasti,anda boleh cuba sendiri.

Seperti memandu kereta lazimnya mata saya acap kali melihat pada temperature meter,jika berlaku over heat pada enjin sekurang-kurangnya saya dapat meminimakan kerosakan atau mungkin saya dapat bertindak lebih awal.Oleh itu kepada anda yang menggunakan atu sila berikan perhatian,sesal dulu pendapatan sesal kemudian tidak berguna.

Mengapa saya dan beberapa ham lain tidak berminat kepada ATU automatik,jawapannya ialah kos dan risiko,bagi saya,saya lihat risiko adalah suatu yang serius kerana atu tersebut mungkin miss match bila mana power atu itu cut off/terputus atau power yang dibekalkan tidak mencukupi,ATU jenis automatik memerlukan supply untuk bekerja manakala atu jenis manual tidak.

Ingat! atu sebenarnya bukanlah satu alat untuk tune antenna menjadi panjang atau pendek,atu adalah alat yang matchkan talian pemancaran dengan radio anda,oleh itu adalah tidak menjadi hal untuk alat ini meng"matchkan"bila antenna jatuh atau putus tanpa anda sedar.Bagaimana jika atu anda tak dapat power supply yang mencukupi?adakah efficiencynya masih berada pada tahap selamat?fikirkan....

Atu jenis manual memerlukan sedikit kemahiran untuk melaras,ianya mudah 3-4 kali sessi latihan anda akan mahir,atu jenis atomatik mudah namun anda berdepan dengan risiko yang agak tinggi jika dibandingkan dengan penggunaan atu manual,apa pun terpulanglah kepada penggunanya.


Pandangan dalam sebuah atu buatan sendiri.
Yang pastinya ia bukanlah milik saya.

1 comment:

9M2IBR said...

MFJ tu satu berapa Abg man? Nak cari air varicap tu payah. Ada kat ebay tapi mahal. Anyway..uv box saya dah siap..cuma belum test. Guna pest killer je.