Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Sunday, May 24, 2009

YANG MANA SATU IDAMAN KALBU

Sebut saja idaman ertikata berkenan merujuk kepada "Syok" iaitu meminati atau mengemari,jika ianya berkaitan manusia sesama manusia ertinya teruna bersama dara janjinya ialah ikatan perkawinan.
Jika barangan bermakna kita akan cuba untuk memiliki barangan itu,jika ianya berkaitan dengan hobi bagaimana pula?

Ya hobi... lebih-lebih lagi jika anda ingin memilih yang mana satu keys bukan bermakna..ahahhaaa...kunci??
bukan kunci rumah,kunci rumah adalah kunci untuk keselamatan rumah kita jika kita keluar rumah selalunya kita akan kuncikan,lagi satu kunci hati amnya merujuk kepada orang tengah bercinta orang akan istilahkan sebagai angau... hehehe walaupun sebutan kunci tetapi mempunyai ertikata yang berlainan.
Kita tinggalkan dahulu pasal bahasa kunci mengunci ini tetapi keys atau kekunci telegrafi atau bahasa orang putih keys sudah pastinya rakan radio akan mengenalinya,namun saya pasti 80% daripada rakan ham tak pernah sentuh atau tekan-tekan key ini.....

Keys ini ada pelbagai bentuk dan rupanya jenis bulat.jenis panjang.jenis goyang,hindik (tekan-tekan)Ia dibahagikan kepada tiga bahagian pertama straight keys kedua paddles/electronic keys dan yang ketiga bugs.

Keys ini ada pelbagai saiz ada sekecil 7cm dan ada yang seberat 300 gram,ada juga diperbuat daripada jenis copper/tembaga,aluminium,kayu dan ada juga jenis chrome,dan gold plated,di pasaran ia dijual pada harga sekitar Rm80 hingga mencecah ribuan ringgit bagi yang berjenama terkenal,namun untuk memilikinya seseorang itu ada yang terpaksa menabung dan ada yang membuat sendiri dengan bahan-bahan terbuang ,kepada yang mempunyai
wang mereka boleh mendapatkan seberapa banyak untuk kegunaan atau pun sebagai koleksi peribadi.

Walaupun harga dan bentuk berlainan tetapi fungsinya tetap sama dan terpulang pada peminatnya menggunakan.Jika anda ingin Menaikan taraf hobi anda dari 9 whiske ke 9 mike anda mesti mengunakannya, mau tidak mau anda akan membuat pilihan yang mana satu ?

Soalnya yang manakah cara yang sesuai untuk anda? Straight keys atau peddles, kebanyakan yang terdapat disini ada dua jenis saja jarang saya nampak jenis bugs kemungkinan ada tetapi saya kurang pasti.Ada individu suka dengan situasi mengetuk,cara ini agak sukar kerana ia akan melenguhkan pergelangan tangan anda,keadaan beroperasi juga penting anda mungkin terpaksa mengampu tangan kiri anda untuk mendapatkan keselesaan,Kelemahan straight keys adalah cara "kepantasan" anda tak mampu menghantar pada kelajuan tinggi 25wpm ke atas hanya pada kelajuan 18wpm pun dah cukup sengsara bagi saya menghantar dengan key buatan saya tu,teralu lama pergelenggan tangan akan terasa sakit.

Ingat cara terbaik adalah sentiasa menghantar dengan tangan kiri ia adalah bagus untuk praktiskan sebegini kerana tangan anda sentiasa memegang pen untuk mencatatkan maklumat yang diterima.....saya tak pasti bagaimana dengan anda,apa pun ia tidak menjadi satu kesalahan akan tetapi satu tangan untuk membuat dua kerja mungkin agak kelam-kabut sedikit.Penggunaan Paddles atau squeeze key agak merehatkan kerana anda tidak perlu menghentak/mengetuk lebih kepada mengepit atau mencubit-cubit jari jemari ibu dan telunjuk memainkan peranan utama,sessi penghantaran tidak melenguhkan lengan anda,tiada lagi kerja-kerja ampu mengampu lengan.

Kebiasaan squeeze key digunakan untuk penghantaran pada kelajuan tinggi seperti 25wpm ke atas ia amat menyelesakan.Kelemahan ia adalah anda tidak boleh mengiramakan alunan tone mengikut lengokan anda atau laju dan terus perlahan. Squeeze key atau paddles memerlukan ketepan jika tidak anda mungkin menghantar lebih daa....atau dit...apapun latihan demi latihan masih diperlukan untuk meningkatkan kecekapan.


Bagi saya sehingga kini saya agak selesa dengan keys yang saya buat sendiri walaupun tidaklah secantik yang komersial tapi saya amat berpuas hati kerana dengan budget kecil saya masih dapat enjoy dengan hobi ini.Dengan menggunakan batang penyapu
sebagai tombol pemegang kekunci,skru s/steel,cebisan pcb bagi contact pada bahagian bawah,bateri yang second hand,speaker daripada radio rosak dan kepingan kayu
terbuang saya buat sekemas yang boleh,pada saya nilai harga tidak penting tetapi skil adalah utama,keys yang saya perbuat masih ada saya simpanan saya,walaupun ia


tidak bernama tetapi berharga pada saya. semasa ujian penghataran isyarat mores code keys ini juga saya gunakan hingga Pegawai ujian terpegun melihatnya cara saya membuatnya daripada kayu.



Saya pernah terjumpa dalam internet ada yang mempergunakan klip kertas sebagai bahan utama untuk dibuat key...saya diberitahu oleh 9M2ALL cara beliau bermain dengan electronic key adalah berbeza dengan mereka yang lain,beliau menggunakan ibu jari untuk "daa" dan jari telunjuk untuk menekan "Dit"unik kan...ni ala-ala Man kidal yang main guitar dengan tangan kiri yang talinya masih dalam keadaan songsang Oh ya....sehingga posting ini ditulis beliau yang mahir dengan squeeze masih tidak mampu untuk menghantar karektor "C" dengan menggunakan straight key.

Bagaiamana dengan pilihan anda "Kata orang tepuk dada tanya selera."

4 comments:

Jurukaka said...

Pasai key itu la beberapa pegawai tentera dari semboyan tu berlari-lari ke arah anda, terpinga-pinga dan bertanyakan....

"apa kebenda yang kuat tu bang"

Hehehe... nostalgia lulus exam ;) dan pernah mengegarkan ibu pejabat SKMM.

P/S: Nasib baik depa tak menitiskan air mata masa dengar... hehe

Anonymous said...

ya ya saya masih ingat lagi 'sihitam manis" tu dan pada masa itu juga sahaja gurauan menyatakan tuan pembawaknya gagal ujian sebelum ujian penhantaran cw dengan sekilip mata wajah tuannya berubah....hehehe kenagan 2006.
teruskan tulisan anda......73

ALL

Che Ku said...

wah canggih. kena buat satu ni..

btw nk tanya sket pasal RAE bulan 6 ni
borang dh lama anto tp x de pon dia reply
risau jugak takut2 x sampai ke ape
@ mmg dia blum reply utk sahkan tpt??

sori le tanya sini
xtau nk tny sape

Koi 9w2mzr said...

saya masih selesa dgn key yg murah..iaitu hobby kit tu,yg pakai butang kecik tu..hehe nak gek mencube yg lain pulak..thanks