Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Friday, June 19, 2009

OSCAR DAN ZERO














Belajar cw ni kena banyak bersabar,sebab itu sabar adalah faktor utama yang membuatkan seseorang itu berjaya menguasai cw,sungguhpun cw memerlukan seseorang itu mendengar dan terus mendengar ada ketikanya kita hampir berputus asa kerana peningkatan demi peningkatan adakalanya tidak memberansangkan.
Apa pun yang berlaku atau akan berlaku suka saya ingatkan jangan harapkan sesuatu kejayaan itu sepantas kilat seperti yang kita inginkan.Ketahuilah kemampuan seseorang individu amatlah berlainan,ada orang dalam masa sesingkat dapat menguasai cw ada pula tidak Saya sendiri terpaksa berhempas pulas kira-kira setahun dan dua tahun untuk mantapkan cw saya.

Ada rakan 9W yang email kepada saya bertanyakan mengenai apabila kite menulis CW atas kertas, Oscar kite tulis cam biasa la kan...Manakala zero (nombor kosong) dipangkah..Ada betul ka nih?Saya sudah reply kepada beliau namun untuk dikongsi bersama rakan-rakan yang lain maka ada baiknya saya nyatakan di sini,untuk ujian tak perlu risau maksud saya sessi ayat-ayat tak ada nombor-nombor atau angka,kalau ada nombor adalah dalam bentuk ayat atau perkataan contohnya seperti SEPULUH ORANG bukannya 10 orang.


Ujian bagi nombor hanya himpunan group nombor yang mempunyai 10 group nombor dan 5 nombor dalam satu group nombor
contohnya 12345 56789 23456 67890 09876 65432 12123 14356 66778 45456 KESEMUANYA 10 group nombor tapi tak apa jika anda telah berlatih dengan cara itu teruskan ia tidak apa,berdasarkan pengalaman saya apabila anda telah kuasai kemahiran cw ini anda akan faham dan pada ketika itu tak menjadi masalah nak tulis 0 atau zero (nombo kosong) dipangkah

Ingatan saya pada rakan-rakan yang mempelajari cw jangan terlalu gairah untuk mendengar cw pada kelajuan tinggi 15-18wpm memadailah dengan 12wpm-14wpm,speed pada kelajuan tinggi boleh menggangu anda semasa ujian,dalam sessi ujian cw speed diandaikan pada kelajuan 12wpm dan diadakan gap antara abjad dan juga antara ayat-ayat,ini sedikit sebanyak dikhuatiri boleh menjejaskan penerimaan anda.

Rythmnya dah berlainan,jika anda pelajari cw pada 12wpm,selalu-selalulah dengar 12-14wpm,masa arwah 9M2GL mengajar saya beliau gunakan speed 15wpm dan slow speed 13-14wpm,jangan gusar apabila anda betul-betul dapat kuasai
bahasa cw ni anda akan dapati ianya mudah,untuk bahasa melayu memang mudah jika ayat dihantar SAY secara automatik
anda sudah tahu ianya SAYA-TID (TIDAK) MAK (MAKAN),dalam bahasa melayu ia adalah mudah,jika prestasi anda pada tahap
ini anda akan rasa speed 12wpm itu sebenarnya adalah lambat sebab anda tertunggu atau menunggu ayat seterusnya.


Harap penerangan ini dapat membantu anda.

1 comment:

Koi (9M2mzr)..a.k.a Mazru said...

saya setuju..pengalaman sy aritu sy study cw dlm lingkungan 8 ke 14 wpm kdg2 tu memain jugek dgn 15wpm tu..dgn cara ni sy lebih bebas dan gembira bila study..takde lah pening kepala sgt..