Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Saturday, March 5, 2011

DAH LAMA TAK UPDATE

Assalamualaikum,
serta salam sejahtera buat pengunjung setia blog ini,syukur kehadrat illahi kerana memberikan saya ruang kesempatan untuk menulis pada kali ini,sejak adanya face book blog ini rasanya macam kurang terurus,login ke internet terus saja ke FB,rakan-rakan persekolahan yang terputus hubungan telah berjaya dihubungi dengan adanya FB,itu sebahagian pengaruh besar FB kepada semua pengguna internet hari ini.

Kita tinggal cerita pasal FB,rasanya dah hampir 5 bulan atau lebih saya tak ke hf,dengar morse dah jarang alhamdulillah cuma seminggu ni baru bermula,sungguh pun dah tinggalkan selama tempoh tersebut saya masih maintain 18wpm,25wpm dah berkarat.....so terpaksalah saya bermula balik...rasanya kalau spaaaringgg dengan rakan-rakan baru memang saya dah kena ni!!!
Bagi calon yang akan menduduki ujian morse pada 23hb ni harap pergunakan masa yang tinggal tak beberapa minggu untuk mantapkan sessi penghantaran,jika anda sudah bersedia mungkin tarikh tersebut mungkin agak lambat bagi anda,bagi yang tidak beberapa sedia juga gunakan masa terluang anda.
Saya dikhabarkan dari Perlis Indera Kayangan mungkin ada 2 orang wakil akan turun ke gelanggang Cyberjaya,sepanjang menyepikan diri daripada dunia hf saya memang terputus lansung dengan apa-apa yang berlaku,kepada rakan-rakan yang sudi menelefon terima kasih atas ingatan....insyaallah saya akan kembali sedikit masa lagi.

Saya dalam 2 minggu kebelakangan ini telah mencuba CwPlayer....untuk refresh kembali cw yang berkarat,ternyata pogram ini tidak menghampakan saya..peringkat awal saya bermula dengan 15wpm...18wpm...20wpm.....sesekali mencuri masa untuk bermain dengan sessi kuiz..eeemmmm 30-35wpm
tidak menghampakan dengan peratusan markah sekitar 80-90% itu pun masih memerlukan gap antara 2-3second,kelajuan tersebut ternyata bukan lagi boleh diterjemahan dalam tulisan sebaliknya memerlukan kita mendengar "grouping text"bukan mendengar single karektor...eeemmm...memang saya respect mereka yang berjaya menguasai kelajuan sebegini,untuk mencapai taraf sebegini rasanya agak jauh bagi saya apa tah lagi reg chew dalam bahasa inggeris membatasi kemampuan saya.

Adalah sayang seribu kali sayang, jika kemahiran yang ada terhapus sama sekali,sungguh pun kita punyai parang yang tajam tetapi tidak dipergunakan ianya akan berkarat dan tumpul akhirnya juga.
Kepada calon-calon yang bakal menduduki ujian morse lakukan latih-tubi dari masa ke semasa... percaya kepada kemampuan anda sendiri,ada segelintir berkata bukan 9M yang dicari tetapi ingin menguji tahap kemampuan diri,buktikan kemampuan anda.

"All The Best"
No comments: