Anda pelawat yang ke

Followers

LOCAL TIME GMT +8

Wednesday, September 16, 2009

ANTENNA PUCUK PELAM

Baru semalam sahaja saya menerima sms daripada 9M2RZL bertanyakan bagaimana dengan setup dengan Tak tenna,saya balas sms beliau saya tak ada masa untuk naikkan antenna tersebut kerana kesibukan dengan tugas dan juga hal perkara sunat malam puasa,kata beliau apakah mungkin transmission daripada Sg Chenaam boleh dimonitor di JB,alhamdulillah selepas sahaja selesai sahur saya merajinkan diri untuk menaikkan antenna ni
connector dan coaxial cable saya terpaksa guna yang 20 inverted Vee,antenna tu terpaksa saya korbankan semata-mata untuk naikkan antenna ini,saya sempat connect ke radio belum buat pemancaran,awal pagi tiada kedengaran mana-mana stesen ham yang beroperasi,saya tune ke upper sikit broadcast station kedengaran,apa pun saya hanya menunggu masa yang sesuai untuk membuat pemancaran dengan antenna ini,kepada rakan ham insyaallah saya akan memanggil atau menjawab panggilan anda di
40meter.Tak sabar nak test...hehehehe...







5 comments:

AMATEUR RADIO STATION : 9M2GET said...

rumah kami pun banyak pucuk pelam bang man....kalau ada lebih boleh tumpang sangkut sama....

9m2get...9w2out

Jurukaka said...

man.. review di internet banyak mengkondem antena ni.. harap testing hang berjaya..

Aku berharap pada design ni utk hidup di JB yg serba padat ni :)

20dB Over 9 said...

Ya...semalam jam 11.30mlm dah test antenna tu....swr jadi gila ...freq match dekat 7.000mhz,try tx tanpa atu swr tinggi...boh atu ok
band agak bising lower band boleh copy cw...naik atas dekat 7.130mhz dengar YB6 dengan YB0 dok QSO signal strength tak da...antenna tu kena bawa turn balik nak trim bagi ok dekat 7.043mhz.
ya memang kalau kita tengok dekat forum ramai mengkondemkan antenna ni...kata orang tak cuba tak tahu dah cuba boleh tahu...hehehehe...
Bagi saya sendiri macam tak patut mat salleh tu jual dengan harga tu...mahai sangatlah..
pada hal bukan susah sangat nak buat antenna ni...try buat kita test Tak Tenna ni JB to N.Tebal to JB.

20dB Over 9 said...

Ya Hairi...hehehehe...kalau nak sangkut anda punya antenna dekat pokok pelam saya pun boleh no hal...tukar geran aja...hehehehe.

20dB Over 9 said...

Rizal,petang hampir berbuka posa semalam saya sempat turunkan antenna dan buat sedikit adjustment,ant masih memerlukan atu,saya pergi ke lower dengar cikgu 9M2AR panggil cq,saya jawab report 599 tak beberapa lama band condition bising,saya tak dapat copy cikgu lagi.power tx hanya 20w
saya ke atas 7.130 dan 7.150 beberapa ham seberang rancak qso,saya dapati antenna ni tidak match untuk beroperasi di sana memandangkan sukatan antenna ini hanya untuk digunakan di 7.00-7.10mhz
so far tak beberapa puas hati juga sebab semalam cuaca baru lepas hujan mungkin connector yang basah menggangu pemancaran